Znana televizijka na počasni poti okrevanja

Vir: Lea
21. 12. 2013

Sabina Brečko je zagotovo ena od tistih ljudi, ki dobro vedo, kako se življenje lahko v trenutku spremeni ali pa vsaj precej zaplete. To je namreč doživela na lastni koži, in čeprav so od takrat minila že tri leta, se šele zdaj počasi vrača v svoje stare tire.

Privlačna voditeljica in novinarka s kulturnega programa nacionalne televizije je namreč pred tremi leti doživela prometno nesrečo. Ta sicer na srečo ni bila usodna, žal pa tudi ne tako nedolžna, kot je kazalo sprva. Da videz lahko zelo vara, se je pokazalo naknadno. Rehabilitacija in fizioterapija hrbtenice namreč še vedno nista povsem končani, kljub dolgotrajnosti okrevanja pa je stanje k sreči vedno boljše. Pot, ki jo je bilo treba prehoditi, pa je bila vse prej kot lahka.

Tako je za njo težko obdobje številnih zahtevnih preiskav, pregledov, napačnih diagnoz, terapij in hospitalizacije. Sicer pa Sabina, znana po tem, da se v medijih ne izpostavlja, o zdravljenju in mukotrpni poti ne govori veliko, saj pravi, da je to stvar intime posameznika, ki jo lahko razumejo le tisti, ki so kaj podobnega izkusili sami. Je pa toliko bolj kritična do države. "Zelo sem razočarana nad našim zdravstvenim sistemom. Žalostno je, da se mora človek, ki se znajde v hudi stiski zaradi bolezni ali poškodbe in bi moral vso moč in voljo usmeriti v prizadevanja za zdravje, nenehno ukvarjati z birokracijo, z bojem za bolniški dopust, tožbami, pritožbami, z bojem za eksistenco. Da ne govorim o čakalnih dobah, o neenakih možnostih zdravljenja manj premožnih," pravi.

Poklicna pot Sabine, ki je že pred leti dokazala, da ni le čedna, pač pa tudi odlična novinarka, radijka in voditeljica prireditev, se je tako pred tremi leti zaustavila v enem samem trenutku. In to v najbolj plodnem ustvarjalnem obdobju, ko je na nacionalki med drugim pripravljala in vodila svojo avtorsko oddajo o kulturi.

Bogatejša in močnejša

Čeprav je za Sabino težko obdobje bolečin in negotovosti, je optimistična in hvaležna za srečo v nesreči. "Hrast zaradi viharjev požene globlje korenine, pravi pregovor. Če cena le ni previsoka, te takšne izkušnje lahko izbrusijo, oplemenitijo in okrepijo. Tega ti ne more dati nobena kamera ali oddaja, to da človeku lahko le resnično življenje. A tako lahko razmišljam danes, ko je od prvih mesecev po nezgodi preteklo že veliko vode."

To je bil zanjo tudi čas spoznavanja sebe in sveta. "Distanca ti v marsičem zbistri misli in pokaže, kaj je v življenju zares pomembno. Takšne preizkušnje so tudi priložnost, da spoznaš, kdo je pravi prijatelj. Češki pregovor pravi, da je človekova senca pogosto podobna prijatelju; izgine, kakor hitro neha nate sijati sonce. Najprej seveda boli in skeli, ko se to zgodi, in je treba pomesti iluzije. Zdaj pa sem hvaležna življenju za ta spoznanja. Mislim, da so prav ljudje, ki nas razočarajo, pogosto naši najboljši učitelji, zaradi katerih lahko postanemo močnejši," dodaja.

Sabina, ki se počasi vrača v aktivno življenje, je vesela, da spet vodi prireditve. Čeprav nestrpno čaka tudi nove izzive na televiziji, pa bo s tem še malo počakala. Kot pravi, ne bi rada prehitevala zakonitosti telesa, ki potrebuje svoj čas.

Največje zdravilo ljubezen

Obdobje odsotnosti iz poklicnega življenja poskuša preživeti čim bolj polno in ustvarjalno. Zaljubljena v knjige si krajša čas s spogledovanjem z grškimi miti in poezijo. Rada se potopi v svet psihoanalize, kar je že dolgo njena strast, njen vsakodnevni ritual pa je tudi sprehod na Ljubljanski grad. Od nedavnega pa ima Sabina še en velik razlog več za čimprejšnje okrevanje. Čeprav na tiho in stran od medijskega pompa, se je pred kratkim namreč poročila.

"Brez neizmerne podpore in ljubezni najdražjega mi teh treh let najbrž ne bi uspelo prehoditi," pravi. Ni dvoma, da je ravno ljubezenska sreča razlog, da ena izmed najlepših voditeljic vsem stiskam in bolečinam navkljub v zadnjih letih spet žari.