RECEPT za sladki praznični kruh, kot ga spečeta Alenka Košir in njen oče: Priprava je preprosta, rezultat odličen

RECEPT za sladki praznični kruh, kot ga spečeta Alenka Košir in njen oče: Priprava je preprosta, rezultat odličen (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
24. 12. 2021

Že večkrat je dokazala, da je v kuhinji prava mojstrica - še posebej, če je ob njej njen oče, ki se odlično znajde za štedilnikom.

Alenka Košir ne skriva dejstva, da je izjemno ponosna na svojega očeta, ki ji je vedno stal ob strani z dragocenimi življenjskimi nasveti. Zato ne čudi dejstvo, da mu še dandanes rada prisluhne - tudi ko gre za kuhanje.

Tanja Žagar naredila izjemo (ja, omenila je otroka) in razkrila še recept za svojo okusno belo praznično torto!

Tokrat sta se z očetom lotila priprave posebnega prazničnega kruha, imenovanega Pan co'Santi. Kako sta ga pripravila, si lahko ogledate v posnetku, Alenka pa je s svojimi sledilci velikodušno delila okusen recept.

Sestavine za 4 hlebčke:

  • 600g moke (za kruh)
  • 300g vode
  • 150g orehov (grobo nasekljani)
  • 100g rozin (sultanke)
  • 80g sladkorja
  • 70g olivnega olje
  • 36g kvasa (sveži)
  • ½ čajne žličke popra
  • ščepec soli
  • Jajce (za premaz)
  • Papir za peko

Priprava:
1 Naredimo kvasec: 100ml mlačne vode + 36g svežega kvasa + žlička sladkorja + 100g moke…vse premešamo in pustimo 10-15 minut.
2 Vmešalniku zmešamo kvasec + vse zgoraj naštete sestavine, le orehe in rozine primešamo kasneje (glej video) …pazi da jajce ne vmešaš…v receptu je za premaz čisto na koncu.
3 Vzhajamo na toplem, da se volumen testa podvoji.
4 Razdelimo testo na 4 dele (Zoki to stehta in razdeli natančno 😉)…testo malenkost oblikujemo (glej video) in položimo v zelo malo pomokane modelčke za peko…če jih nimate, jih lahko položite kar na pekač, pokrijete s kuhinjsko krpo in tam pustite da vzhajajo 15-30 minut.
5 Hlebčke zarežite z ostrim rezilom in premažite z jajcem, ki ste mu dodali malo žličko vode.
6 Pečemo v pečici na 180 stopinj, funkcija ventilator…20-30 minut oz toliko, da je skorjica hrustljava.

V posnetku sta natančno prikazala ves postopek, tako da si ga ogledajte in se pogumno lotite peke tudi vi!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alenka Košir (@vformizalenkokosir)