Robert Roškar: Mami je predstavil tartufe

Robert in Danica se od nekdaj odlično razumeta. Čeprav vsak živi na svojem koncu Slovenije, se redno srečujeta in družita.
 (foto: Lea Press) Lea Press
Vir: Lea
28. 2. 2016

Pred časom smo se v štajerski prestolnici sešli s simpatičnim radijskim in televizijskim voditeljem Robertom Roškarjem, ki je na naš medijski zmenek pripeljal tudi svojo mamo Danico.

To številni poznamo iz Robertovih humornih objav njunih tekstovnih sporočil na Facebooku, tudi na uredništvu smo se v zadnjem času navdušili nad spremljanjem njunega simpatičnega odnosa. Tokrat smo se namesto o odnosu med sinom in mamo pogovarjali o njunih skupnih trenutkih v kuhinji. Robert je menda bolj kot kuharski talent po mami prevzel zgovornost in dar, da vsakega v njuni družbi objame s toplim občutkom dobrodošlice.

Mama kuha bolj nagonsko

Čeprav je Robertova mama Danica po poklicu kuharica, ki tudi doma rada zavihti kuhalnico, je Robert med kuhinjskimi lonci in krožniki nekoliko manj spreten. "Nekaj malega znam skuhati. Čeprav bi rad poudaril, da za kuhanje porabim več časa in več posode in zame je to cel projekt. Nimam 'vgraviranega' kuharskega čuta kot nekateri, ki kar po občutku mečejo stvari v posodo. Sam delam po receptu. Ne vem prav dobro, v kaj dati kajenski poper in v kaj timijan. Uporabljati znam samo sol in poper ter kari," nam je v smehu povedal zgovorni 34-letnik in dodal, da nasprotno od njega mama kuha tako, da v posodo sestavine meče kar nagonsko. "Vse to naredi brez razmišljanja in vedno zna dobro presoditi, koliko nečesa je potrebnega glede na količino. Je pa res, da je to logično, saj že vse življenje dela v kuhinji in je spekla že na desettisoče zrezkov in skuhala na hektolitre golažev," še dodaja. Robert veliko raje kot v kuhinji svoj čas preživlja za radijskim mikrofonom ali televizijsko kamero, njegova mama pa je kljub vsemu priznala, da je tudi Robert pustil svoj pečat na njenem kuharskem slogu. "Čeprav imam kar nekaj prakse, moram poudariti, da mi je Robert predstavil nekatere nove dodatke k prehrani, ki jih prej nisem uporabljala ali poznala. Tartufe, recimo. Ali nenavadne začimbe. Pa sojino omako. Pa mehiško kuhinjo ..." nam je še pojasnila Danica.

Njen 'chilli con carne' in njegov 'pad thai'

  • Slovenske mame največkrat prisegajo na tisto pravo slovensko kosilo z juhico, krompirjem in mesom, Robert pa si v kuhinji svoje mame prste največkrat oblizne ob njenem čiliju z mesom. "Moja mama skuha najboljšega v Sloveniji. Vanj da piščanca, o njegovi odličnosti pa lahko povejo tudi moji prijatelji, ker včasih skuha cel lonec," jo je pohvalil Robert, Danica pa je v trenutku dodala, da je tudi njen sin mojster tuje kuhinje. "Ne vem, kako se točno reče jedi, vem pa, da je nekaj azijskega. Polaj, pokaj?" je v smehu ugibala Danica, na koncu pa smo le razumeli, da gre za priljubljeno jed pad thai. "Znam pa skuhati še kaj drugega, ampak nikoli ne morem, ker vedno kuha mama. Kuha tudi takrat, ko pride k meni na obisk. Vse prinese že na tri četrtine pripravljeno in v moji kuhinji samo dokonča. Obsedena je s kuhanjem in nas sploh ne pusti zraven. Zadnjič je celo na nekem pikniku, kjer je bila gostja, vstala in šla peč jedi na žaru, ker ni mogla gledati, kako se drugi leseno zraven spravljajo. Je raje imela stvari sama pod kontrolo. Takrat, ko sama pripravi hrano, je najbolj zadovoljna, ker ve, da bo vse tako, kot je treba," še pojasnjuje.