Renata Peterka: Nora leta so za nama

Renata Peterka: Nora leta so za nama (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
24. 2. 2016

Pravijo, da za vsakim uspešnim moškim stoji uspešna in močna ženska, kot pribito pa to drži za profesionalne športnike, ki večino zaslug za svoje uspehe največkrat pripišejo prav partnerjevi podpori.

Izjema nista niti zakonca Peterka, ki že 12 let plujeta po zakonskih vodah, svojo ljubezen pa sta obogatila s kar tremi otroki, danes 14 let starim Majem, desetletno Gajo in sedemletno Stelo. Med tem časom sta preživela kar nekaj vzponov in padcev, vendar pa danes družinskega življenja ne bi zamenjala za nič na svetu.

Renata je smučarske skoke spremljala že v otroštvu, a takrat se ji ni niti sanjalo, da bo nekoč žena enega izmed najuspešnejših slovenskih športnikov, ki se je s svojimi rezultati vpisal v zgodovino naše države. Ko je kot najstnica, ki je v devetdesetih krojila predvsem modno in lepotno sceno pri nas, spoznala Primoža na vrhuncu njegove športne poti, ni slutila, da jo bo partnerjev uspeh izstrelil v športno elito ter posledično tudi središče pozornosti medijev.

Ko skačeta hčerki, je ni strah

Smučarski skoki so ji skozi leta zlezli pod kožo, ne nazadnje je z njimi povezana že več kot polovico svojega življenja, danes pa jih spremlja kot aktivna navijačica slovenskih orlov in pri treningih pod skakalnico spodbuja tudi svoji hčerki Gajo in Stelo, ki sta se podali po očetovih stopinjah.

"Gajo sem prvič peljala na trening pri petih letih, vendar ni pokazala preveč zanimanja in je končala po dveh mesecih. Pozneje je Primož po končani karieri postal pomočnik glavnega trenerja v ženski reprezentanci in jo je poleti večkrat vzel s seboj na trening ženske članske ekipe. Gaja je domov prihajala vse bolj navdušena in izrazila je željo, da bi še enkrat poskusila. Stela pa je začela trenirati, ko je opazovala starejšo sestro," začetke otrok na skakalnici opiše Renata. Čeprav ve, skozi kakšne preizkušnje je šel Primož, otroke pri športnih podvigih podpira.

"Ni me strah, ker vidim, da zelo uživata," prizna mlada mamica, ki se zadnji dve leti tudi aktivno posveča navijaški skupini, v katero so včlanjene mame skakalcev. Skupina redno obiskuje tekmovalna prizorišča in spodbuja naše orle, oblikovala pa se je povsem spontano na eni izmed otroških tekem, kjer se mame najbolj družijo. Z uspehi naše skakalne ekipe, predvsem Petra Prevca, se je priljubljenost smučarskih skokov močno okrepila in navijaška evforija je zajela tudi Renato. Adrenalin, ki ga je nekoč čutila med Primoževimi skoki, se je v letošnji sezoni vrnil.

"Skoki so zdaj izredno priljubljeni, podobno kot takrat v devetdesetih. Mislim, da imamo kar vsi to navijaško srce v sebi." Renata je v letošnji sezoni z navijaško skupino obiskala kar nekaj največjih tekmovanj, kjer je za zlatega orla Petra Prevca navijala v živo. Sicer Petra pozna tudi osebno, vendar se na tako pomembnih tekmah nikoli ne družijo, saj imajo tekmovalci svoj ritem, ki ga zunanji obiskovalci ne smejo motiti. Nam je pa Renata zaupala, da je Peter kot športnik izredno psihično močan, stabilen in karakterno zelo miren, zato je ne preseneča, da dosega vrhunske rezultate, ki jim v tej sezoni nihče ne seže do kolen. Ni pa to edina podobnost in vzporednica, ki bi jo lahko potegnila med Petrom in svojim možem, ki je podoben športen vzpon in slavo doživel pred skoraj 20 leti, ko je Peter šele dobro shodil. "Nista le nadarjena, oba sta tudi zelo realna," pove Renata, ki sicer še ni imela priložnosti, da bi Petru, ki ga mediji zadnje čase radi primerjajo s Primožem, postregla s kakšnim nasvetom.

To so bila nora leta!

