Samuel Lucas: Ljubezen je navdih za vse!

Samuel Lucas: Ljubezen je navdih za vse! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
27. 4. 2018

Družina, partnerski odnosi in ljubezen do dela Samuelu Lucasu omogočajo, da lahko živi tako, kot mu veleva srce.

Kako zelo pomembni so partnerski odnosi in kako zelo pomembno je, da najdeš v življenju tisto, kar iščeš za svojo srečo, je poudaril tudi v novi baladi z naslovom Kot nekdaj. "Končno sem našel žensko, ki ji lahko zaupam in povem vse, razumeva se v vseh pogledih. Je pa res velika loterija, da se dve taki osebi tudi najdeta," je bil iskren Samuel, ko nam je zaupal, kaj čuti do svoje Petre Grosman.

Story: Vaša starša sta dokaz dolgotrajne in iskrene ljubezni.

Res se, lani sta praznovala zlato obletnico poroke in z bratoma, vnuki ter pravnuki smo jima pripravili prijetno praznovanje. Seveda se želim tudi jaz postarati s Petro, ker imava res lep odnos, in tega si vsak lahko le želi.

Story: Sta vam starša vzor dolgotrajne ljubezni?

Lahko sta vsem otrokom za zgled. Prav gotovo sta nam lahko vzor, kajti biti skupaj 50 let v dobrem in slabem - to je v današnjih časih res umetnost. Tudi njima ni bilo vedno lahko, bili so vzponi in padci, a sta znala ostati skupaj in drug brez drugega ne moreta, pa čeprav se kdaj tudi spričkata, kot vsi pari. (smeh)

Story: Veliko navdiha najdete prav v ljubezni. Včasih najboljša umetniška dela nastanejo ob neuslišanih ljubeznih ali razočaranjih. Kdaj vi ustvarjate in kdaj je vaša ustvarjalnost na vrhuncu?

Ljubezen je navdih za vse - za nasmeh, za lep dan, za inovativnost, za življenje. In verjetno, pa čeprav se tega niti ne zavedamo, zaradi nje človek funkcionira po nekih zakonitostih. Ni naključje, da je največ pesmi napisanih prav na temo ljubezni. Zvok dokazano blagodejno vpliva na dušo in telo človeka in zagotovo sta razpoloženje in trenutek tista, ki mi dajeta navdih. Tega ne moreš načrtovati, enostavno začutiš in takrat se zgodi nova pesem.

Story: Ljubezen je lahko precej navdihujoča sploh v prvih fazah spoznavanja, zaljubljanja ... Potem se prelevi v neko globlje čustvo. Kako jo vi doživljate?

Vsi poznamo metuljčke v trebuhu, in to je res najlepši občutek, a dolgoročno je potrebno veliko več. Iskrenost, spoštovanje in razumevanje so tiste stvari, ki štejejo in zaradi katerih je odnos lahko dober. Odnos je treba ves čas negovati in nadgrajevati, saj ni samoumeven.

Story: Ravno ob valentinovem ste predstavili novo pesem Kot nekdaj. Glasbo in aranžma ste pripravili vi, besedilo pa Rok Lunaček. Kako zahtevni ste bili pri njenem nastanku in kaj vam pomeni ta balada?

'Kot nekdaj' je prelepa ljubezenska balada, katere glasba je v moji glavi nastajala kar nekaj mesecev, naredil pa sem tudi aranžma. Prijatelj in glasbeni ustvarjalec Rok je napisal čudovito besedilo, v katerem se lahko najde vsak izmed nas, zato je pri poslušalcih naletela na tako dober odziv. Pesem mi pomeni veliko, saj sem vanjo vložil res veliko energije, prav tako moji glasbeni prijatelji, ki so mi jo pomagali uglasbiti, zato zelo verjamem vanjo.

Story: Rekli ste, da je to do srca prijazna pesem. Zakaj?

Enostavno zato, ker se te besedilo dotakne, odpel sem jo z veliko mero čustev in duše, kar se pri končnem izdelku še kako pozna.

Story: Nekako je tako, da vsaka stvar potrebuje svoj čas, in znani ste po tem, da ste perfekcionist. Kako dolgo je ta pesem tlela v vas?

