Rok Terkaj: Družbena omrežja so zanj velik del vsakdanjika

Rok Terkaj: Družbena omrežja so zanj velik del vsakdanjika (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
18. 7. 2017

Raper Rok Terkaj je že vse od svojih začetkov zelo aktiven na področju spodbujanja mladine k ustvarjanju.

Nič drugače ni niti tokrat, ko smo s priljubljenim raperjem, sicer poznanim pod imenom Trkaj, spregovorili o moderni tehnologiji, ki otroke – tudi v poletnih mesecih – vse pogosteje zapira med štiri stene.

Rok, številni za druženje v tem času iščejo izgovore. Vi se iz otroštva tega verjetno spominjate drugače, pa vendar. Vas zdaj iskanje izgovorov prijateljev prizadene?

Nikomur nič ne zamerim in vse to popolnoma razumem. Konec koncev je tudi moj poklic tak, da ko delam, jih večina žura, in me na številnih praznovanjih, rojstnih dneh, novih letih preprosto ni v družbi. Ampak vse to zato, ker delam to, kar imam rad. So pa trenutki, ko seveda pogrešam svoje prijatelje. Takrat jih pokličem.

Kako pogosto pa bi rekel, da se vam vseeno uspe sestati?

S tistimi, ki skupaj treniramo košarko ali kakšen šport, se vidimo dvakrat ali trikrat na teden. Z ekipo, s katero ustvarjam glasbo, se vidimo vsak dan, ker nismo le sodelavci, ampak tudi prijatelji. S preostalo družbo pa recimo enkrat na tri tedne ... imam pa še družbo, s katero se srečamo vsake pol leta.

In če govorimo o številu prijateljev, nam misli verjetno hitro utečejo k prijateljem na družabnih omrežjih. Pred kratkim ste bili del akcije, v kateri ste svoje Facebook prijatelje spoznavali v živo. Verjetno je bil to – pri tako velikem številu oboževalcev – s­vojevrsten izziv.

Res je. Sam sem nekoč zapisal rimo: "Rok slaven, tok prepoznaven, a ko mi gre na jok sem sam, ni nobenga zraven". To je bil takrat občutek, v katerem sem bil. Danes pa opažam, da se dogaja digitalizacija odnosov. Ljudje veliko gledamo v zaslone telefonov, klikamo, všečkamo, se pogovarjamo vse hitreje, ampak vse bolj plitko. Ko so me pri podjetju Mentos kontaktirali, da bi se lotili tega projekta, ki se imenuje sFejsaUfaco, mi je bila ideja takoj všeč. Hotel sem pokazati, da znamo biti komunikativni tudi v živo.

Kolikšen del vašega vsakdanjika pa predstavljajo družabna omrežja?

Družbena omrežja predstavljajo na žalost in na srečo kar veliko mojega vsakdanjika. Na žalost, ker sem včasih že prav naveličan vseh teh obrazov, ki neprestano zremo v zaslone in si nekaj tipkamo, in 'samo počekiramo', kaj se dogaja, in če pogledaš, smo ljudje od tega v resnici odvisni. Na srečo pa pravim zato, ker lahko svojo glasbo, svoje misli in spodbujanja delim z veliko ljud­mi, in to le z le nekaj kliki. To mi je precej fascinantno. Poleg tega so družabna omrežja postala tudi posel in je to na neki način tako, kot bi hodil v službo. Pri tem vprašanju sem torej nekje vmes.

Verjetno pa so prav družabna omrežja in komunikacija s svojimi oboževalci stvar, ki se je tudi v glasbenih vodah v preteklih letih precej spremenila. Ali se motim?

Ne, prav imate. Zelo se je spremenila. To najbolj opažam na koncertih. Včasih so bile roke v zraku, zdaj so roke v zraku s telefoni. Včasih je bil Myspace edini takšen družbeni kanal. Potem je prišel Facebook, potem je prišel Twitter, potem Instagram, potem Snapchat, potem je prišel Live ... Kdo ve, kaj še bo v prihodnosti. Kar želim povedati je, da vsi ljudje ne spremljajo vseh kanalov, sam pa sem vseeno prisoten na vseh od naštetih. To ti vzame veliko časa.

Veliko slovenskih estradnikov mi pove, da ko so doma, telefon preprosto ugasnejo ali pa se mu vsaj izogibajo. Imate tudi vi kakšen takšen ukrep/obljubo samemu sebi?

V resnici sem si na mobilnik prinesel aplikacijo, ki meri, koliko časa preživim na telefonu. Ko dosežem dve uri, me program opozori, da je preteklo toliko časa, in takrat ga izklopim oziroma ga ne uporabljam več za zabavo, ampak samo še za delo, ki ga moram opraviti.

Počitnice v oblaku

Rok je v poletnih mesecih zaseden s številnimi nastopi, zato čisto določenega načrta o poletnih počitnicah še nima. "Do sredine julija imam izredno poln urnik, tako da ne razmišljam preveč o počitnicah. Mislim, da je boljše tako, poleg tega pa sem si rekel, da bom letos izredno delaven, naredil bom še dva albuma in tega se mislim držati. Ko bo to za mano, pa se bomo skupaj z družino odpravili kam, kjer se bomo imeli fino. Tega se že močno veselim," nam je še povedal. 

Kaja Milanič

Priporočamo