Sandra Adam (Miss Slovenije): Šokirana nad govoricami

“Nisem se psihično zlomila” (foto: Grega Gulin) Grega Gulin
Vir: Story
24. 10. 2010

Miss Slovenije Sandra Adam se je pred kratkim zaradi kolapsa imunskega sistema predčasno vrnila iz Kitajske. Pojavile so se celo govorice, da naj bi jo poslali domov zaradi živčnega zloma, vendar je bila 20-letna Korošica nad tem popolnoma šokirana.

Story: Uradno naj bi se za odhod domov odločili sami, slišalo pa se je tudi, da so vas domov poslali kar organizatorji izbora Miss World. Kako to komentirate?

To je bila skupna odločitev - tako moja kot slovenskih organizatorjev in organizatorjev za Miss World, ker so menili, da je zdravje najpomembnejše. Ker so me zaradi bolečin ­ sprejeli v bolnišnico, v Pekingu sem zamudila kar nekaj priprav, preostale tekmovalke pa so že odšle v drug kraj, zato so menili, da ne bi bilo pošteno, če bi tekmovanje nadaljevala, ter da je bolje, da opravim dodatne preiskave še v Sloveniji.

Story: Eden izmed razlogov za odhod domov naj bi bilo vaše neprimerno vedenje, saj naj bi zaradi razgrajanja v hotelu posredovala tudi njihova varnostna služba. Je to res?

To vsekakor zanikam. Moje vedenje v določenih primerih mogoče res ni bilo najbolj primerno, vendar se v tistem stanju, ko imaš visoko vročino, neka­terim zunanjim opazovalcem lahko zdijo nekateri tvoji odzivi čudni. Bila sem bleda in brez moči, zato nekaterih nalog tam nisem mogla opravljati tako, kot sem si želela. Od drugih ljudi pa je odvisno, kako to dojemajo, in zato so si nekateri izmislili, da sem dobesedno nora. Da pa bi razgrajala po hotelu, je popolna izmišljotina. Ko sem prebrala te zgodbe, sem bila popolnoma šokirana.

Story: Uradno ste se iz Kitajske vrnili zaradi kolapsa imunskega sistema zaradi stresa in fizične izčrpanosti. Torej s tem niste le želeli prikriti svojega psihičnega zloma?

Če bi bilo potrebno, sem pripravljena tudi z mnenji psihologov in psihiatrov dokazati, da moje zdravstvene težave niso bile psihičnega, temveč izključno fizičnega izvora. Tudi v Sloveniji so diagnozo pekinških zdravnikov potrdili. K dehidraciji in izčrpanosti je pripomogel predvsem stres, psihično pa sem bila dovolj stabilna, da bi nadaljevala tekmovanje. Še danes jemljem antibiotike, in kot je znano, tovrstnih zdravil pri psihičnih težavah ne predpisujejo. V končni fazi bi mi lahko te govorice uničile kariero in tudi študij varnostnih ved.

Story: Kaj pa se je dogajalo z vašim telesom pred odhodom v bolnišnico?

Na začetku je bilo vse normalno, dan prej pa sem začutila bolečine v trebuhu in ledvicah, o čemer sem potožila tudi tamkajšnjim organizatorjem. Tudi ti so opazili, da sem izjemno bleda in da ne morem slediti napornemu tempu pri­prav, zato so mi omogočili dan počitka, vendar je bilo potem le še slabše. Potem so me odpeljali v bolnišnico. Stres je naredil svoje, poleg tega pa sem zelo občutila tudi časovno razliko in posledično neprespanost.

Story: Kako opisali svoje bivanje v Pekingu in dogajanje, ki ste ga doživeli na pripravah za svetovni izbor?

V Pekingu sem preživela štiri dni, kar jemljem kot neprecenljivo izkušnjo, saj sem prvič potovala z letalom in tako daleč, razumela pa sem se z vsemi dekleti in tako imenovanimi ‘varuškami’. Če bi lahko še enkrat izbirala, bi se najbrž odločila ostati tam in še danes bi se bila pripravljena vrniti, vendar sem že preveč zamudila. V spominu mi bosta najbolj ostala obisk Kitajskega zidu in kitajska poroka, ki je bila v bližini našega hotela. Nevesta in ženin sta bila v pisanih narodnih nošah, del obreda pa je bilo tudi streljanje iz topov.

Story: Z nazivom miss Slovenije in udeležbo na svetovnem izboru ste sprejeli veliko odgovornost – predstavljati našo državo v svetu. Je bilo breme zato za vas še toliko večje?

Želela sem si dobro zastopati Slovenijo in sem zato že v pripravljalnem mesecu vložila ogromno truda v to. Mogoče je k večjemu pritisku pripomogla tudi ta moja velika želja, da izpolnim svoje poslanstvo, ker številni ne verjamejo v tovrstna tekmovanja, sama pa sem jim želela dokazati nasprotno. Res je, da smo ena izmed manjših držav udeleženk na svetovnem izboru, vendar tega ne bi smeli jemati kot oviro.

Story: Torej to, da tam niste imeli spremstva slovenskih organizatorjev, ni vplivalo na stres, zaradi katerega ste zboleli?

Vsa dekleta gredo na izbor sama, nekatera s seboj v lastni režiji pripeljejo tudi fante, po pravilih pa domači organizatorji pridejo šele nekaj dni pred finalno prireditvijo. To, da sem bila tam sama, mi prve dni ni delalo težav tudi zaradi vsega pričakovanja. Sem pa bila po telefonu in SMS-sporočilih vseskozi v stiku z družino in organizatorji. Domotožje torej ni igralo nobene vloge pri mojem zdravstvenem stanju.

Story: Če bi vedeli, da bo veliko težje, kot ste si predstavljali, bi se še enkrat prijavili na izbor?

Še enkrat bi se prijavila, mogoče bi se zdaj še bolj pripravila, predvsem pa bi več pozornosti namenila dobremu počutju in ne bi skrbela samo za to, da svoje delo popolno opravim in zadovoljim slovensko javnost. Zdravje je najpomembnejše, zato si želim, da bi javnost razumela, da tega nisem storila zanalašč.

Story: Kaj to pomeni za naprej, boste še vedno zastopali Slovenijo kot njena miss ali boste krono predali svoji prvi spremljevalki Ajdi Sitar?

Svoje poslanstvo bom v tem letu še opravljala. Seveda ne morem gledati na to tako, kot da se ni nič zgodilo, bom pa iz tega poskušala potegniti najboljše. Če ne drugega, sem dobila trdnejšo kožo.

Story: 30. oktobra bodo izbrali najlepšo na svetu. Boste zaradi vsega, kar se je dogajalo, prenos spremljali z grenkim priokusom?

Zagotovo mi je žal, da se izbora ne morem udeležiti, ga bom pa seveda spremljala. Res bi ga bilo lepše doživeti v živo, sploh ker bom na ta dan dopolnila 21 let.

 

Anja Kontrec

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story