Samuel Lucas: "Zame je Toše Proeski res velikan!"

Samuel Lucas: "Zame je Toše Proeski res velikan!" (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Nova
5. 3. 2017

Čeprav so zimski meseci navadno bolj umirjeni, to brez dvoma ne drži za glasbenika Samuela Lucasa. V teh dneh se namreč na veliko pripravlja na serijo svojih koncertov 'The Best of Toše Proeski', s katerimi bo poskrbel, da bodo pesmi velikega makedonskega glasbenika tudi desetletje po njegovi usodni nesreči živele dalje. 

Samuel je, kot pravi, sicer že vse od Tošetovih začetkov velik oboževalec njegove glasbe. V resnici pa je med njima veliko več kot le podoben okus za notno zaporedje, saj je Samuel v našem intervjuju pred kratkim povedal, da je med njima našel kar nekaj vzporednic. "On je želel vse najboljše in tudi sam želim ljudem vse najboljše. Nikoli nisem nevoščljiv zato, ker bi nekomu uspelo, meni pa ne. Druži naju tudi ta iskrenost, ljubezen, ki jo daješ iz sebe, tudi na odru. Ko sem na odru, tudi jaz dajem od sebe vse, kar lahko, in to dobim tudi nazaj. V to verjamem. Razlika med nama je zgolj ta, da je on boljši pevec kot jaz in da je lepši kot jaz," nam je povedal simpatični glasbenik, a kot kaže, je prav ta podobnost med obema leta 2010 k Samuelu pripeljala osebo s posebnim projektom.

Tistega leta je do Samuela namreč pristopil moški s predlogom, da bi Samuel posnel pesem, ki naj bi bila pred leti namenjena Tošetu. "Ko sem izvedel za to, je bila tisti trenutek to moja največja sreča. Ko sem izvedel, da to ni resnica, pa moja največja žalost. Projekt mi je bil predstavljen, kot da je bila pesem namenjena njemu, a da je ni nikoli poskušal in da sem jo zato dobil jaz. Ko sem jo izvajal, sem se vživel, kot da bi jo pel on. Poskušal sem vključiti njegove emocije, njega sem imel v mislih ob izvajanju in poskušal sem zapeti karseda z dušo in s srcem. Ko pa sem izvedel, da zgodba ni resnična, da je ta gospod, ki mi je to pesem dal, lagal, sem bil močno razočaran," nam je priznal Samuel in dodal, da je resnico izvedel kar od gospoda, ki mu je pesem tudi prvič predstavil.

"On takrat ni vedel, da bo pesem tako uspešna. Bila je poznana na področju celotne nekdanje Jugoslavije. Ko sem izvedel resnico, sem se počutil, kot da bi bil jaz tisti, ki je lagal. Ker sem zgodbo delil naprej takšno, kot sem jo dobil," priznava Samuel, ki se je za nesrečno napako vsem vpletenim takoj opravičil. "Ne vem, ali so mi verjeli, vem pa, da imam od takrat veliko manj kontaktov. To je bil zame hladen tuš, ki ga ne bom pozabil nikoli," priznava. A njegova ljubezen do Toševe glasbe živi dalje. Kljub temu da se je na začetku petju njegovih skladb na svojih nastopih kar malce izogibal, se je zdaj le prepustil ljubezni do njegovih pesmi, in po treh letih želje o tem, da bi njegove skladbe postavil tudi na oder, naposled le zbral pogum.

"Za koncert sem pripravil več kot dve uri programa pesmi, ki so meni najdražje, in mislim, da so te najbolj všeč tudi ljudem. Želim si, da je na odru dobra energija, želim si, da so koncerti pozitivni, veseli ... zato tudi nisem izbral le balad," pojasnjuje Samuel in dodaja, da mu je zelo žal, da sam Tošetovega koncerta nikoli ni slišal v živo. "Na žalost mi to ni uspelo, saj sem bil v tistem času na Finskem. Vrnil sem se leta 2008, on je umrl 2007," je povedal in dodal, da se je kljub temu projekta lotil z ljubeznijo. "Tega ne počnem zato, da bi s tem kaj zaslužil, ampak zato, da bi se na ta način poklonil njegovemu delu. Zame je Toše res velikan," je še povedal Samuel, ki bo svoje koncerte začel s prvim v Domžalah 24. februarja in nato nadaljeval še v Ljubljani, Mariboru in Grosupljem. "Na začetku si nisem mislil, da bo iz tega nastala veriga koncertov. Mislil sem, da bo samo eden. Potem pa je naraslo povpraševanje in stvar sem vzel resno. Najel sem svoje tehnike, ozvočenje in tudi lučke, ki bodo naredile svoj šov. Nočem pa biti 'tribute' band, hočem narediti samo koncert," je pojasnil glasbenik, ki je sicer med izvajalci, ki pojejo Tošetove pesmi, naredil manjšo raziskavo. "Že v Makedoniji sta dva glasbenika, ki pojeta isto kot Toše, poleg tega pa sta tudi na videz podobna. V Grčiji vem za fanta, ki je prav nemogoče podoben Tošetu. Isti je kot on. Jaz pa mu nisem niti malo podoben, maske pa tudi ne bom nosil. Jaz sem samo Lucas, ki rad izvaja njegove pesmi. To je to," je še zaključil.

Na odru s hčerko Ariano

Za Samuela pa koncerti ne bodo čustveni le zaradi spomina na velikega makedonskega glasbenika, ampak tudi zato, ker bo eno od pesmi zapel skupaj s hčerko Ariano. To sicer ne bo njun prvi skupni nastop, bo pa brez dvoma izredno poseben. "Velikokrat, ko je obveznosti ne obremenjuje preveč, skupaj pojeva. Ko lahko, jo vedno vzamem s sabo na nastope, koncerte, rad bi pokazal Sloveniji, kako moja hčerka poje. Ker je še zelo mlada, seveda potrebuje še malce kilometrine in izkušenj, vem pa, da je zelo dobra," nam je o svoji nadobudni glasbenici še povedal Samuel, ki bo s hčerko na koncertih 'The best of Toše Proeski' zapel pesem 'Volim osmjeh tvoj'. Kot nam je namignil, pa to ni edini duet, ki mu bomo na koncertu priča, saj bo Samuel na oder stopil tudi z Anjo Rupel.

Kaja Milanič