Zaradi vseh primerjav in podoživljanja Primoževih uspehov se tudi 36-letni nekdanji skakalec občasno z nostalgijo spomni na svoje tekmovalne čase, ko je za seboj pustil vso konkurenco. Do teh trenutkov pride predvsem takrat, ko ga otroci doma začnejo spraševati o vseh dogodivščinah, ki se jih živo spominja tudi Renata.

"To so bila res nora leta. Če pomislim nazaj, pa se mi zdi, da je bilo to eno najlepših obdobij v mojem življenju. Čeprav ni bilo vse lepo in super in so bili vmes tudi padci na zelo trda tla." Padcev je bilo v njunem razmerju kar nekaj, za seboj imata kljub mladim letom že zelo bogate izkušnje, ki so ju v 12 letih zakona še povezale. Vse težave sta reševala pod budnim očesom javnosti, ki jima nikoli ni prizanašala, zato je bilo še težje, a sta jih prebrodila. "Takšno je pač življenje, skozi izkušnje pa se naučiš sprejemati kompromise." Danes Renata in Primož živita umirjeno življenje, čas posvečata predvsem družini in smučarskim skakalnicam – ali gre za treninge njunih hčera ali pa rada spremlja svojega moža na tekmah njegovih varovank iz ženske ekipe. Tako je bilo tudi minuli vikend na Ljubnem ob Savinji, kjer so se ženske pomerile v tekmi svetovnega pokala. Po Renatinih besedah je Primožu trenerska vloga pisana na kožo.

"Zelo zanimivo mi ga je spremljati. Že od nekdaj sem ga videla v tej vlogi. Peti ima dober občutek za to delo. Nanj kot na športnika, očeta in moža sem iz leta v leto bolj ponosna," pove Renata, ki je seveda ponosna tudi na svojega najstarejšega sina Maja, ki se je bolj kot na skakalnici znašel na nogometnem igrišču "Maj je že kot dojenček kazal prste k nogometni žogi. Preizkusil se je tudi na skakalnici, a se je kmalu videl na nogometni zelenici in zdaj že osmo leto trenira pri NK Triglav Kranj," pojasni Renata, ki bo svoje otroke spodbujala tudi pri odločitvi, da športne ambicije dokažejo na profesionalni ravni. "Za zdaj Maj, Gaja in Stela radi hodijo na treninge. Če se bodo pozneje odločili za profesionalno pot, pa jim bova oba s Primožem stala ob strani. Takšno življenje ima svoje prednosti in slabosti, na koncu pa bo to njihova odločitev."

PO ZMAGAH PREHITEL PETERKO

  • Peter Prevc je z zmago v norveškem Trondheimu dosegel rekord, ki si ga je s 15 zmagami v svetovnem pokalu do pred kratkim lastil Primož Peterka. V minulem vikendu pa je nanizal še dve dodatni zmagi in s tem mejnik zmag premaknil še višje. Kljub temu pa Peter ostaja na realnih tleh in temu dosežku ne pripisuje tolikšnega pomena kot nekateri mediji. Pravi, da kljub večjemu številu zmag še vedno ni na isti ravni kot Primož v najboljših letih, saj še ni osvojil globusa, medtem ko se na Primoževi domači polici svetita kar dva. Na Petrove dosežke s ponosom gleda tudi Primož, vseeno pa je priznal, da mu ne bo vseeno, ko ga bo Peter po rezultatih nekoč prehitel. "Privoščim mu, a bi lagal, če bi rekel, da sem ob tem ostal ravnodušen. So pa rekordi zato, da se presegajo."

REKORDNO LETO

  • Ker se je po vseh uspehih Petra Prevca v letošnji sezoni veliko govorilo tudi o do zdaj najboljšem smučarskem skakalcu v slovenski zgodovini, je seveda primerno, da se spomnimo nekaterih Primoževih prelomnic, zaradi katerih ima še danes status legende. Svojo najuspešnejšo sezono je zabeležil med letoma 1996 in 1997, ko je pod vodstvom reprezentančnega trenerja Jelka Grosa zmagal na sedmih tekmah, bil najboljši v seštevku prestižne novoletne turneje štirih skakalnic in na koncu osvojil veliki kristalni globus. 9. februarja 1997 je v avstrijskem Kulmu poletel 203 metre in postal prvi Slovenec, ki je preletel magično mejo 200 metrov. Vendar državnega rekorda ni imel dolgo. Na poletih v Planici je namreč predskakalec Goran Janus, ki se je odrinil z najvišjega možnega zaletišča, pristal pri 205,5 metra.