Sani Bečirović: Ljubezen do družine je zmagala

16. 9. 2016 | Vir: Lea
Deli

Naš nekdanji košarkarski as Sani Bečirović se je odločil. Družina je na prvem mestu. Ljubezen do nje in seveda tudi do košarke ga je pripeljala znova domov. Od zdaj se bo posvečal svojemu poslanstvu na domačih tleh.

Dobro leto je minilo, odkar je Sani Bečirović obesil košarkarske copate na klin. Strah, da se bo po koncu kariere izgubil, je bil odveč, saj je takoj dobil ponudbo grškega velikana. Skupaj s srbskim selektorjem Đorđevićem sta sedla na klop Panathinaikosa in delo se je začelo. Tako se je prvič preizkusil v vlogi trenerja. "Pred mano je bil velik izziv. Nekaj novega. Znašel sem se v povsem novem svetu. Svetu, ki je bil drugačen od tistega, ki sem ga poznal," je zaupal Sani. "Ne glede na to, da vsak športnik misli, da mu je to blizu, sem se znašel v neki novi situaciji. Kot da bi se moral spet učiti košarke v zakulisju. Stres je prinesel svoje. Znova sem bil tudi veliko časa ločen od družine in na točki, ko je tehtnica pokazala več kot 100 kilogramov (smeh), sem ugotovil, da tako res več ne gre naprej. Grčija je bila fenomenalna izkušnja in ne glede na vse je ne bi zamenjal za nič na svetu. Zdaj mi je kristalno jasno, kaj je potrebno za vrhunskega trenerja in doseganje vrhunskih rezultatov v tem poslu. Še veliko bolj cenim delo trenerja." Po izkušnji v Grčiji je bilo trenerskega dela za zdaj dovolj. Čas je bil za nove odločitve, ki so, kot pravi sam, vedno težke. "Vedno je težko sprejeti nove odločitve. Moja je bila, da bom skupaj z družino, ki me potrebuje. Prav tako se moja ekipa že kar nekaj časa trudi, da dobro pelje zgodbo Košarkarske šole Sani. Rad bi bil tudi sam aktiven in pripomogel k tej veliki zgodbi, ki ima še ogromen potencial."

ZARADI LJUBEZNI

Vsak, ki je vsaj malo vključen v delovanje v športu, se zaveda, da je delo izredno težko. Še zlasti na štajerskem koncu, kjer denarja in pokroviteljev primanjkuje. Sani se zaveda, da bo potrebnega še veliko truda, če želijo v šoli narediti nove 'Sanije'. "Moja ekipa je do zdaj naredila res ogromno. Kolikor sem lahko, sem jim pomagal. Vendar vem, da jim lahko dam še ogromno svojih izkušenj ter znanja. To počnemo zaradi ljubezni do košarke in otrok. Tudi zaradi dejstva, ker verjamem, da lahko gre marsikdo izmed otrok po mojih stopinjah, kar bi mi bilo res v velik ponos." Sani dodaja, da bodo še delovali po širšem delu Štajerske. V Mariboru z okolico, Slovenski Bistrici, na Ptuju in v Rušah. Hkrati je prepričan, da imajo v šoli pogoje, ki jih drugi klubi in šole nimajo. "Predvsem vidim našo prednost v kadru in v dobrih pogojih za trening. Imamo svoj dom – Športno dvorano Lent, kjer imajo otroci vse možnosti za trening. Dvorano, fitnes, individualne treninge ... Tisti, ki si želijo, jim bomo pomagali, da iz njih potegnemo čim več."

SPOMINI

Sani se spominja, kako je bilo v njegovih časih. Koliko ur je prebil na igrišču ter v dvorani. Koliko zgrešenih metov in koliko odrekanj je bilo potrebnih, da je prišel do visoke ravni. "Celotno kariero se držim preprostega načela, ki mi ga je vcepil oče: trdo delo vedno premaga talent, kadar talent ne dela trdo. Zato je zdaj še toliko bolj pomembno, da se otroci v šoli seznanijo s profesionalnim delom in da se jim pokaže pravilna športna pot. Ravno v tem smislu se poveča vključevanje v šole, kjer bom za vse izbrance na voljo kot idejni vodja, kreator in agent za njihov nadaljnji razvoj. Seveda je veliko odvisno od otrok samih in njihove želje. Brez tega jaz ne morem nič," še prizna. In seveda bo v njegovi šoli kar nekaj novosti. Vsaka dva meseca bodo organizirali dan odprtih vrat, kjer se bo Sani aktivno vključeval v delo z otroki. Tam mu bodo predstavili svoj napredek in vse košarkarske veščine.