Robert Jukič v tujini dosega uspeh za uspehom

Robert Jukič (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Nova
1. 11. 2013

Na slovenski glasbeni sceni imamo glasbenike, ki so uspešni v tujini, pa za to malokdo ve. Eden izmed njih je tudi velenjski basist, skladatelj, aranžer, tekstopisec in producent Robert Jukič.

Do zdaj je spoznal že odre večine evropskih držav, Japonske, severne Afrike, Rusije, ZDA ... Svet glasbe ga je vzel za svojega v letih najstništva. Bil je samouk na električnem basu, igral je v različnih zasedbah in nabiral kilometrino.

Ko se je pokazalo, da bo njegova poklicna pot iz not, je diplomiral na jazz oddelku priznane univerze za glasbo in upodabljajoče umetnosti v avstrijskem Gradcu. Kot avtor ustvarja lastno glasbo, avtorsko, kot basist pa deluje tudi pri drugih, tudi žanrsko drugačnih izvajalcih.

"V tujini je res večje tržišče, a je tudi več konkurence, tako da tudi zunaj ni lahko uspeti. Tudi jazz, ki je prevladujoča glasbena zvrst v mojem ustvarjanju, ima neprimerno več glasbenikov, kot denimo pri nas v Sloveniji," na kratko pravi Robert, ki je med drugim osvojil tudi 2. nagrado občinstva in komisije na kompozicijskem tekmovanju Jazzon 2008.

Leta 2011 je izdal kar dve zgoščenki, in sicer Operation Charlie in Dobrote iz skrinje zarote. Uspehov pa Robert v tujini ne dosega le kot samostojni izvajalec ali avtor, ampak je do zdaj sodeloval avtorsko ali instrumentalistično že na več kot 50 mednarodnih izdajah.

Pravkar izdana osma zgoščenka Life je zanimiv skupek različnih oblik v 16 skladbah, v katerih sodeluje 36 glasbenikov iz devetih držav. Da je glasbenik, ki nekaj pomeni v svoji zvrsti, pa priča tudi dejstvo, da je zgoščenka izšla pri sloviti švicarski založbi Unit records.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri