Rok Perko: Po hudi poškodbi v objem družine

Rok Perko: Po hudi poškodbi v objem družine (foto: Helena Kermelj, Goran Antley, osebni arhiv) Helena Kermelj, Goran Antley, osebni arhiv
Vir: Story
3. 1. 2016

Še leto dni ni minilo od tega, ko smo pisali o našem smukaču Roku Perku, ki se je nesrečno poškodoval na treningu olimpijskega smuka, in že pišemo o novi poškodbi, ki je po pričevanju ekipe Smučarske zveze Slovenija zelo resna.

V Val Gardeni se je pred treningom smuka Rok hudo poškodoval in po besedah reprezentančnega zdravnika dr. Matjaža Turela, ki je ves čas na zvezi z ekipo in Rokom, je šlo za več poškodb, ki so bile posledica padca.

Čeprav Rok trenutno ni dosegljiv za izjave, je za medije o neljubem padcu spregovoril Andrea Massi, ki pomaga slovenskim smukačem na tekmah v Val Gardeni. Tridesetletni Tržičan je namreč pri smučanju na zadnjem odseku na ogledu proge izgubil nadzor nad smučmi, zavrtelo ga je v zrak in vrglo v zaščitno ogrado ter mu polomilo okovje. Rok ima zlomljeno mečnico na levi nogi v srednji tretjini, počen stranski izrastek nadlahtnice na levi roki ter rano na komolcu, ki jo je bilo treba kirurško oskrbeti. Povedali so, da se Rok sicer počuti dobro in da pričakujejo, da se bo v naslednjih dneh vrnil v domovino in nadaljeval terapije.

"Ko si je opomogel po prvem šoku, je seveda sledilo veliko razočaranje," smo pisali lani, ko se je Rok nesrečno poškodoval na treningu olimpijskega smuka in je okreval v domači oskrbi. Takrat je zanj skrbela njegova žena Tjaša, družbo pa jima je delal njun sin Oskar. Lanska poškodba je spremenila družinske načrte, saj so se nemudoma za tem, ko je smučar izvedel, v kakšnem stanju je njegovo koleno, odločili odpotovati na oddih v tujino. Rok si je takrat zbistril glavo in napovedal naskok na prihodnje olimpijske igre, ki bodo leta 2018 v južnokorejskem Pjongčangu. Ali si bo tudi letos hitro opomogel, še ne vemo, a najnovejša novica o grdem padcu, ki ga je utrpel pred nekaj dnevi, je, da se bo v naslednjih dneh vrnil v domovino in začel fizične in psihične terapije. V veliko oporo pri tem mu bodo gotovo žena Tjaša in sinova Oskar ter Izak Svarun, ki se je rodil spomladi. O družinski dinamiki vrhunskega športnika in njegove žene Tjaše, ki se ukvarja s kaskaderstvom, smo pisali že večkrat, nazadnje smo z njo kramljali ob zajtrku pri Perkovih doma. Tjaša namreč slovi kot odlična kuharica, zato smo prepričani, da bo Roka v dobro voljo po prihodu domov spravila tudi s pomočjo odličnih jedi, ki jih zna pripraviti.

"Moj Rok pravi, da sem zelo vešča in najboljša kuharica, ki naredi predvsem barvito hrano. (smeh) Če je to res, pa morate vprašati njega ..." nam je zaupala v zadnjem intervjuju, kjer je dodala še, da se Rok v kuhinji ne znajde najbolje: "Nimam sreče v kuhinji z njim, me raje zunaj razvaja. Da ne bo jezen, naj povem, da jajca na oko pa zna pripraviti ... (smeh) in pa suši!"

Biti žena profesionalnega smučarja, ki se ukvarja s tako ekstremnim športom, gotovo ni lahka naloga, a Tjaša se z vsem tem odlično spopada in delček svoje intime iz vsakdana rada deli tudi na svojem blogu www.tjasaperko.si, kjer smo prebrali tudi čustven zapis o tem, kako težko je, ko Rok odide na priprave. "Ko naš ati zopet zapakira 'kufre' in nas zapusti ... je čas za tipkanje. Življenje, kot ga poznamo ... Konstantno pakiranje iz kufra v kufer. Konstantno planiranje dni, kaj bomo, ko bomo zopet skupaj. Včasih se nam prav smejim ... Že ko se vrata doma zaprejo, se prične akcija. Pranje, sušenje, prelaganje stvari, gledanje seznama, ali je vse spakirano, njegove kljukice na listih, ali ima vse potrebno ... Žalostne oči malega Oja in vprašanje: A spet greš? Kolikokrat še prespim? Ravno pride, pa že gre ... Ostanemo mi trije, trije mušketirji ... Jaz že hitim razmišljati, kako jima popestriti dni, ko bomo sami ... da ne opazita, da nekdo v njuni bližini manjka ... Priklopljena na 320, bi rekla moja mama, in že drvim sem in tja. Na tržnico po domačo zelenjavo, sproti v glavi menije za kuho ... planiram obiske pri prijateljih, igriščih, igralnicah ... Črtati dni, da bo spet doma ... Ni konca. Pa vseeno živeti za trenutke, ko smo skupaj. Opazovati nasmehe v malih radovednih očeh, ki hrepenijo po novem in konstantni akciji ... Tiste trenutke, ko ga ni ... Preživeti z mislimi v spominih, ki smo jih pretekle dni naredili skupaj. Se smejati sebi in svojim prigodam, ko se mi zgodijo, medtem ko sem sama..." Tjaša se trenutno koncentrira na prihod moža v objem družine, kjer si bo gotovo hitro opomogel ter se kmalu znova podal na bele strmine. Tjaša je s prijatelji na profilu na Facebooku delila božično fotografijo z družino in pripisala: "Poročila sem se z jeklenim moškim in mi smo družina iz jekla! Ti si moje srce, Rok Perko ... Hvala za vse sms-e, klice ... Težko dohajam vsem odgovarjati, hvala! Sezona je še dolga in tudi to bo minilo ... Sreča nas nekaj heca zadnja leta, ma jo bomo ujeli!"

Napisala Manja Plešnar
Fotografije Helena Kermelj, Goran Antley, osebni arhiv

Značke: Rok Perko
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story52/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 52/2015

Story 52/2015, od 23. 12. 2015

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri