Rudi Bučar: Sinove ilustracije obogatile novo zgodbo

Rudi Bučar: Sinove ilustracije obogatile novo zgodbo (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
10. 12. 2017

Istrski trubadur in odlični glasbenik, Primorec Rudi Bučar, že skoraj dve desetletji bogati slovenski glasbeni prostor, kjer s svojimi deli na svojstven način ohranja ter plemeniti istrsko kulturno dediščino.

Že vse od njegovih glasbenih začetkov je istrsko glasbeno izročilo pomemben del Rudijevega ustvarjanja in izražanja. Njegove dneve polni tudi 'zbiranje' istrskih glasbenih napevov in rezultat so hkrati tudi z njimi navdahnjene avtorske skladbe. Po samostojnih albumih Kapot, Kambiament, Rudi in Istrabend in Konəc je pred dnevi Rudi Bučar izdal nov album z naslovom Šentiment (Čustvo).

Story: Rudi, za vami je odličen koncert v kulturnem hramu ljubljanski Drami, kjer ste občinstvu namenili kar tri ure, s prav posebnim sporočilom ...

Moram priznati, da sem bil presenečen že pri prodaji vstopnic. Vsekakor sem si želel lep odziv pri prodaji, da je bil koncert v Drami razprodan skoraj mesec prej, pa nisem pričakoval. Iskreno, menim, da je idealna minutaža za tovrstne dvorane oz. dogodke v okviru ure in pol nastopa. Tokrat se je preprosto zgodila nekakšna prav posebna glasbena kemija med mano, skupino in občinstvom, saj nobeden ni želel domov. Užival sem na odru na polno in pod odrom je bilo očitno enako. V eni besedi neopisljivo zadovoljstvo za glasbenika.

Story: V enem od radijskih pogovorov ste razkrili, da na koncerte ne hodite služit, ampak greste po glasbeno vstopnico za naprej. Kaj ste želeli s tem sporočiti?

Nanašal sem se konkretno na hrame, kot sta Cankarjev dom, SNG Drama ipd. To so prostori, vredni spoštovanja, v katere grem po vstopnico za nadaljnje koncerte. (smeh)

Story: Pred nami je že peti glasbeno nadvse zanimiv izdelek z naslovom Šentiment (Čustvo), ki ste ga izdali 22. novembra. Nam razkrijete kaj o njegovem nastajanju?

Gre za ploščo, ki je sestavljena iz več glasbenih zvrsti, kot so etno, rock, tudi zborovska glasba, ki imajo skupni imenovalec - folk glasbo. Večina skladb je avtorskih, a kot vsakič do zdaj vzamem s sabo tudi istrske ljudske. (smeh) Istrsko glasbeno izročilo je pomemben del mojega ustvarjanja in izražanja, nekakšna promocija istrske kulturne dediščine pa je postala skorajda moje poslanstvo. Na Šentiment sem uvrstil dve takšni skladbi, De lete in pu ter Kemu si dala rožice, seveda pa sem ju malce priredil po svoje. Preostale skladbe pa so čisto moje - nekatere poznate že od prej, recimo Šaltinko, Sen znala jes ali Samo ti, ki ste jih lahko slišali na Emi ali Popevki v preteklih letih, le da sem jih predrugačil, nekaj pa je novih, recimo duet z Leo Sirk Ostala bova tu. Album smo snemali zadnji dve leti. Sicer je snemanje potekalo hitro, več časa nam je vzelo usklajevanje, kdaj bomo snemali, saj je na albumu sodelovalo res veliko meni ljubih oseb. Tako poleg Istrabenda, ki ga poleg mene sestavljata še Janez Dovč in Goran Krmac, na albumu lahko slišite Leo Sirk, Hama, Boštjana Gombača, Roberta Pikla, Oktet Aljaž, vokalno skupino Vrhovke in še bi lahko našteval. S pomočjo Gabra Radojeviča, producenta albuma, je nastal res barvit, stilsko raznovrsten in čustveno močan album.

Story: Na albumu je, kot omenjeno, tudi prav poseben primorski, akustično obarvan duet, ki ste ga posneli z Leo Sirk. Kako se je zgodilo sodelovanja?

Z Leo se poznava že več let, še bolje sva se spoznala, odkar je ljubezen mojega dolgoletnega prijatelja Gabra Radojeviča, pri katerem smo posneli ta projekt. Skladbo Ostala bova tu sem pred šestimi leti napisal za Ylenio, ki jo je odlično odpela, vendar je demo posnetek skladbe odpela Lea in začutil sem, da ji zelo leži. Ko sem zbiral material za novo ploščo, sem se spomnil na to in sem si zamislil duet z Leo. Počaščen in zadovoljen sem, ker je skladbo odpela vrhunsko, tako kot sem si zamislil.

