Sanja Doležal: "Zdaj otroka pomagata meni"

Sanja Doležal: "Zdaj otroka pomagata meni" (foto: Story press, Goran Antley) Story press, Goran Antley
Vir: Story
27. 3. 2015

Glasbenica Sanja Doležal bo s skupino Novi fosili še zadnjič pred slovensko publiko nastopila 28. marca na koncertu v ljubljanskem Tivoliju. Zaupala nam je, kako se počuti in kako je preživela prva tri leta po žalostnem slovesu soproga, v čem oz. kom je našla oporo in kaj so naslednji koraki, ki se jih neizmerno veseli.

Story: Kako ste se pobrali in preživeli čas po smrti moža?

Maja bodo minila tri leta. Še vedno se mi ne zdi resnično. V teh letih je bilo veliko težkih trenutkov tako zame kot za otroka. Bili so trenutki, ko nisem želela vstati iz postelje, ampak življenje gre naprej. Otroka odraščata. Luka je že v drugem letniku fakultete, Lea pa to leto končuje gimnazijo. Ni usmiljenja in moraš naprej, ne glede na to, da je s slovesom ljubljene osebe izginil tudi del tebe. Nekako tako živim iz dneva v dan.

Story: Z možem ste preživeli 24 srečnih let. S čim zapolnite praznino v domu?

Njegovo mesto v našem domu je še vedno prazno, prazniki ali rojstni dnevi so zaradi tega še toliko težji. Zamotim se z delom in obveznostmi, prav tako otroka, ki imata veliko dela s šolo in fakulteto. V tem duhu minevajo naši dnevi.

Story: Ne bova govorili o žalostnih trenutkih. Se morda spomnite tistih lepih, ki ste jih preživela skupaj?

Ko si z nekom 24 let, je veliko lepih skupnih trenutkov. Z možem sva delala skupaj, kar naju je povezovalo, in vsa ta leta se nikoli nisva ločila. Najlepši trenutki so bili, ko sva dobila otroka. Rada sva potovala, in to so spomini, ki si jih bom zapomnila za vse življenje.

Story: Veliko oporo ste, kot že omenili, našli v hčerki Lei in sinu Luku ter v poslu. Kaj ste počeli in kako ste nadaljevali z glasbo?

Lea in Luka mi dajeta oporo v vsem, kar počnem. Delam na televiziji, pišem kolumno v duhovni reviji in nastopam z Novimi fosili. Rada delam vse to in v tem uživam. Delo me izpopolnjuje in srečna sem, da lahko delim svoje občutke s publiko - ali prek televizijskih projektov ali skozi glasbo. Z glasbenim kolegom in prijateljem Zecem smo pred kratkim posneli duet, čudovito Zecevo pesem, za katero bomo v kratkem posneli tudi spot. Veselilo me je, da sem znova delala v studiu, saj je to vedno izziv za glasbenika.

Story: Že od nekdaj veljate za žensko, ki je predana delu. Kako usklajujete vse skupaj - delo, glasbo, prosti čas?

Ko sta bila otroka še majhna, nisem veliko delala. A ko zagrabim kakšen projekt, se mu popolnoma posvetim. Mislim, da je veliko odvisno od organizacije časa. Včasih mi je pri tem pomagal mož. Ko sem snemala oddaje, je on preživel največ časa z otrokoma. Zdaj je lažje, saj sta oba že odrasla in samostojna. Zdaj onadva pomagata meni.

Story: Kljub vsem težkim trenutkom najdete tisto pozitivno energijo. Na kaj se opirate, ko vam je težko?

Ko imaš otroke, ki jih je treba nahraniti in šolati, se ne smeš prepustiti. Sploh pa ne tako, da ne bi funkcioniral. Moram biti močna, tako za njiju kot zase. Kar pa se tiče pozitivne energije, si vedno rečem: ‘Po dežju mora posijati sonce!’

Story: Katero življenjsko obdoje je bilo za vas najlepše, da bi lahko rekli, da je bila to vaša prelomnica?

