Rosvita Pesek in Mitja Ferenc skupaj doma in v 'službi': "Vse je lepše, ker ga ljubim."

Rosvita Pesek in Mitja Ferenc skupaj doma in v 'službi': "Vse je lepše, ker ga ljubim." (foto: Branka Timpran) Branka Timpran
Vir: Lady
28. 11. 2018

Prifarci, kot jim radi rečemo, so znani tudi po tem, da je pevec Mitja Ferenc partner priljubljene televizijske voditeljice Odmevov, Rosvite Pesek. 

Njuna zgodba se je začela v devetdesetih letih prejšnjega stoletja, združila pa ju je – zanimivo – zgodovina. "Spoznala sva se kot zgodovinarja. Oba je zanimala preteklost. Rosvito iz novinarske, službene radovednosti, zame pa je bil to poklic,” pripoveduje Mitja, Rosvita pa glede tega, kako sta se zbližala, doda, da je bila vmes tudi “intelektualna širina. Pa povečan srčni utrip prav tako.” Danes se univerzitetni profesor in novinarka dopolnjujeta tako službeno kot tudi zasebno, ne nazadnje pa sta drug drugemu največji podpornik in kritik hkrati. Sploh, ko je čas za odmeve po Odmevih.

“Zvečer, ko se vrne domov, ji naredim kar analizo Odmevov in velikokrat še tudi povzamem, kaj je pripravila konkurenca. Včasih ji tudi ni všeč, kar sliši, a poskušam razumeti, da morajo velikokrat narediti kompromise med mogočim in želenim. Zlasti pri izbiri gostov, od katerih je tudi odvisna kakovost oddaje,” nam zaupa Ferenc, Peskova pa dopolni: “Kritika, pozitivna ali negativna, omogoča rast. Zato jo gojiva. Ko gre za velike letne koncerte, sem do Mitjevega vodenja prireditve precej neizprosna, pri njegovem petju pa se največkrat stopim.”

In tako je bilo tudi že pred kar lepim časom, ko je prvič slišala Mitjo in Prifarce, ki so jo v hipu pobožali s svojim odnosom do slovenskih ljudskih pesmi. In ko že govorimo o medsebojnih odnosih ter o tem, kaj je združilo dve sorodni duši, nas je še zanimalo, kaj po toliko letih skupnega življenja najbolj cenita drug pri drugem. Mitja odgovarja: “Imam privilegij, da jo poznam tudi, ko se v družbi iz stroge novinarke v studiu prelevi v duhovito in hudomušno ponočnjakinjo. Sicer pa je idejno neutrudljiva. Misli ji kar švigajo. Najboljši del tega pa je, da ogromno idej tudi izpelje.”

Rosvita pa preprosto in jedrnato doda: “Vse je lepše, ker ga ljubim.” Kadar nimata obveznosti, se najraje odpravita proti morju. “Ko se umakneva iz Ljubljane v Istro, živiva dni povsem po svoje. Brez obveznosti in naglice,” nam zaupa Rosvita, Mitja pa nadaljuje: “In v družbi prijateljev, ki se za kakšno popoldne ali večer oglasijo. In seveda v družbi otrok, še najbolj pa, če pripeljejo vnuka s seboj.”

Najraje objemajo svoje drage žene

Prifarski muzikanti so jo dolgo čakali in nazadnje le dočakali – okroglo 30. obletnico obstoja skupine, ki je doma pri Fari ob reki Kolpi. Kako so sploh nastali, bosta sicer na bližajočih se koncertih, ki bodo 24., 25. in 26. novembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, povedala ustanovitelja – vodja skupine harmonikar Martin Marinč ter njegov bratranec in nekaj korakov oddaljeni sosed, tamburaš Valentin Južnič. Nam pa so vse skupaj zaupali že pred jubilejem.

“Najprej smo bili spremljevalci folklorni skupini. Potem pa so naše ambicije nekoliko zrasle in smo si rekli, kaj bi bilo, če bi poskušali nastopiti samostojno. Prvič smo to naredili za praznik občine Kočevje 24. junija 1988. To štejemo tudi kot začetek nastanka naše tamburaške skupine. In ker naš šef Martin Marinč in njegov bratranec tamburaš Valentin Južnič nista imela nobene druge ideje, sta skupino poimenovala kar po vasi, iz katere sta doma. Doma sta pri Fari, zato smo Prifarski muzikanti ali krajše Prifarci,” so nam zaupali muzikantje, ki pa se od drugih skupin razlikujejo predvsem po tem, da je njihova naklonjenost že od samega začetka namenjena ljudski glasbi.

“Pri večini skupin je ta bogata dediščina pogosto prezrta. Mi pa smo dolgo zbirali pogum, da smo se poleg ljudskih in ponarodelih pesmi lotili še popevk, zimzelenčkov in tudi ljudskih pesmi drugih narodov. Zdaj smo pa tam, ko se ne sprašujemo več, kam kaj spada, ampak pesem, ki nam je všeč, preprosto odigramo. In naše zvesto občinstvo, ki se očitno vsako leto še malo razširi, nas zato izdatno nagradi,” pripovedujejo Prifarci, ki so do zdaj pobrali kar lepo število nagrad. In katera jim je najljubša?

“Šest festivalskih zmag je lepa številka. In vsaka je prišla takrat, ko smo je bili najbolj veseli. Če bi že morali izbrati najljubšo, pa gotovo visoko kotira tista izpred devetih let, ko smo se po čudežu uvrstili na Slovensko popevko in s pesmijo Tisti nekdo dobili največjo podporo poslušalcev in gledalcev RTV Slovenije. Sicer je pa naša največja nagrada to, da nastopamo v polnih dvoranah. To odtehta največ,” odgovorijo.

Za konec nas je še zanimalo, ali drži, da bodo letos izpeljali kar štiri koncerte v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma? “Drži. Na 29 let podlage smo si letos za 30-letnico podarili še eno stopničko več. Namreč to, da bomo naše zvesto občinstvo na koncerte povabili kar štirikrat. Odziv je presenetljiv. Le tu pa tam je na voljo še kakšna vstopnica,” ponosno povedo Prifarci, ki – kadar niso na odru in vpeti v glasbeno dogajanje – najraje objemajo svoje drage žene, predvsem zato, ker so zadnja leta čedalje več zdoma in želijo nadoknaditi zamujeno.

Besedilo: Alesh Maatko // Fotografije: Branka Timpran