Robert Erjavec: Na plaži ne bo poležaval

4. 7. 2016 | Vir: Nova
Deli

Simpatičnega Roberta Erjavca lahko že vrsto let gledamo kot televizijskega voditelja vremena.

V medijskem svetu je že 20 let, zato mu dela ne zmanjka, čas za oddih pa letos pride na vrsto šele septembra, ko se odprav­lja v Severno Dalmacijo.

Poleg dela na televiziji in radiu imate tudi svojo novičarsko spletno stran DolenjskaNews.com. Kako ste ustanovili portal?

Spletni portal je nastal nekako sam po sebi. Pred dvema letoma sem v življenju sprejel odločitve, za katere sem mislil, da jih ne bom nikoli. Takrat se je na pobudo mojih prijateljev porajala ideja, kaj pa, če bi imel ti svoj portal. Okej, in so mi ga naredili. Sprva samo prek Facebooka, pozneje pa je res zaživel kot spletna stran. Tudi sporočilo portala je: Poročamo o domačih in tujih dogajanjih. Spremljamo, opazujemo in pomagamo. Sem presenečen, da se zadeva bere.

Kako pa se sprostite, ko izklopite računalnik?

Sploh zadnji dve leti živim veliko bolj umirjeno. Vsekakor me pomirja narava. Če ne drugega, že košnja trava ali pa zalivanje vrta in podobno.

Vse to imate na vasi Veliki Slatnik, kjer živite. Katero stvar bi v vašem okolju poudarili?

To je vasica z okolico, ki bi si zaslužila več pozornosti, predvsem zaradi zgodovinske in izobraževalne preteklosti. V tej vasi je namreč nekoč živela plemiška družina Mach, iz katere izhaja tudi Ernst Mach, veliki fizik, biolog in humanist. Verjetno marsikdo ne ve, da so bili prvi metulji sviloprejci jamamaji v Evropi naseljeni prav na Velikem Slatniku. Po Machu imamo tudi letalsko enoto. K sreči so nekateri domačini oživili to dediščino in nastala je tudi Machova učna pot, ki jo lahko prehodite, tudi s strokovnim vodstvom. Krasen izlet v naših koncih.

Veliko časa preživite tudi na svojem vrtu, kaj vse počnete?

Na vrtu je marsikaj. Gre za projekt moje mame in njenih prijateljev. Se pa na vrtu najde vse, kar potrebujemo oziroma imamo radi za jedačo. Poleg vrta je še njiva s krompirjem in fižolom ter sadno drevje. Zagotovo ni boljšega, kot po zelenjavo skočiti na vrt in jo dati v lonec. Nič špricano, bio. Frezanje mi pa sploh ne predstavlja kakšnega problema. Vsako jesen ga prefrezam in je top!

Poletje je tu, kam se odpravljate na počitnice?

Sem bolj ziheraš. Hodim na preverjeno in meni povsem domačo lokacijo, kjer pa nisem bil že dve leti. Vsekakor dopusta ne jemljem kot dopust, ampak kot spremembo okolja in ljudi. Na Pašman hodim že od malih majavih nog. Otok sem preprosto vzljubil. Všeč so mi prijazni domačini, narava, kulinarika, flora, favna, vse. Žal pa se je v zadnjem času turizem na tem nekoč pozabljenem otoku preveč razbohotil.

Kaj sicer najraje počnete na Pašmanu?

Ker že zelo dolgo poznam številne domačine in ker sem v zadnjih letih tam doli večinoma po turistični sezoni, se vedno najde kaj zanimivega. Vsekakor jutranjih zajtrkov ne manjka. Sicer pa sem v tem času vedno na trgatvi, pa pri otepanju oljk oziroma pobiran­ju oliv in seveda pri prvem stiskanju oljčnega olja.

Kaj pa morje in plaža?

Sem morski človek, ki obožuje morje. Tudi plavam rad. In ko je človek kakšno leto starejši, se šele zave, kako morska voda blagodejno vpliva na naš organizem in okončine. Na plaži ne poležavam oziroma le toliko, da se posušim. Vsak dan namreč naredim daljšo pohodniško traso po notranjosti otoka in jo zaključim ob obali do doma. Tam se dobesedno s skokom v vodo umijem in osvežim.

Vas tudi na dopustu kdaj ustavljajo ljudje in sprašujejo, ali bo lepo vreme?

Neee, nikoli! Če verjamete! Tudi Hrvati. V dvajsetih letih dela se človek vsega navadi. Mene se ljudje očitno ne ustrašijo, saj jim ni nerodno vprašati eno najbolj pogostih vprašanj na svetu: kakšno bo vreme? Vsekakor pa kombinacija javnega nastopa in zasebnosti zahtevata nekaj več discipline, saj je Slovenija majhna. Sem pa človek, ki ima rad srčne in iskrene ljudi, ki spoštujejo in negujejo osnovne vrednote. Slednje se žal zaradi hitrega tempa vse bolj potiskajo na stranski tir.

Rad pomaga

Robert se ukvarja tudi z izdelavo radijskih in televizijskih oglasov, organizacijo in vodenjem prireditev, tudi dobrodelnih. "Pri teh bi si želel, da bi jih bilo manj oz. da bi ljudje, ki potrebujejo pomoč, zaživeli življenje, vredno človeka. Vsekakor pa še naprej ostaja vprašanje za odgovorne v slovenski politiki, vodstvu itd., ali jim morda ni nerodno, da številni iz medijskega sveta skoraj vsak teden pomagamo ljudem v stiski, ker jim izvoljenci ljudstva ne? In verjemite, ni nam težko. Očitno Slovenija že dolgo ni država s posluhom za socialo, šibkejše in bolne," je iskren voditelj.

■ BARBARA MAJIČ