Story: Ilustracije za album je narisal vaš sin Edi Bučar. Kdo je dobil to idejo, vi ali on?

Ta ideja se je postopoma izoblikovala v moji glavi že med nastajanjem plošče in mi je pravzaprav pomagala pri dokončni ideji oziroma viziji za naslov plošče. Določene stvari nastanejo brez razloga, le želja in volja sta potrebni. (smeh)

Story: Vsak album zahteva natančno začrtan ustvarjalni proces. Kdaj pa ste najbolj produktivni?

Načeloma nimam začrtanih ustvarjalnih obdobij. Če se mi ne piše, ne pišem, in obratno. Včasih pustim, da ideja zori, včasih zapeljem v drugo smer. Vsekakor pa poskušam narediti nekako tako, da delam v korist nastajajoče skladbe. To pomeni, da z njo ne manipuliram z nekimi efekti, alter idejami, če skladba tega ne želi. Na neki način skladbe visijo v zraku. Avtorji smo le prevodniki. (smeh)

Story: Ste perfekcionist in zahtevate od sebe le najboljše?

Odvisno od skladbe, ki sem si jo zamislil. Pri Ostala bova tu nisem želel preveč komplicirati, ker skladba sama po sebi potrebuje veliko zraka. Pri Šaltinki, ki je morda slišati enostavna, ker se oglašata samo glas in klavir, pa mi je vzela največ časa. Prvič sem pisal samo za glas in klavir. Genialni Marko Črnčec je, jasno, svoje delo opravil fantastično.

Story: Živeti ob morju ima svoj čar v prostoru, kot je Istra, kjer zgodb za nadaljnje ustvarjanje v glasbeni nikoli ne zmanjka. Veliko teh zanimivih zgodb kot glasbenik opevate skozi pesmi in izpod vaših rok nastajajo prave mojstrovine. Ste mogoče pred kakšnim novim izzivom, zgodbo?

Idej je še veliko. A o teh bolj jasno in glasbeno, ko bodo nekoliko bolj zrele. (smeh)

Story: Katera vaša pesem pa vam je najljubša, ki vas popelje v spomine?

Težko rečem, katera je najpriljubljenejša. Kot ste omenili, ima vsaka skladba svojo zgodbo. Vsaka je nastala v nekem okolju. In ne nazadnje je vsaka po svoje moj 'glasbeni otrok'.

Story: Kje pa nabirate energijo za glasbeno ustvarjanje?

Zadnja leta veliko hodim. Tudi potečem tu in tam. (smeh) Gre za to, da narediš tisto, kar moraš, da si na odru v formi. Ne nazadnje je tudi to moje delo.

Story: Opazili smo, da ste v zadnjem obdobju poskrbeli tudi za povsem svež videz. Po zaščitni bradi ste se tokrat odločili za zelo kratko pričesko. Je tudi ta del nove zgodbe?

Zanimivo je ravno to, da svoje podobe nikoli ne načrtujem. Vse nastaja iz nekega trenutnega navdiha. (smeh)

Sinove  ilustracije  obogatile  novo zgodbo

Story: 7. decembra boste v Kulturnem domu v Izoli premierno predstavili svoj novi izdelek. Kako potekajo priprave za ta večer?

Pravzaprav si najbolj želim, da bi bil koncert zelo domač, sproščen. Poleg moje zasedbe Istrabend, ki jo sestavljajo izjemni Janez Dovč, Goran Krmac in Gaber Radojevič, se mi bodo na odru kot gosti priključili Lea Sirk, Iztok Novak - Easy, oktet Aljaž in Vrhovke.

Story: Zlahka osvajate kulturne hrame po Sloveniji. Tako je bilo s Cankarjevim domom in Dramo. Kateri je naslednji pomemben kulturni izziv, ki ga želite osvojiti s svojo ekipo odličnih glasbenikov?

Vsekakor bi rad obiskal številne kulturno obarvane prostore po Slovenije - narodne domove, kulturne domove, gledališča, klube, folk odre. Kajti tega je še veliko, čeprav sem koncertiral po veliko takšnih odrih. Igram pa tudi onkraj meja, predvsem na folk odrih.

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografije: osebni arhiv, Goran Antley

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story49/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 49/2017

Story 49/2017, od 30. 11. 2017