Sara Isaković s fantom v novem stanovanju!

Sara Isaković s fantom v novem stanovanju! (foto: HELENA KERMELJ) HELENA KERMELJ
Vir: Nova
5. 3. 2019

Nekdanja slovenska plavalka Sara Isaković se je pred meseci ustalila v Sloveniji, kjer sta si s fantom Gregom uredila novo domovanje. 

V novo leto pa ni vstopila v udobju domačega kavča, temveč je silvestrovo preživela v tropskem raju - na Kubi. Čeprav je v življenju prepotovala že velik delež sveta, pa jo je revno kubansko življenje pretreslo. Mi smo Saro obiskali v novem domovanju v Radovljici, kjer na steni visi tudi čudovita slika, ki sta jo s fantom prinesla s Kube. Sara je velika ljubiteljica potovanj, v življenju pa je tudi po zaslugi plavalne kariere obiskala številne tuje dežele.

“Rada potujem, kamorkoli grem, je vedno čisto nova izkušnja. Sploh v državah, kjer še nisem bila,” nam je priznala Sara, ki med plavanjem ni videla kaj dosti več kot le tuje bazene in hotelske sobe. Tudi če ji je uspelo kdaj potovanje podaljšati za dan ali dva, v tako kratkem času žal ni morala izkusiti duše mesta. Prav zato se je potovanja na Kubo, odkrivanja novih kultur in krajev tako razveselila.

“Želela sva si avanturo. Iskala sva vse mogoče destinacije, po naključju pa je prav Kuba imela zelo ugodne letalske vozovnice. Ogledovala sva si tudi Nepal, Zanzibar … Odločila sva se za Kubo, saj se ta hitro spreminja. Čeprav mislim, da bo to kar večno trajalo, saj se kriza ne bo kar tako razblinila. Zanimivo je videti vse te stare avtomobile, ki se vozijo po ulicah. Res pa to niso počitnice, temveč kar avantura. Prevozila sva 1.500 kilometrov, in to z zasebnimi avtomobili. Takšnimi, ki imajo namesto zadnjih sedežev kar klopco. Na avtocesti tam ni veliko avtomobilov, saj to velja za velik luksuz,” nam je zaupala Sara, ki je na lastni koži izkusila prijaznost tamkajšnjega prebivalstva.

Kubanski duh na ulicah, vogali, ob katerih se ob večerih pleše salsa, in pozitiven odnos Kubancev so jo navdušili. Čeprav so v trgovinah police dokaj prazne, v vsem svojem potovanju pa sta naletela zgolj na eno samo pekarno. A za turiste je dobro poskrbljeno, zagotavlja Sara, ki je skupaj s fantom uživala v odlični hrani, ki pa si je domačini ne morejo privoščiti.

“Obrok stane 15 evrov, to je učiteljska cela plača. Zdravniki imajo na mesec 30 evrov,” nam pojasni ob začudenju. Pred časom, po koncu Castrovega sistema, je Kubo preplavila internetna obsesija. Kljub bornemu prihodku so si ljudje omislili telefone, veliko pa se jih zbira na mestih, kjer je omogočen dostop do interneta. Kuba slovi po sanjskih peščenih plažah, na katerih sta se s fantom lahko ustavila in skočila v kristalno čisto morje. Prav veliko časa za počitek pa le ni bilo. Večji del sta preživela na poti med raziskovanjem krajev.

Vmes je Grega presenetila še angina, zaradi katere sta morala sredi zelenega Vinalesa iskati pomoč zdravnika. V Havani sta prebivala pri nekdanjem košarkaškem trenerju, ki prihaja iz italijanskih Udin. Na koncu potovanja ju je ta povabil v Santa Fee, kjer jima je v idilični hišici ob plaži postregel s slastno večerjo. Nazaj sta se po nekaj tednih vrnila dobro izmučena, a hvaležna. Za spomin sta kupila tudi veliko fotografijo, ki danes krasi dnevno sobo njunega skupnega domovanja. A naša nekdanja plavalka se že spogleduje z novimi potovanji: “Naslednja želja je Nova Zelandija. Mika me tudi Kambodža, Mjanmar in Nepal. Tega tudi še nisem izkusila.”

Pod skupno streho po 2 tednih!

Sara se je s fantom pred meseci preselila v stanovanje v Radovljici. Po tem, ko je lani preživela na Norveškem, kjer se je osredotočala na start up projekt, se je pred letom dni vrnila v Slovenijo. A ni bila prav pogosto na sončni strani Alp. Potovala je naokrog po Evropi, nekajkrat pa je obiskal tudi starše v Dubaju. A njene korenine so ostale v Sloveniji.

“Dobro sem se počutila, ko sem vedela, da se lahko kadarkoli vrnem domov, v Slovenijo. Oktobra pa sem spoznala fanta in od takrat naprej se je vse odvijalo s svetlobno hitrostjo. Po dveh tednih sva se preselila skupaj, čez mesec dni sva našla novo stanovanje,” pove Sara.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Helena Kermelj, osebni arhiv