Sanja Sirk poskuša krmariti med kuharsko mladostjo

Sanja o sebi pravi, da je ženska starega kova, ki natančno ve, s kakšnim pogledom je treba gledati na življenje v zrelih letih. (foto: Tomo Jesenicnik) Tomo Jesenicnik
Vir: Lady
4. 5. 2019

Peta sezona kuharskega šova MasterChef Slovenija je v polnem teku in iz tedna v teden postreže s številnimi kuharskimi presenečenji letošnjega raznolikega in nadvse zanimivega izbora tekmovalcev. 

Med slednjimi je tudi hotelska gospodinja Sanja Sirk iz Kopra. Primorka ne skriva, da kuhanje ljubi že od malih nog. Sanjo, ki v oddajah MasterChef Slovenija zelo organizirano sama ali z ekipo pluje skozi letošnje kuharske izzive, smo poklicali in jo za Lady povprašali, s kakšno kuharsko smerjo želi prepričati sodnike in ali nam razkrije, kako se bojuje s strahom pred izzivi. “Predvsem želim, da sodniki v meni prepoznajo preprostost navadne gospodinje in mame ter da jih okusi in vonjave mojih jedi spomnijo na otroštvo,” pove Sanja in brez zadržkov razkrije svoj pogled na strah oz. tremo, ki jo na trenutke čuti.

“Priznam, precej treme in nervoze je, preden se kuhanje začne. Dokler čakamo na navodila sodnikov, so moje misli kar nemirne oz. se v meni odpirajo številna vprašanja – bom dovolj dobra, ali mi bo uspelo, bom zablokirala z idejami? In ravno to res požene adrenalin oz. kri po žilah. Ko stopim za štedilnik, se zadeve povsem spremenijo, kot bi se v hipu prestavila v drug svet, saj pozabim na kamere, sodnike, sotekmovalce. Kuhanje je moja strast in vedno znova podoživljam to, da ljubezen do kuhanja izvira iz želje ugajati mojim domačim. Verjamem, da se bo komu zdelo smešno oz. kar nenavadno, ampak jaz sem iz tiste generacije mam in babic, ko se je na štedilniku vedno nekaj kuhalo, in kdorkoli je prišel mimo, je dobil nekaj na žlico. Je pa res, da se organizacija izrazito razvije, ko dobiš otroka; to lahko potrdijo številne mame. Če si želiš kaj časa zase, moraš ob vseh obveznostih vse skrbno znati načrtovati. Sem ženska starega kova. Tudi moja mirnost in natančnost sta prišli z leti, saj je notranji mir zlata vreden in vse, kar se mora zgoditi, bo prišlo s časom, tako ali drugače. Je pa res, da so sotekmovalci v MasterChefu kar hudi nasprotniki. Poskušam nekako krmariti med vso to mladostjo, hitrostjo in iskrivostjo. Za zdaj mi uspeva iti v korak z drugimi, ampak z vsakim izpadlim je boj vse težji. Se pa popolnoma zanesem na svojo mirnost, znanje in poznavanje osnov domače kuhinje.”

Besedilo: Alojz Petrovčič // Fotografija: Tomo Jeseničnik