Samuel Lucas: Nastopa skupaj s hčerko

Samuel se je v oddaji moral odreči svojemu značilnemu modnemu dodatku.  (foto: Goran Antley, POP TV) Goran Antley, POP TV
Vir: Lea
6. 4. 2016

Naj nastopa v vlogi šarmantnega Oliverja Dragojeviča ali pa plesno nadarjenega Bruna Marsa, zdi se, da za pevca Samuela Lucasa nobena naloga ni pretrd oreh. V oddaji Znan obraz ima svoj glas se namreč spretno preobrazi v najrazličnejše vloge, sicer pa upa, da mu v petke nikoli ne bo treba stopiti.

Zakaj ste se odločili za sodelovanje v oddaji Znan obraz ima svoj glas?

Povabilo za sodelovanje sem prejel že v prejšnji sezoni, vendar se nisem mogel odzvati, saj sem imel že vnaprej dogovorjene nastope in nikakor nisem želel razočarati naročnikov ter požreti besede. Letošnje povabilo sem z veseljem sprejel, ker mislim, da je to res kakovostna in zabavna oddaja, ki v slovenske domove ob nedeljskih večerih prinaša veliko razvedrila. Kot glasbenik in pevec, ki že 25 let živi od glasbe in uživa v izvajanju dobre glasbe vseh zvrsti, pa sem se želel preizkusiti tudi v vlogi imitiranja velikih glasbenih imen.

Ste spremljali prejšnje oddaje?

Ja, in to z veseljem, ko mi je čas dopuščal. In vedno sem užival.

Vam je ljubše nastopati ali bi se raje znašli v žiriji?

To sta povsem različni vlogi – žirantska je precej odgovorna in nehvaležna. Pri teku na 100 metrov s štoparico zlahka oceniš, kdo je bil najhitrejši, glasbo pa je težko primerjati in ocenjevati, sploh ko ocenjuješ različne pesmi ... kot bi primerjal hruške in jabolka. (smeh) Vsekakor raje nastopam!

Kakšne so vaše prednosti pred drugimi tekmovalci?

Zagotovo moja kilometrina na glasbenih odrih, od igranja akustične in bas kitare do poznavanje različne glasbe, ki sem jo v vseh teh letih že prepeval. Je pa res, da sem samouk, tako pri igranju kitare kot pri petju ... Not ne poznam, ja, in tudi jaz nisem imel še niti ene same ure petja. Razlika pa je, da vse 'coverje', ki jih prepevam na svojih nastopih, naredim po svoje, v oddaji Znan obraz ima svoj glas pa se je treba čim bolj približati originalu pesmi in izvajalcu, tako po petju kot po nastopu na odru. Naštudirati moram originalni videospot in tudi to je zame velik izziv.

Katera življenjska izkušnja vam bo morda prišla najbolj prav v oddaji?

Stavim na svojo ljubezen do glasbe in glas, na ritem, ki ga imam v sebi, in na dober posluh, seveda pa na odru šteje vse. Oddaja gre v živo in imaš le eno priložnost, da se pokažeš v najboljši možni izdaji. Ocenjuje se celoten paket: zelo pomembno je, kakšno pesem dobiš, vsekakor je potreben odličen glas, pomemben pa je potem celoten odrski nastop – tu mislim predvsem na podobo in koreografijo. Seveda pa ne smeta manjkati dobra energija in sproščenost.

Bruno Mars ali Oliver Dragojevič?

