Rok Biček sprejet na 70. beneški filmski festival

Vir: Nova
1. 8. 2013

Dvanajst let po tem, ko je na slovitem beneškem filmskem festivalu slavil Jan Cvitkovič, se je v kategorijo 28. mednarodnega tedna kritike zdaj uvrstil tudi režijski prvenec Roka Bička, ki nosi naslov Razredni sovražnik.

Slovenski film, ki je nastal na osnovi resničnih dogodkov, kot so jih opisali Nejc Gazvoda, Rok Biček in Janez Lapane, se bo na 70. beneškem filmskem festivalu potegoval za leva prihodnosti – nagrado za najboljši prvenec festivala in finančno nagrado 100 tisoč dolarjev.

"Glede na odziv selektorjev z najpomembnejših svetovnih festivalov po projekciji filma na letošnjem canskem filmskem marketu sem vedel, da lahko zelo kmalu pričakujem vabilo enega izmed njih. In Benetke so bile prve in tudi naš film je bil njihov prvi, ki so ga vključili v letošnji izbor šestih prvencev z vsega sveta.

Nova merila igre v domačem filmu

Mislim, da je Razredni sovražnik prišel v našo družbo v času, ko ga ta zelo potrebuje, in da bo na široko odprl prostor za debate v srednjih šolah, pa tudi širše. Zgodbo iz filma sem sam doživel kot srednješolec, ko je dijakinja zaključnega letnika naredila samomor.

Želim si, da bi film tudi s pomočjo beneškega festivala lažje našel pot do generacije, ki je s tem filmom dobila priložnost razčistiti težave, ki jih ima sama s sabo in drugimi okoli sebe," je povedal ponosni režiser Rok Biček, ki predvsem želi, da bodo ustrezno pozornost doma in v tujini dobili mladi igralci in dobitnik Borštnikovega prstana Igor Samobor, ki so s svojim prispevkom postavili nova merila igre v domačem filmu.