Robert Kranjec je superoči

Robert Kranjec je superoči (foto: Goran Antley) Goran Antley
14. 7. 2016

Se še spomnite letošnje zime in trenutka, ko je Robi dosegel prvo mesto v poletih v Planici? "Jaz sem Pika." Stavek, s katerim se je hčerkica Robija Kranjca prikupila ne le slovenski, temveč tudi svetovni javnosti. Ali je tudi v resnici deklica tako zgovorna kot pred televizijskimi kamerami, je tokrat preverila revija Story ter se s triletno deklico in Robijem sestala v kraljestvu otroških radosti - na otroških igralih.

In čeprav smo v vrhuncu poletja, nam je Robi povedal, da se z družinico v poletnih mesecih navadno ne odpravljajo na skupni dopust. "Na dopustu v Indoneziji sem bil z družino takoj po zaključku sezone, saj imam v poletnih mesecih veliko dela s tehniko na skakalnici. Kot družinica si namreč daljše počitnice privoščimo enkrat na leto, in sicer takoj po sezoni, poleti pa so tudi vikend oddihi na morju prej izjema kot pravilo. Tudi letos smo na oddihu neizmerno uživali," nam je za uvod povedal Robi in dodal, da so njihovi morski oddihi vedno obarvani s številnimi aktivnostmi in nič drugače ni bilo niti tokrat.

"Žena je letos v Indoneziji naredila potapljaški tečaj, tako da se zdaj lahko končno potapljava skupaj," nam je pojasnil Robi in dodal, da je med njihovim raziskovanjem in čofotanjem uživala tudi Pika. "Pikica je vedno z nama, kamorkoli greva, saj vsi trije enostavno obožujemo čas, ko smo lahko skupaj. Tudi njej je čofotanje v vodi izredno všeč, bi pa za dokončen pozdrav rokavčkom vseeno potrebovala še kakšen teden plavanja," nam je zaupal Robi, ki se poleti sicer veliko raje kot na obalo odpravi v gore, predvsem v Bovec. "Ne glede na to, kje smo, so najini oddihi od prihoda najine krasne deklice Pike še bolj polni radosti. Je pa tudi res, da sem vse od njenega prihoda in od nastopa vloge starša veliko bolj potrpežljiv in na določene stvari gledam zdaj popolnoma drugače. Stvari, ki so se mi včasih zdele pomembne, mi danes enostavno niso več," priznava Robi, za katerega prijatelji pravijo, da je strog in strikten oče.

Sicer pa so zgodbe posvojitve otrok z afriške celine vedno polne ljubezni in hvaležnosti in prav nič drugače ni niti tokrat. Po Maji Štamol Droljc, ki nam je prijazno predstavila svoji deklici iz Gvineje Bissaua, Žani in Dilsi, je v isti državi svojo srečo našel tudi Robi. "Maje sicer osebno ne poznam prav dobro, bežno sva se srečala le dvakrat. Drži, da njeni ljubki deklici prihajata iz iste države kot najina Pika. Maja in njen mož sta bila prva posvojitelja otroka iz Gvineje Bissauu in tako se je v resnici pri nas vse začelo. Do konca življenja bova hvaležna za vso pomoč Klavdiji in Milošu J., ki sta nama bila pripravljena pomagati in stati ob strani v postopku, čeprav naju nista poznala. Pomoč je zdaj prerasla v veliko prijateljstvo, ki ga gojimo še danes," nam je razkril Robi in dodal, da sta z ženo, podobno kot Maja in njen partner, deklico posvojila neposredno od njene biološke mame.

"Pika ve, da ima v Afriki dve sestrici in teto, ki jo je nosila v trebuščku, in da jo ima tudi ona brezmejno rada. Smo tudi v rednih stikih z osebo, ki nam je tam pomagala pri prevodih na sodiščih. Pošiljamo mu slike Pike, on pa nam vrača slike Pikine afriške družine. Prav tako ostajamo v video stikih in redno pošiljamo šolske potrebščine ter oblačila za njeni sestrici," nam je pojasnil Robi in dodal, da se o Afriki doma redno pogovarjajo. "Doma o tem stalno teče beseda. V Sloveniji ima Pika tudi krvnega bratranca in sestrični. Ve, da je temnopolta, ker se je rodila v Afriki, in pravi, da je čokoladna princesa," pove v smehu in dodaja, da se sicer afriških uric in podobnih aktivnosti v Sloveniji ne udeležujejo.

"Pika je namreč zaposlena s šolo angleškega jezika, ki jo obiskuje že eno leto, prav tako trenira atletiko pri atletskem klubu Triglav Kranj. Enostavno časovno ne znese. Poleg tega sem tudi sam zaradi različnih aktivnosti veliko odsoten in se še kako veselim vsake urice, ki jo lahko preživimo skupaj," nam je povedal Robi in dodal, da z ženo ob prvem obisku te afriške države zaradi razmer nista bila presenečena. "Po duši sva popotnika in sva videla že marsikaj," nam je pojasnil.

O posvojitvi

"Maje sicer osebno ne poznam prav dobro, bežno sva se srečala le dvakrat. Drži, da njeni ljubki deklici prihajata iz iste države kot najina Pika. Maja in njen mož sta bila prva posvojitelja otroka iz Gvineje Bissaua in tako se je v resnici pri nas vse začelo. Do konca življenja bova hvaležna za vso pomoč Klavdiji in Milošu J., ki sta nama bila pripravljena pomagati in stati ob strani v postopku, čeprav naju nista poznala. Pomoč je zdaj prerasla v veliko prijateljstvo, ki ga gojimo še danes."

Ime je izbral on

  • Pika je ime, ki je pisano na kožo radoživemu dekletcu, kot je Robijeva punčka. "To ime mi je bilo od nekdaj všeč. Pri 'izbiri' otroka nisva imela nikakršnih zahtev, zato spola nikoli nisva pogojevala in izbirala. Že na začetku sva se dogovorila, da če nama bo namenjen deček, bo ime izbrala Špela, v primeru deklice pa jaz," je še pojasnil Robi.

Napisala: Kaja Milanič
Fotografije: Goran Antley