Oba sta mojstra z veliko začetnico, ki ju občudujem in cenim. Vsak je po svoje zelo zanimiv in zahteven. Bruno ima odlične vokalne sposobnosti, hkrati pa je car plesa, ki ga ima v krvi, in po odzivih sodeč, sem svojo vlogo v prvi oddaji v njegovih čevljih dobro opravil. Največji izziv mi je bil vsekakor ples. (smeh) Nisem ravno lesen, a toliko plesati in dobro peti v živo je zelo zahtevno, saj ko gledamo videospot, ne pomislimo, da na snemanju spota ne pojejo v živo. Do Oliverja pa imam posebno spoštovanje. Ne samo da ga poznam, mislim, da se bodo vsi strinjali z mano, da je s svojim hripavim glasom sinonim za balade, katerih besedila bodo vedno imela velik pomen, in da se bodo njegove pesmi večno prepevale, poleg tega je izjemen glasbenik, saj igra vrsto inštrumentov. V svoji 45-letni karieri je nastopal pred več milijoni ljudmi in napolnil nekaj največjih in najbolj prestižnih dvoran po svetu. Predvsem pa je preprost človek, ki ljubi glasbo, morje in ribe in v veliko čast mi je, da sem si z njim že delil oder in da sva skupaj zapela – in to prav na njegov 66. rojstni dan.

Kaj vam je v oddaji največji izziv?

Čim bolje se vživeti v vlogo izvajalca, ki ga posnemam, ga malo bolje proučiti in spoznati njegovo petje in mimiko. Ni lahko, a mislim, da bo šlo. Je pa teden dni zelo malo časa, da si 100-odstoten.

V vlogi katerega glasbenika bi najraje nastopili?

Veliko jih zares občudujem in rad pojem njihove pesmi. Pustimo se presenetiti, nočem nič razmišljati in napovedovati, le resnično upam, da ne bo visokih petk. (smeh)

Kako bo oddaja vplivala na vašo nadaljnjo kariero?

Ker gre za eno najbolj gledanih oddaj, ki traja 12 tednov, je vsesplošna prepoznavnost zares velika. Že po prvi oddaji je veliko odzivov, vsi so pozitivni, kar je velika odgovornost tudi za vse naslednje oddaje. Mislim pa, da je pomembno predvsem to, da te splošna javnost spozna v različnih glasbenih žanrih in da v oddaji lahko pokažeš vse svoje znanje in vrline, saj vemo, da ljudje včasih tudi poslušajo le z očmi. Veselim se vsake oddaje, dobrih nastopov vseh, pozitivnih vibracij med sotekmovalci in veliko dobre volje, da bodo tudi gledalci zadovoljni, saj smo tam zaradi njih.

Družina spremlja vaše glasbene podvige v oddaji?

Seveda, pa ne samo domači, tudi sosedje, saj me iz tedna v teden trpijo doma, ko plešem, skačem in pojem, se derem in se pripravljam na nedeljske nastope. (smeh) Vsi že poznajo koreografije, tako da bi lahko nastopili z mano, vsekakor pa me vsi podpirajo, in to mi veliko pomeni.

Vas ljudje ustavljajo na ulici?

Že prej me je poznalo ogromno ljudi, zdaj pa je prepoznavnost še večja. Lepo je, ko te ljudje ustavijo in ogovorijo na ulici, v trgovini ali na bencinski črpalki in ti čestitajo za nastop in rečejo: "Smo te v nedeljo gledali in glasovali, mi navijamo zate!"

Bosta hčerki odšli po vaših glasbenih stopinjah?

Tega ne vem, je pa mlajša Arijana (20 let) zelo nadarjena in lepo poje; predvsem v poletnih mesecih veliko nastopa tudi z menoj. V sodelovanju z drugimi glasbeniki je že posnela nekaj pesmi, ki imajo na YouTubu več kot milijon ogledov. Starejša Dajana (22 let) pa je pridna študentka in zagrizena športnica, že vrsto let trenira in igra odbojko v Kopru. Kakšna bo njuna pot, pa bomo videli, vsekakor sem že zdaj izredno ponosen na njiju.

S ponosom povesta, da njun oče nastopa v oddaji Znan obraz ima svoj glas?

Obe sta bili v studiu v prvi oddaji in me spodbujali v živo, seveda pa me bosta spremljali in podpirali do konca šova.

Značke: Samuel Lucas