Samuel Lucas: “Začutili smo pomlad”

Vir: Lea
8. 3. 2017

Plemeniti štirinožci, avtohtona pasma s slovenskega Krasa, so bitja, ki osvojijo številna srca. Njihovim čarom se ni mogel upreti niti odličen glasbeni izvajalec Samuel Lucas, ki trenutno razveseljujuje s koncerti uspešnic legendarnega Tošeta Proeskega.

V prelepih zgodovinskih drevoredih in obsežnih zelenih delih prenovljenega lipiškega posestva smo lahko lani prvič pozdravili čredo več kot 300 belih lipicancev.

Začetki te čudovite slovenske dediščine segajo namreč kar 436 let v preteklost, ko jo je habsburški nadvojvoda Karel II. odkupil od tržaškega škofa in postavil temelje, ki gradijo njeno današnjo podobo.

Trenutno so v kobilarni že v pričakovanju rojstev prvih žrebet nove generacije – podmladek jih navadno razveseli marca ali aprila, sicer pa vzporedno že potekajo skrbne priprave na premierno predstavo Lipiške šole klasičnega jahanja, ki bo 19. marca.

Očaral ga je

Kobilarna Lipica je po dolgem času v svojo dragoceno čredo sprejela tudi prvega lipicanskega žrebička iz zasebne reje, Pluta Valdimora III., ki se ponaša z naslovom naj žrebiček lanske generacije lipicancev slovenske zasebne reje.

Prikupen štirinožec sliši na ljubkovalno ime Plutek in z vrstniki na prostranih pašnikih Ravne v okolici Pivke uživa svobodno življenje. Gracioznost teh elegantnih bitij očara marsikoga in njegovim čarom je tako podlegel tudi priljubljeni Samuel Lucas, ki nas je med drugim razveseljeval v tretji sezoni resničnostnega šova Znan obraz ima svoj glas.

Odličen pevec, trenutno zelo zaposlen s koncerti uspešnic Tošeta Proeskega, nam je zaupal: "Prav zares je bilo posebno doživetje spoznati postavnega in prikupnega Pluta in njegove vrstnike. Zdi se mi, da tudi oni v svoji razigranosti že čutijo prihajajočo pomlad." Navdušenja ni mogel skriti skupaj s svojo mlajšo hčerko Arijano, s katero sta se radostno sprehodila skozi našo kulturno dediščino.

KOLEDAR DOGODKOV

V kobilarni je že znan natančen razpored prireditev, ki bodo v prvi polovici leta:

•19. marec: PREMIERNA PREDSTAVA LIPIŠKE ŠOLE KLASIČNEGA JAHANJA

•1. maj: PRAZNIČNA PREDSTAVA LIPIŠKE ŠOLE KLASIČNEGA JAHANJA

•5.–7. maj: KVALIFIKACIJSKO TEKMOVANJE ZA POKAL ALPE ADRIA

•21. maj: DAN LIPICANCA

•25.–28. 5. Maj: MEDNARODNO TEKMOVANJE ZA SVETOVNI POKAL V DRESURNEM JAHANJU

•17. junij: POLETNA MUZEJSKA NOČ

Značke: Samuel Lucas