Sanela Črešnik (Gostilna) prisega na pisane obroke

16. 10. 2015

Mariborčanka Sanela Črešnik je bila ena prvih, ki je žal morala zapustiti priljubljeno kuharsko oddajo Gostilna išče šefa. Kljub vsemu se ji je izpolnila želja, na kateri bo gradila. Ljubezen do kuhanja jo je pripeljala do te točke in zdaj si želi nadaljevati.

Sanela je z navdušenjem spremljala že prejšnje sezone šova, dokler ni zbrala dovolj poguma in se prijavila. "Sprva se mi je zdelo vse zelo nerealno. Vse sezone sem spremljala in zdaj v četrti sem bila jaz tista, ki je bila del tega. Šele po treh dneh sem se začela zavedati, kje sem in s kom delam. Občutek je bil res fenomenalen," nam je povedala. Nad kuhanjem je simpatično Sanelo navdušil njen oče, pozneje v šovu pa tudi šef Bine. "Spremljala sem tudi veliko različnih kuharskih oddaj, v katerih sem našla čudovite ideje za ustvarjanje. V kuhanju sem z vidika profesionalca čisti začetnik. Manjkajo mi osnove, teh se moram naučiti," prizna. "Ko se odločim za pripravo jedi, so podlaga oddaje in kuharske knjige. Včasih pa grem v kuhinjo, si zamislim jed, potem pa naberem sestavine in pripravim nekaj po svojem občutku."

Pisan jedilnik

Včasih se je Sanela precej obremenjevala z odvečnimi kilogrami, ki pa jih je uspešno izgubila s pomočjo zdravnice in lastnega izobraževanja. "Poskušam se čim bolj zdravo prehranjevati in se držim pravila petih obrokov. Začnem z zajtrkom, ki je najpomembnejši obrok, potem imam dopoldansko malico, kakšno sadje ali zelenjavo, kosilo, popoldansko malico in večerjo. Večerje po sedmi uri se izogibam," pove. "Imam čim bolj pisane obroke, čim več sadja in zelenjave ter zdravih jedi. To v gostilni ni bilo mogoče, saj je bilo zelo naporno, včasih smo jedli tudi ob treh zjutraj in zdaj mi je kar všeč, da sem preklopila na svoje stare navade," prizna. "O hrani sem se največ naučila sama s pomočjo zdravnice, ker sem nekaj časa imela težave s prehranjevanjem. Že od majhnih nog sem rada jedla, in to se je kazalo tudi pri kilogramih, zato sem bila primorana oditi v šolo prehranjevanja. Od takrat sem spremenila življenjski slog in uspešno izgubila kilograme. Danes nimam določenega režima prehrane. Moje jedi in jedi, ki jih rada jem, so odvisne od tega, kaj mi tisti trenutek prija. Pozimi zelo rada jem repo, kašnice, kislo zelje, medtem ko poleti obožujem lahke jedi, kot so različne solate, pečene piščančje prsi, testenine. Čez leto pa obožujem domačo govejo juhico. Rada uporabljam različne začimbe, odvisno od tega, kaj kuham. Okuse kombiniram po razpoloženju. Včasih mi ustrezajo kisli okusi, drugič sladki, potem spet okusi Bližnjega vzhoda. Recepte dobivam iz različnih kuharskih knjig, z blogov, s forumov in nato prvič pripravim po receptu, pozneje pa te recepte spremenim in dodajam svoje sestavine."

Okusi

Sanela zelo rada ustvarja najrazličnejše jedi, na seznamu njenih najljubših pa je azijska hrana. "Zelo rada si pripravim pico in tortilje, saj sama naredim testo. Zaupala pa vam bom tudi specialen recept za lososov filet v zeliščni posteljici na krompirjevem golažu," še doda. Kot vsaki kuharici se je tudi Saneli v kuhinji dogajalo že vse mogoče. "Najbolj smešen dogodek je bil priprava torte za prijateljev rojstni dan, ki se je rahlo ponesrečila. Želela sem pripraviti čokoladno torto na poseben način, brez klasičnega biskvita, ampak bolj penastega okusa. Ko torto serviraš, naj bi se testo stopilo v ustih. A naredila sem napako in dala preveč masla k masi. Ko se je testo peklo, je lezlo narazen, ni bilo kompaktno. Ker nisem imela več časa za pripravo nove torte, sem biskvit pustila kar v pekaču in ga v njem tudi okrasila. Videti je bilo vrhunsko pa tudi okus je bil dober, a če bi 'torto' želel normalno jesti, bi jo moral z žlico," se zasmeji. Če jo želite očarati, jo lahko s kakšno jedjo, ki je še ni pokusila. "Ko mi kdo kaj skuha, sem zelo vesela, saj mi je v veselje okušati nove jedi, ki jih pripravijo drugi, ne sama. Prepričajo me lahko le z okusi. Okus je tisti, ki pri meni pretehta vse."

filet

Lososov filet

v zeliščni posteljici na krompirjevem golažu

Sestavine:

  • 1 kg lososovega fileta
  • 2 čebuli, 3 stroki česni
  • olivno olje, sol, poper, čili, muškatni orešček, ščep sladkorja, ščep mlete paprike
  • 12 krompirjev
  • 3 špic paprike
  • 2 dcl belega vina
  • 2 dcl mesne osnove
  • 2 lovorova lista
  • šopek timijana, bazilike, peteršilja, kopra, drobnjaka
  • 2 mladi čebuli
  • 2 paradižnika
  • vejica rožmarina
  • sok limone
  • sveže naribane drobtine
  • jajce
  • parmezan
  • smetana za kuhanje
  • 3 šalotke

Priprava po korakih:

V posodo damo olivno olje in dve na grobo nasekljani čebuli, na kolobarje narezane tri stroke česna, sol, poper, čili, ščepec sladkorja, rdečo papriko v prahu in vse to pražimo.

Nato dodamo 12 krompirjev, narezanih na kocke, drobno narezano špic papriko in vse zalijemo z belim vinom ter mesno osnovo.

Dodamo lovorov list, šopek timijana in začinimo s soljo ter muškatnim oreščkom. Kuhamo tako dolgo, da krompir postane mehek, narežemo baziliko, dve šalotki in dva paradižnika ter s paličnim mešalnikom zmešamo v golaž.

Lososov filet narežemo na 4 enake kose in začinimo s soljo in poprom, filete nato na obeh straneh popečemo ter dodamo česnove obročke, rožmarin in sok limone, da dobijo dober priokus vseh začimb.

Za skorjico na filetu drobnjak, peteršilj, baziliko in koper na drobno sesekljamo, naribamo skorjo žemljice in pomešamo z zelišči. Pečene filete pomočimo z zgornjo stranjo v mešanico zelišč in drobtin.

V globok krožnik damo golaž, na sredino položimo filete in na vse naribamo svež parmezan ter dodamo dve žlici kisle smetane na vsako stran fileta.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri