Šank Rock: Unikat na slovenski glasbeni sceni

Šank Rock: Unikat na slovenski glasbeni sceni (foto: Marko Dalbello Ocepek) Marko Dalbello Ocepek
Vir: Lady
28. 5. 2017

Tudi če niste generacija, ki je zrasla ob energičnih pesmih naše najuspešnejše in že kar legendarne rokovske skupine Šank Rock, vam njihove pesmi zagotovo zvenijo znano, saj so številne že kar ponarodele. In ker Šank Rock praznuje že 35 let od svoje ustanovitve – čeprav so se v tem času večkrat razšli in se potem spet našli –, smo sedli s pevcem Matjažem Jelenom, ki je tudi po skoraj četrt stoletja na rokovski sceni poln energije in navdiha, in taki bodo tudi njihovi koncerti, s katerimi bodo zažigali po Sloveniji.

Ko je na Gospodarskem razstavišču potekal zaključni koncert Volkswagen Rocks, so Šank Rock zaigrali tudi pesem Nekaj več, kakor se imenuje tudi njihova koncertna turneja. "Sama pesem Nekaj več je nastala med zadnjimi na albumu, in čeprav je nastala po 'naročilu' našega sponzorja, je ena najboljših pesmi na albumu. Pesem smo posvetili vsem, ki nam pomenijo nekaj več, seveda so to tudi naši oboževalci oz. poslušalci," je povedal Matjaž.

Kako dolgo ste delali zadnji album Nekaj več, kaj na njem izstopa?

Za album smo si prvič v karieri vzeli (za)dosti časa, kar se tudi sliši, saj je prav vsaka pesem, ki smo jo uvrstili na album, dodelana do ravni, ki smo jo sposobni doseči. Album je zelo 'šankrockovski', kar smo tudi želeli. To mogoče še najbolj izstopa, da so vse pesmi naše, narejene v našem slogu, ki smo ga skozi leta bolj ali manj uspešno 'negovali'.

Katera pesem z zadnjega albuma vam je najljubša?

Kot vokalistu so mi vse pesmi najljubše, saj sem v vsako pesem vložil svoja čustva, trud in znanje. Kot avtorju pa so mi seveda najljubše moje pesmi, saj me opisujejo takšnega, kot sem danes. Moram pa povedati, da sta tako Bor kot Cveto prispevala odlične pesmi, in skupaj smo jih naredili, da zvenijo 'šankrockovsko'.

Kakšni so načrti za letos – vas čaka veliko koncertov?

Turnejo smo začeli 12. maja na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v okviru finalnega koncerta Volkswagen Rocks! Do konca leta bomo imeli približno 15 koncertov po Sloveniji, več informacij pa dobite na naši spletni strani www.sankrock.si.

Kako poteka nastajanje nove skladbe, imate naloge razdeljene ali vsi sodelujete pri vsem?

Vsak predstavi svoje ideje v obliki demoposnetka, skupaj se odločimo, ali ima smisel razvijati idejo, in potem vsak prispeva svoje znanje, izkušnje in čustva. Ko je pesem idejno že nekako 'sestavljena', jo v obliki končnega demoposnetka pošljemo besedilopiscu Leonu Oblaku, ki je v tem pogledu član benda, in vedno mu uspe napisati besedilo, ki se popolnoma sklada z melodijo in dinamiko pesmi. Seveda sledita studijsko snemanje in 'končno piljenje'.

Kako je s Šank Rockom in novimi generacijami oboževalcev? So to otroci oboževalcev izpred 20 let oz. kdo je po vaše ciljno občinstvo?

Naša filozofija je zabavati občinstvo in mu hkrati dati odmerek rokenrola na visoki tehnični ravni. Tega smo se vedno zavedali in ljudje so to začutili skozi generacije. Tako lahko s ponosom povemo, da naše koncerte obiskuje več generacij ljubiteljev dobre rok predstave, in prav vsaka generacija nam pomeni potrditev, da smo skozi vsa ta leta delali v pravi smeri.

Kako bi opisali Šank Rock nekomu, ki prvič sliši zanj?

Šank Rock smo neke vrste unikat na slovenski glasbeni sceni. Naša glasba predstavlja vsa naša različna obdobja ustvarjanja, od najstniške vihravosti do rokerske zrelosti, definitivno pa smo ponosni na vse, kar smo ustvarili skozi leta, in to, da so te pesmi pustile določen pečat pri občinstvu.

Na slovenski rokerski sceni ste že 35 let. Kakšen je recept za to?

Zelo zgodaj moraš začeti verjeti v to, kar počneš, kako dolgo bomo pa to še lahko počeli, pa je veliko odvisno od našega zdravja. (smeh)

Šli ste čez mnogo glasbenih žanrov, a še vedno ostajate zvesti roku. Kaj je tisto, kar vas ne premakne od roka in vam ne pusti, da bi se vmešali sodobni žanri?

Seveda je skozi kariero veliko dejavnikov vplivalo na naše ustvarjanje, ampak nekega dne se zaveš, da si ustvaril svoj lasten slog, da si postal vzor mladim bendom, in velik greh bi bil, da bi ta svoj lasten slog zanemarili in želeli postati 'drugačni'. Šank Rock je Šank Rock in naj tako tudi ostane.

Katera pa je tista vaša pesem, ki je po vašem mnenju legendarna, zapisana v nas?

Po naše jih je kar nekaj, to lahko trdimo po odzivih poslušalcev na koncertih, je pa seveda nekaj pesmi, ki pri nas in pri občinstvu spodbudijo še prav posebej močna čustva. To so največkrat naše balade. In teh je nastalo kar nekaj v vseh teh letih, prav tako pa je nekaj odličnih pesmi na našem zadnjem albumu, za katere smo prepričani, da bodo našle svoje mesto na seznamu večnih uspešnic.

V teh letih se vam je zagotovo zgodilo marsikaj zanimivega. Nam lahko opišete kakšno anekdoto iz dolge zgodovine Šank Rocka?

Uf, anekdot je bilo pa ogromno ... Imeli smo to srečo, da smo lahko doživeli vse sproščeno divjaštvo 80. let, takrat so bili res pravi časi za brezskrbne zabave, vse je bilo bolj pozitivno ... No, tudi danes je še mnogo 'svetlih' trenutkov, je pa res, da glava bi še žurala, telo pa več ne more. (smeh)

Sodelovali ste s številnimi glasbeniki (ne samo rokerji). S kom si še želite sodelovanja?

Z vsakim sodelovanjem se naučiš nekaj novega in pridobiš izkušnje, zato smo vedno pripravljeni na sodelovanja in smo veseli povabil od ljudi, ki lahko 'obogatijo' naše znanje. Seveda je seznam želja daljši kakor naše zmožnosti.

Seks, droge in rokenrol – kakšen je vaš vrstni red?

Rock'n'roll - Sex - No! Drugs. (Rokenrol, seks in ne drogam.)

Eva Jandl

Priporočamo