Rudolph van Veen: Pomembno je, da kuhate z ljubeznijo

26. 5. 2014
Deli

Pri komaj 11 letih je doma naznanil, da bo kuhanje njegov poklic, štiri desetletja pozneje pa gurmanske specialitete, ki jih pripravlja, pozna ves svet. Govorimo seveda o simpatičnem nizozemskem kuharju Rudolphu van Veenu, ki s svojimi kuharskimi mojstrovinami navdušuje v oddajah na programu 24Kitchen, pretekli teden pa je očaral s svojo kuhinjo tudi v Ljubljani.

Izjemno simpatični in priljubljeni televizijski kuhar Rudolph van Veen se je rodil 28. januarja 1967 v Belgiji, odraščal pa je na Nizozemskem. Že kot deček je v kuhinji rad pomagal mami, še raje pa očetu, ki je pogosto kuhal nekoliko bolj eksotične jedi.

Že od nekdaj je torej vedel, kaj bo njegov poklic, in svojim sanjam je tudi sledil.

Preden je stopil pred kamere, ga je že nekajkrat nagradila stroka, bil je tudi odličen študent in že pri 27 letih je prejel naziv vrhunski kuharski mojster. Nagrade so le posledica njegovega talenta, bolj kot priznanjem je predan poslanstvu, ki ga opravlja.

Ni le odličen kuhar in inovativen slaščičar s statusom zvezdnika, še toliko bolj poseben je v tem, vedno bolj konkurenčnem kuharskem svetu, ker je iskren, zgovoren in neverjetno karizmatičen.

Verjetno se prav zato lahko pohvali kar s štirimi različnimi oddajami. Predvsem sladokusce navdušuje v svoji Rudolphovi pekarni, kjer izpod spretnih rok simpatičnega Nizozemca nastajajo mamljive torte, pite, piškoti in zavitki. Večinoma sladki, včasih tudi slani.

V oddaji Preprosti obroki se spogleduje s preprostimi recepti za kosila in večerje, z le nekaj osnovnimi sestavinami, ki pa jih nadvse uspešno transformira v okusen obrok. Recepti so vsekakor primerni tudi za vse, ki nimajo časa za kuhanje.

V oddaji pogosto gosti svoje kuharske kolege, ki z recepti z različnih koncev sveta v oddajo prinesejo svežino in raznolikost. Preprosti recepti so tako resnično navdih tako za tiste, ki v kuhanju uživajo, kot za vse, ki se s kuhanjem šele spogledujejo.

V eni izmed oddaj se Rudolph osredotoča na izvor sestavin, predstavi nasvete za vzgojo in gojenje, gledalce pouči o njihovih koristih za zdravje ... Hkrati pa pripravi nekaj receptov in tako dokaže, da so jedi iz posameznega živila lahko še kako raznolike.

Tako kot številni televizijski kuharji se tudi sam odpravi na potep po različnih deželah sveta. V oddaji Okusi življenja - potovanja raziskuje svetovne kuhinje, raznolike okuse, nove sestavine in zanimive recepte, ki jih nato vedno preizkusi še v svoji domači kuhinji.

Njegove oddaje so tako zelo pestre, da vsak, ki je vsaj malo zaljubljen v dobro hrano, lahko najde pravo zase. Zagotovo pa h gledanosti pripomore tudi večno nasmejani Rudolph, ki s svojo ljubeznijo do kuhanja gledalce zlahka privabi pred televizijske zaslone.

S svojimi recepti in večnim navdušenjem nad hrano in okusnimi obroki je tako navdihnil že ogromno ljudi, številne med njimi pa tudi uspešno prepričal, da so se še sami lotili kuhanja.

'Mislim, da je kuhanje poleg ljubezni in glasbe ustvarjeno za prav vsakega' poudarja Rudolph, ki svoje recepte vselej podaja tako, da jih lahko uporabijo tako začetniki kot profesionalci.

Za svoj uspeh trdo dela, z velikim veseljem pa pomaga tudi drugim. Pred kratkim je bil del odmevnega projekta Pekarna na avtobusni postaji (Bus Stop Bakery). Šlo je za pomoč osmim študentom pri njihovem šolskem projektu - postaviti na noge pekarno, ki bi bila nekaj posebnega in bi ponovno oživila sloves peciva najvišje kakovosti na Nizozemskem.

Star šolski avtobus so prebarvali v rožnato barvo in iz njega naredili potujočo pekarno. Ustavljali so se na avtobusnih postajah, odziv pa je bil resnično neverjeten. Ljudje so navdušeno kupovali pekovske izdelke, vrsta za slastne kolače pa je bila vedno zelo dolga.

In zaključek zgodbe? V enem letu so si študenti prislužili nagrado za najboljše študentsko podjetje leta!

In čeprav o svojem zasebnem življenju ne govori veliko, je znano, da ima Rudolph z dolgoletno partnerico komaj dveletnega sina Ralpha, iz prejšnjega zakona pa najstniško hči Doris. Njegova pozitivna energija je nalezljiva, o tem smo se lahko prepričali tudi Slovenci, ko nas je že lani obiskal v Ljubljani, največ pa mu pomeni prav to, da navdušuje druge.

'Ljubezen, glasba in kuhanje: to so tri polja, na katerih lahko gradi čisto vsak.'

Zanj ni pomembno, ali ste začetnik ali profesionalec, pomembno je, da kuhate z ljubeznijo. Že nam je lani povedal, da so preprosti recepti ključ do okusnih obrokov in da ni nič hudega, če se kdaj kaj zalomi. Tudi njemu se je. Večkrat.

'Prek zaslona ljudi motiviram, povem jim, da zmorejo. Ne želim izpostavljati stvari, ki bi lahko šle narobe, raje jih bodrim in govorim, da jim bo uspelo.'

Domen Mavrič, foto Peter Klinc, Primož Predalič

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču