Renata Peterka: Hčerki po Primoževih stopinjah

Hčerki Stela in Gaja že nekaj časa stopata oziroma skačeta po Primoževih stopinjah.  (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lea
27. 1. 2016

Slovenija je v tej zimski sezoni združena v navijanju za slovenske smučarske orle, na čelu katerih je zmagovalec novoletne turneje Peter Prevc. Prav posebno vlogo pa ima pri tem tudi žena nekdanjega asa Primoža Peterke Renata, ki z drugimi mamami skakalcev obiskuje tekme in za naše tekmovalce navija tudi v živo.

Renata je članica kluba navijačic, ki naše smučarske skakalce spodbujajo tudi v živo.

Z mamami skakalcev od lani potujete po tekmah in podpirate naše orle. Od kod zamisel za ta klub 'oboževalk'?

Ideja je zrasla na tekmi otrok v Zakopanih. Pred tem so bili moški v Harachovem, in da ne bi bile prikrajšane, smo se na mojo pobudo odločile, da gremo v Zakopane.

Kako pa poteka takšno potovanje?

Potovanje je noro zabavno, polno smeha, petja in pričakovanj.

Predvidevam, da ste navijačice v pravem pomenu besede, s transparenti in glasnim navijanjem?

Po lanskih izkušnjah smo prav me med najbolj glasnimi in stilsko usklajenimi. Pri organizaciji sodelujemo vse mame, vsaka posebej s svojimi predlogi in idejami.

Za letošnje potovanje v Zakopane ste dobile tudi pokrovitelja. Poveste malo več o tem?

Pri letošnji organizaciji nam je s prevozom in nastavitvijo spet priskočil na pomoč naš klub Škofja Triglav Kranj, katerega predsednik je gospod Jože Javornik, oče kluba. Gospod Peter 'slamnati' je omogočil enotne pulije za mrzle zimske dni, gospod Dare Prevc nas je opremil s toplimi velurji v slovenskih olimpijskih barvah ter podjetje Toper s hlačami za prosti čas, Smučarska zveza pa z enotnim kapami.

Smučarski skoki so z uspehi Petra Prevca v Slovenji zagnali pravo navijaško evforijo. Vas to kaj spomina na leta, ko je vaš mož Primož krojil skakalni vrh?

Seveda. Spomini so še vedno prisotni in s Petrovimi uspehi so spet oživeli, vendar je zdaj vse skupaj bolj sproščujoče, vsaj zame. (smeh)

Tudi vaši otroci so tesno vpeti v ta šport. Menda skačeta tudi hčerki?

Seveda, obe hčeri, Gaja in Stela, gresta po očetovih stopinjah.

Primož je zdaj na Japonskem. Kako v tem času uskladite vse svoje službene in družinske obveznosti? Najbrž je to pri treh otrocih kar velik podvig?

Pri vsem skupaj je treba kar nekaj organizacije. Vendar so ob pomoči mame stvari precej lažje.