Kar se tiče glasbe, sem res zahteven, želim, da je vse na svojem mestu, sicer se verjetno ne bi že več kot 25 let z njo profesionalno ukvarjal in od nje živel. Pesem je nastajala kar dobre tri mesece, preden sem jo izdal, saj smo jo z ekipo pilili do potankosti. Ker pa je ljubezenska in se je bližalo valentinovo, se mi je to zdel primeren čas, da jo izdam na ta dan, čeprav to ne sme biti edini dan v letu, ko smo zaljubljeni. Pesem je narejena za vse ljudi, za vse leto.

Ljubezen je navdih za vse

Story: Že nekaj časa je ob vas tudi Petra. Bi lahko rekli, da ste našli to, kar ste iskali?

Končno sem našel žensko, ki ji lahko zaupam in povem vse, razumeva se v vseh pogledih. Je pa res velika loterija, da se dve taki osebi tudi najdeta. Nisva se iskala, enostavno se je zgodilo. Zelo sem vesel, da jo imam, saj je Petra zelo topla in pozitivna oseba, z veliko dobrimi lastnostmi. Moje delo ni običajno in ona ga zelo razume in me tudi pri glasbi vedno podpira. Zelo sem srečen, da jo imam.

Story: Vaši hčerki sta že odrasli. Kako sta Dajana in Arijana spremljali vašo glasbeno kariero in danes vašo novo družino?

Po njiju vidim, kako čas prehitro beži. Sta že odrasli dekleti, Dajana bo dopolnila 24 let, Arijana pa 22 in glasba je bila vedno del našega življenja. Obe živita v Kopru, jaz pa sem se zaradi dela in obveznosti preselil v Ljubljano. Dajana je vpeta v šport, igra odbojko za Luko Koper in dela magisterij, Arijana pa je bolj umetnica - študira na šoli za profesionalno ličenje, njena velika strast pa je tudi petje. Večkrat me spremlja na mojih nastopih, seveda pa se išče v svojem žanru glasbe. Želim si, da bi v kratkem skupaj posnela tudi duet. S Petro in njeno hčerko Mašo se odlično razumeta in imajo zelo lep odnos, zaradi česar sem zelo vesel.

Story: Med njunim odraščanjem ste bili veliko zdoma. Ste si kdaj očitali, da vas ni bilo, ko sta vas najbolj potrebovali?

Ko sta bili majhni, sem večino časa delal v tujini in sem zamudil velik del njunega odraščanja, za kar mi je seveda vedno žal. Ni me bilo, ko sta me najbolj potrebovali, in ta leta težko nadomestiš, a takšna je bila takrat situacija, da sem šel za delom in zaslužkom v tujino.

Story: S Petro pa je zdaj z vami še njena Maša. Obdani ste s samimi ženskami. Ste si kdaj predstavljali, da bi imeli še sina?

Si lahko predstavljate, kako je biti obdan s samimi ženskami, nikoli nimam prav in vedno je vse po njihovo. (smeh) A je lepo in uživam. Otroke imam zelo rad, vsekakor bi imel tudi sina, sem pa srečen in izpopolnjen s svojima hčerkama.

Story: Kaj menite o tem, da se partnerski odnosi hitro ohlajajo in da med družinami čedalje bolj manjka pogovorov?

To je v sodobnem času zelo velika težava. Vsi veliko delamo in nam časa kronično primanjkuje, vendar se vse da, če je volja. Treba je uživati v drobnih stvareh in si vsak dan narediti čim bolj pozitiven. Pogovori so v odnosih s prijatelji, sodelavci in v družinah zelo pomembni in mi se res veliko pogovarjamo o vseh stvareh.

Story: Kako dolgo bi vztrajali v zvezi, ki bi vas omejevala?

Težko bi bil v taki zvezi, omejevanje vodi v odtujitev partnerjev. Vsak ima pravico do svojih sanj in drug drugemu jih edino lahko pomagamo doseči.

Story: Zakaj ljudje postajajo ljubosumni in obsedeni s svojimi partnerji in jim posledično preprečujejo osebni in čustveni razvoj?

Vse več ljudem primanjkuje čustvene inteligence in so zaradi tega zelo prazni in osamljeni, pa čeprav imajo veliko materialnih dobrin. Je pa vedno bolj pomembna - tako poslovno kot tudi osebno. Zdrava mera ljubosumja je vedno dobrodošla, vsekakor pa ne tista, ki vodi v obsesijo in prisvajanje partnerja. Odnos ni kletka, v katero zapreš partnerja, je del življenja, v katerem morata oba uživati in biti srečna.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografije Primož Predalič, Goran Antley, osebni arhiv, Matjaž Tavčar

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story9/2018

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 9/2018

Story 9/2018, od 12. 04. 2018