Poslovno je moje življenje zaznamoval prihod v skupino Novi fosili leta 1983. To so leta, iz katerih so ostali samo lepi in srečni trenutki. Osebno pa sem bila najsrečnejša res takrat, ko sem dobila Luko in za njim še Leo.

Story: Verjamete, da v življenju obstaja samo ena prava ljubezen, ali jih je lahko več?

Zagotovo je več ljubezni. Nekateri ljubijo večkrat, nekateri manjkrat. In vsakič je lahko drugače. Tudi jaz sem bila večkrat zaljubljena, a le moj mož je bil tisti, s katerim sem si želela imeti otroke, družino in ostati skupaj za vedno.

Story: Za vašo Leo pravijo, da bo šla po stopinjah staršev, saj je glasbeno nadarjena. Jo podpirate v njenih hobijih?

Lea je velik talent, velika umetnica. Piše pesmi in poje. Želi si študirati džez v Avstriji. Seveda jo bom kot mati podpirala v vsem, kar si bo zaželela. Dolžnost staršev je, da podpirajo svoje otroke v vsakem trenutku, ne glede na to, ali jim je njihova odločitev všeč ali ne.

Story: Lani ste zakorakali v 50. leto. Kako si želite, da se nadaljuje vaša glasbena kariera?

Želim si ustvarjati lepe in izbrane pesmi. Želim prepevati o ljubezni, ki je v mojem srcu. Na srečo imam tudi to možnost, da lahko izbiram, s kom in kakšne pesmi bom naredila, in se tega še posebej veselim.

Story: Kaj menite o mlajših pevkah, ki prodirajo na glasbeno sceno, in ali so vam konkurenca?

Veliko je mladih glasbenikov, pevcev in pevk, ki so resnično izjemni. Rekla bi celo, da še nikoli prej ni bilo toliko kvalitetnih pevcev, kot jih je danes. Verjamem, da sta za to zaslužna tudi razvoj in tehnologija, ki mladim omogoča, da se lažje in hitreje predstavijo javnosti. Veliko je talentov in mislim, da je to dobro.

Story: Z Novimi fosili ste bili kar tri desetletja. Kateri so najlepši spomini na skupno obdobje?

Veliko koncertov in turneje po vsem svetu. Težko je reči, kaj je bilo najlepše. Morda je bil eden od teh trenutkov nastop na Evrosongu leta 1987, ko smo osvojili četrto mesto. Vse to so čudoviti spomini.

Story: Nekako se v skupinah menjajo glavni ženski glasovi, vi pa ste vsa ta leta nenadomestljivi. Ste kdaj razmišljali o zamenjavi? Ali o solo karieri?

Nikoli nisem pomislila na drugo skupino. Novi fosili so moja prvotna zasedba, moja šola in moja fakulteta. Z njimi se najbolje počutim in ljubim pesmi, ki jih prepevam.

Story: Pred kratkim je odjeknila tudi novica o vašem sporu z Rajkom Dujmićem. Mediji so se precej razpisali po tem, ko ste se od njega v skupini poslovili. Zakaj se je to zgodilo?

Žal mi je, da so mediji izkoristili naše zasebne stvari. Ne bi smelo biti tako. Ko si toliko let skupaj, veliko preživiš in doživiš, vsekakor pa določene stvari niso za javnost. Rajko je velik skladatelj, genij, ki je napisal čudovite nepozabne pesmi, ki se bodo prepevale še dolgo po tem, ko nas več ne bo. In to je najpomembnejše!

Story: V soboto, 28. 3., boste imeli koncert v Ljubljani. Kako po vseh teh letih doživljate slovensko publiko?

To je poslovilni koncert pred čudovitim občinstvom, ki nas je spremljalo vrsto let. Zahvalili se jim bomo in se od njih poslovili v upanju, da naše pesmi ne bodo pozabljene. Da nas bodo ohranili v lepem spominu in z nasmeškom na ustnicah. Obljubljam, da bo koncert veliko presenečenje in prava zabava za vse, ki nas obožujejo.

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story12/2015

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 12/2015

Story 12/2015, od 20. 03. 2015