Rok Perko: Načrtujejo pot okoli sveta

Rok Perko: Načrtujejo pot okoli sveta (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
8. 9. 2016

Alpski smučar Rok Perko in njegova soproga, kaskaderka Tjaša Perko, svoje zasebno življenje rada delita z mediji, kar pa se tiče njunih otrok, je bila do tega trenutka zgodba ravno obratna. Zdaj pa sta se odločila, da ekskluzivno za Story javno pokažeta tudi svoja sinova, Oskarja in Izaka Svaruna. Z izjemno simpatično družinico smo ujeli iztekajoče se poletne žarke prestolnice in poklepetali o njihovem življenju, Rokovi smučarski odsotnosti in načrtih za prihodnost.

Ko se s fotografinjo v središču Ljubljane dobiva s Tjašo in Rokom, začutim neverjetno toplo in pozitivno energijo, ki jo zakonca izžarevata. Pričakata naju nasmejana in dobre volje, čeprav je Rok imel že naslednji dan datum odhoda na priprave v Čile, kjer bo treniral mesec dni. To je že sedmo leto zapored, da Rok odhaja v Južno Ameriko, natančneje v Ande. Včasih je doma pustil samo ženo, danes pa še dva sinova, štiriinpolletnega Oskarja in leto in pol starega Izaka Svaruna. "Je pa danes veliko lažje biti v kontaktu, kot pred sedmimi leti, ko sva si lahko pošiljala samo sms-e. Brezžična omrežja so na vsakem vogalu, tako da se vsak dan vidimo in slišimo prek Skypa in Viberja," pove Rok, Tjaša pa se z njim strinja. Čeprav je tega vajena, pa bo letos vseeno malce drugače. "Se mi zdi, da mi bo letos še malo težje, ker je bil Rok poškodovan in je bil zadnje mesece veliko doma. To se je zgodilo prvič, odkar sva par. Tako smo že od lanskega decembra veliko časa preživeli skupaj," pove Tjaša. Letošnje poletje so se tako dodobra naužili morskih radosti, saj so bili na dalmatinskem otoku Murter in na slovenski obali, kjer ima Tjašina družina Cvetkov v Pradah pri Kopru tudi hišo. Za svež gorski zrak pa sta poskrbela Rokov domači kraj Tržič in njim tako zelo ljub Bohinj. Tjaša in Rok pa sta si vzela nekaj časa za romantične trenutke v dvoje. "Ko je Tjašina mami odpeljala sinova na plažo na slovenski obali, sva se odpeljala do rta Kamenjak, ki nama je zelo všeč. Je zagotovo najboljši del Istre. Ni pa ravno primeren za majhne otroke," povesta v en glas zakonca Perko, ki sta tudi na morju športno aktivna. Sploh Rok mora biti, saj je to njegova služba, zato je vsak dan poskrbel za kondicijski trening, za utež pa je včasih uporabil kar Tjašo.

29-letna lepotička pa ima po Rokovem odhodu polne roke dela. V začetku septembra bo začela mlajšega sina Izaka uvajati v vrtec. "To bo nekoliko bolj divje, kajti zadnje dva meseca je še bolj navezan name in me še na stranišče ne pusti," v smehu pove Tjaša, ki se bo posvetila tudi svoji službi. Zaposlena je namreč v družinskem podjetju, filmski produkciji AR Cvetkov. "Konec septembra pripravljamo večji projekt, snemanje reklame, začenjajo pa se intenzivne priprave. Zagotovo mi ne bo dolgčas," zaupa zgovorna temnolaska, ki se bo s fantkoma odpeljala tudi na izlete na Obalo k eni babici in na Gorenjsko k drugi. Medtem pa bo našla čas tudi zase in se povzpela na kakšen hrib, da si napolni baterije.

Sicer pa sta se zakonca Perko letos tudi prvič povsem sama odpravila na dopust. Poletela sta čez lužo, v Los Angeles, kjer že leto dni živi in študira Tjašin brat Alex. Za malčka sta osem dni skrbela Tjašina starša. "Najprej sem bila skeptična, kako bo. Ampak izkazalo se je, da je bila to super ideja. Z babico in dedkom so hodili na morje in po izletih," zaupa Tjaša in prizna, da sta z Rokom ta čas v mestu angelov neizmerno uživala. Izpolnila pa se ji je še velika najstniška želja. "Tako kot Brenda in Kelly iz serije Beverly Hills 90210 sem si želela obuti rolerje in rolati ob oceanu po potki ob sloviti peščeni plaži Santa Monice. To sva storila kar trikrat," z navdušenjem razlaga Tjaša, v en glas pa mi zatrdita, da je najlepši občutek, ko se iz tujine vrneš domov. "Zelo rada potujem in želim čim večkrat, vendar ko pridem domov, se zavedam, kakšno srečo imamo tukaj. Ni terorizma, ni naravnih katastrof, lepo je," pove Tjaša. "Ob vrnitvi si vedno rečeva, kakšna nebesa so tukaj, v Sloveniji. Je čisto, lepo, varno, imamo gore, jezera, hribe, slapove, reke ter štiri letne čase. Vse, kar iščeš na drugem koncu sveta, imamo doma," navdušeno pripoveduje Rok. Letos pozimi so bili v Šrilanki, njihova naslednja turistična želja pa je Japonska in njeno glavno mesto Tokio.

