Ronald Braus in Nace Junkar: Glasbeni vulkan

Vir: Lea
19. 5. 2011

Prijatelji so nepogrešljivi tudi v glasbi. Do najbolj neverjetnih kombinacij včasih pride prav zaradi nje. In do takšne je prišlo pred kratkim, ko sta se s pomočjo skupnega novinarskega prijatelja končno srečala Nace Junkar in njegov hrvaški kolega Ronald Braus. Dva zares vrhunska glasova, pri katerih drugega, kot da se združita, namreč sploh ne moreš pričakovati.

In to se je tudi zgodilo. Oba sta se hkrati odzvala vabilu prijatelja in srečanje je bilo fenomenalno. Pevca sta namreč hitro našla skupni jezik in že se obeta slovensko-hrvaško glasbeno sodelovanje. In to kakšno sodelovanje! Če bi se, glede na to, da sta se spoznala med Ljubljano in Zagrebom, tako ujeli politiki, bi bila politika verjetno prav tako kot pesem. A ker glasba ne pozna meja, je bila možnost sodelovanja med pevcema vse kaj drugega kot politični parket. Dokler nista prišla skupaj, si je bilo težko predstavljati, da imata toliko skupnega.

O njunih glasovih ne gre izgubljati besed, prav tako pa imata zelo podobne tudi interese in razmišljanja. Ronald, ki ga vsako leto redno uvrščajo med najbolj zaželene in najprivlačnejše hrvaške estradnike, je izrazit mladi dramski bariton z žametnim glasom, neverjetnega volumna, ki kar napolni dvorano, zaradi česar izvrstno odpoje katerokoli baritonsko vlogo. Zato je zelo cenjen tudi med sloven­skimi kolegi. Nace pa je v nasprotju z njim virtuoz v izrazito lirsko baritonskih in tenorskih vlogah.

Duet ali celo kvartet

Oba se izvrstno znajdeta tudi v zabavni glasbi, saj sta priljubljena tudi v popevkarskih vodah. Poleg iznajdljivosti na odru imata še eno izredno sposobnost, ki jima jo zavida marsikateri pevec. ‘Doma’ sta v visokih in najvišjih legah, kar je vzor vsakemu opernemu pevcu. Oba tudi prenašata svoje znanje na druge, saj sta izvrstna pedagoga in boljšega učitelja si ni mogoče želeti. Tudi operna literatura je njuno področje, saj sta tekmovala, kdo od njiju bo vedel več o zgodovini opere. Ampak to ni bil namen njunega srečanja.

Prijatelj si je namreč vtepel v glavo, da bi Ronald po Eldi Viler vsekakor moral zapeti skupaj še z Ano Dežman in Nacetom. In takšna, morda celo celotna ekipa bo zagotovo glasbeni vulkan, saj štiri takšne glasove težko najdeš na kupu. Sicer pa bo Ronald v bližnji prihodnosti večkrat tako službeno kot zasebno pri nas, saj ga čakajo nastopi, poslovni dogovori ter ideje o sodelovanju. In z Nacetom imata tudi že čisto konkretno fenomenalno zamisel, ki jo je treba le še udejanjiti.