Sam Sebastian: Iluzionist, ki osvaja svet

Svojih trikov ne izdaja. (foto: Tomislav Roškarič) Tomislav Roškarič
20. 4. 2014

Mednarodno nagrajen čarodej Sam Sebastian je znova pometel s konkurenco in na Hrvaškem osvojil veliki čarovniški grand prix. Sam Sebastian je priljubljen tako pri velikih kot pri najmlajših, za katere ustvarja čarovniške iluzije.

Svoje znanje prenaša tudi na druge in navdušuje na mednarodnih tekmovanjih, kjer pobira najvišja odličja. "Ko sem bil še čisto majhen, mi je stric pokazal trik s kovancem, ki je izginil iz roke in se pojavil v drugi. Tega se sam ne spomnim, vem le iz njegovih pripovedovanj.

Ampak očitno se mi je vtisnilo v podzavest in prvo seme je bilo posejano. V zadnjih desetih letih sem prejel več mednarodnih nagrad, ki mi vsekakor pomenijo potrditev mojega dosedanjega dela in so motivacija za naprej. Dajo mi občutek, da sem na pravi poti. Začelo se je z grand prixom leta 2004 na Festivalu komornega gledališča Zlatni lav v Umagu v kategoriji ulično gledališče.

Mednarodni čarodejski kongresi in konvencije redno potekajo po vsem svetu in so cehovska srečanja, na katerih se prek izobraževanj na seminarjih, konferencah, tekmovanjih in ne nazadnje sejmih razvija sodobna čarodejska scena."

Sam Sebastian se je udeležil tekmovanj v Londonu, Pragi in Beogradu.

"Lani sem v češkem Tynu nad Vltavo osvojil prvo nagrado v kategoriji mikromagija in drugo nagrado v kategoriji odrski mentalizem, zelo pa sem ponosen tudi na letošnji Grand prix, ki sem ga osvojil na začetku marca v Zagrebu."

Prvi nastop

Kot iluzionist in čarodej Sam Sebastian ne izdaja svojih trikov. "Še danes se v živo spomnim prvega nastopa. Doma v dnevni sobi sem na kup zbobnal starša ter jima uprizoril nastop, ki pa se je ustavil takrat, ko z mamino iglo za kvačkanje nisem preluknjal balona.

Takrat sem spoznal, da pred gledalce ne smeš nikoli iti nepripravljen. Prvo pravo odrsko predstavo sem nato imel leta 1990 v Lutkovnem gledališču Maribor, česar se še danes živo spominjam. V svoji 15-letni poklicni karieri sem nastopal na zelo različnih lokacijah, dogodkih, gledališčih in velikih odrih. Vsako občinstvo mi je izziv, še posebej otroško, saj so otroci zelo iskreni in nepredvidljivi.

Poleg tega je velik izziv nastopati tudi na ulici, ki je prav tako zelo nepredvidljiva, pa tudi pogoji so tam velikokrat težki. Legenda ulične magije, Gazzo in pa že pokojni Cellini sta upravičeno dejala, da čarodej, ki uspešno osvoji ulico, lahko brez problema uspešno nastopi kjerkoli drugje."

Napisala: Mima