Družina Perko ima velik načrt za prihodnost in to je pot okoli sveta. Seveda takrat, ko Rok konča kariero profesionalnega smučarja. "Želimo si vzeti leto dni za pot okoli sveta in obiskati vse kontinente. Naše postojanke bodo velemesta, ki jih obožujemo, ampak vseeno gremo radi pogledat tudi tretji svet," povesta. In kako bi pot vplivala na otroka in njuno šolanje? "Tudi glede tega sem se že pozanimala in se da. Obstaja šolanje prek spleta, poleg tega pa moraš biti še ti toliko bolj prizadeven in jih šolati, moraš biti njihov učitelj," povesta v en glas Tjaša in Rok, ki si nadvse želita otrokoma pokazati različne kulture, barve kože, ljudi, plemena, narodnosti. "Želim si, da razumeta, da je ves svet ena velika država, da smo vsi ljudje, ne glede na razlike," poudari 31-letni Tržičan. Zaradi vseh potovalnih izkušenj pa starejši Oskar že razume nekaj tujih besed. Tako mu najbolje ležita angleščina in hrvaščina. "Ko smo bili na morju, je prišel, do mene in me vprašal, kako se reče po hrvaško, kje imate stranišče. Jaz sem mu povedal, on pa je sam šel do natakarja in ga vprašal, nakar ga je on usmeril. To nama je zelo všeč, da se rad sam znajde," navdušeno povesta in dodata, da je Oskar čudovit in skrben starejši bratec. Čeprav se občasno tudi prav po bratsko stepeta, pa se imata zelo rada. Če Izak ponoči joka, mu Oskar zgoraj iz pograda poje in ga potolaži, da malček lahko zaspi. Pa zakonca Perko kdaj zamika, da bi se dvema bratcema nekoč pridružila še sestrica? "Šele ko je Tjaša rodila drugega sina, sem se zavedel, da že vem, kako je imeti fantka in morda nikoli ne bom vedel, kako je, če imaš hčerko. Zagotovo je drugačen občutek, sploh za očeta," zamišljeno pove Rok in poudari, da za zdaj ne izključujeta možnosti o še tretjem otroku. Vendar se bosta prepustila toku življenja in pustila času čas.

Zdaj, ko je Tjaša znova sama, ima seveda polne roke dela z otrokoma, a vseeno bo našla čas tudi za svoj blog Tjaša Perko-moj svet, ki ima vse več bralcev. "Dobivam veliko sporočil in pohval mamic, ki se najdejo v mojih objavah. Ali pa imajo zame kakšno vprašanje o otrocih. Veliko žensk pa mi piše tudi samo zato, da mi povejo, da so zaradi mene dobile zagon in motivacijo za telovadbo," pove Tjaša, ki je neverjetno fit mamica. Med vsako nosečnostjo se je zredila za 25 kilogramov, a z veliko volje, pravilno prehrano in redno telovadbo je dodobra izklesala svoje telo. "Zelo rad vidim, da je moja žena inspiracija drugim ženskam. Jaz sem vse življenje iskal nekoga, ki bi me inspiriral, sploh v športnem smislu. Iskal sem vzornika, ampak ga nisem našel, z nikomer se nisem poistovetil. In zdaj sem ga našel, Tjaša je moj vzornik. Je pridna in delovna, ko si zadane cilj, ga izpelje. Tako tudi mene kdaj 'brcne v zadnjico' in mi da zagon, ki ga tisti trenutek potrebujem," z ljubeznijo v očeh pove Rok. Mlada zakonca Perko tako dokazujeta, da prave ljubezni ne loči niti tisoče kilometrov, niti 200 dni, ki jih na leto preživita narazen.

Napisala Barbara Majič
Fotografije Helena Kermelj, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story36/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 36/2016

Story 36/2016, od 01. 09. 2016

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri