Rok Golob je odprt za vse glasbene zvrsti

Rok Golob je odprt za vse glasbene zvrsti (foto: Marko Delbello Ocepek) Marko Delbello Ocepek
Vir: Lady
16. 11. 2017

Rok Golob pravi, da ne čuti krajevne pripadnosti. "Počutim se, kot bi bil vesoljec. Nimam teritorialne pripadnosti. Sem vesoljska dušica in glasbenik."

Rok Golob je akademski glasbenik, ki je podiplomski študij opravljal v Ameriki. V Los Angelesu je preživel kar nekaj časa svojega življenja, saj je po študiju tam tudi delal. Zaradi družine in projektov, ki so se odpirali v Sloveniji, se je vrnil domov. "Slovenija je zagotovo bolj prijazna za družinsko življenje kot Amerika," pravi. V Ameriki je sodeloval in še vedno sodeluje s Soul activation, vrhunsko desetčlansko vokalno inštrumentalno skupino iz Los Angelesa. S Soul activation so imeli v sklopu njihove turneje tudi v Sloveniji že štiri koncerte. V zadnjem času se Roku Golobu odpirajo vrata tudi na kitajskem glasbenem parketu. Prav zaradi sodelovanja s Kitajsko se bo decembra odpravil v Šanghaj, kjer bo kitajski orkester izvedel njegovo glasbeno kompozicijo. "Kitajcem investiranje v kulturo veliko pomeni," pokomentira. Dejaven je tudi v skupini King foo, ki deluje že pet let. Sprva je bila njihova pevka Urška Majdič, pozneje jo je zamenjala Aleksandra Josić. S skladbo Začaraj me so nastopili na Slovenski popevki in prejeli tri nagrade. S skupino King foo Rok Golob preživi veliko časa, saj imajo veliko nastopov. V bližnji prihodnosti bodo imeli tudi nastop v Švici in pozneje v Belgiji.

Rad združuje glasbene žanre

V dosedanji glasbeni karieri je nanizal že veliko uspehov. Med drugim je prejemnik več zlatih petelinov, s Katrinas je dvakrat dobil nagrado za najboljšo pesem (za pesmi Letim in Zelen žafran), z Jadranko Juras za pesem Tisoč, bil je tudi soaranžer z Vlašičem za pesem Na pol poti Natalije Verboten, ki je zmagala ... S skupino King foo so na Popevki prejeli nagrado za najboljšo interpretacijo in najboljši aranžma ter nagrado za izvajalce, ki so bili najbolj všeč glasbenikom. Rok Golob je redno nastopal tudi v televizijskih oddajah, najprej v oddaji TNT z Aljošo Reboljem, nato v oddaji Zvezde pojejo in nazadnje v oddaji Talenti. Sodeloval je že s številnimi glasbeniki v Sloveniji: skupino Siddharta, Magnificom, Neisho, skupino Tabu ...

Je akademski profesor, multiinštrumentalist, skladatelj in glasbeni producent. Pred leti je naredil tudi celotno glasbeno podobo Simfonične ekstaze, ki je takrat v Križankah povezala vse najbolj kakovostne glasbenike. Za prihodnje leto že pripravljajo Simfonično ekstazo II. "Moja lastnost je, da velikokrat združujem glasbenike iz različnih žanrov." Ko ga povprašamo, katera je njegova najljubša glasbena zvrst, nam pove, da je njegov oče poskrbel, da so se v mladosti seznanili z najrazličnejšimi glasbenimi zvrstmi, zato je zdaj odprt za vse.

Rok Golob: Vesoljski glasbenik

Zakaj ni glasbenih oddaj?

Po njegovem mnenju je trenutno v Sloveniji glasba premalo prisotna. "Ni glasbenih oddaj. Glasba je na stranskem tiru," pove malce žalostno. Sam sicer živi od glasbe od svojega 18. leta. "Tudi v glasbi je rok trajanja, zato je treba vseskozi delati kaj novega," pove o svoji starosti. Njegov trenutni cilj je do konca izpeljati stvari, ki si jih je zadal, tako da bo to zadovoljilo njega in tudi druge.

Besedilo: Aleš - Rod // Foto: Marko Delbello Ocepek, Helena Kermelj, Kerim Vodnik