Sara Isakovič je bila vesela slovenskega obiska v Dubaju

Jože Oseli je Saro
v Pekingu na 
olimpijskih igrah 
presenetil z 
gobovo juhico. (foto: M.M.) M.M.
4. 3. 2015

Plavalka Sara Isakovič s svojo družino že nekaj časa znova živi v Dubaju. Čeprav je lani napovedala konec svoje plavalne kariere, se še vedno rada predaja športu. Pred kratkim smo jo v Dubaju obiskali tudi mi in slovenskega obiska je bila naša olimpijka zelo vesela.

Sara je svojo plavalno kariero zaznamovala z osvojeno srebrno medaljo na poletnih olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008. Na 200 metrov prosto je izboljšala svoj državni rekord in seveda tudi svetovni, čeprav jo je nato prehitela Federica Pellegrini. Sara je s to medaljo Sloveniji priplavala prvo olimpijsko medaljo. Po olimpijskih igrah se je povsem predala študiju psihologije na Univerzi Berkeleyju v Kaliforniji. "Po koncu študija sem se nato vrnila v Dubaj, kjer je vsa moja družina," nam je zaupala Sara. Plavanja, čeprav je napovedala konec svoje kariere, ni opustila. "Seveda je v meni tlela še neka želja, ki me ni pustila pri miru. Znova sem poskusila trenirati, ampak nato ugotovila, da je moje poslanstvo s tem zaključeno. To sem si priznala in se posvetila delu. Če tega ne bi takrat preverila, bi me verjetno še danes nekaj mučilo." Seveda to ne pomeni, da je Sara svoje športne aktivnosti povsem zanemarila. Še vedno se rada posveča športu, treningom in plavanjem. "Ampak ne v takšnem smislu, da bi se znova vrnila v tekmovalne vode."

SPOMIN NA PEKING

Sara ima lepe spomine na olimpijske igre v Pekingu. Pred kratkim so jo na te dogodke znova spomnili njeni prijatelji, ki so jo obiskali v Dubaju. Za srečanje so prišli skupaj s kuharskim chefom Jožetom Oselijem, ki je delal tudi v slovenski rezidenci Brdo pri Kranju za nekdanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Danes profesionalno deluje na vseh kontinentih in v Dubaju se vsako leto udeleži največjega arabskega sejma kulinarike Gulfood, kamor ga povabijo kot častnega sodnika, ki ocenjuje jedi najboljših kuharskih mojstrov. "Jože me je v Pekingu zelo razveselil. Bil je namreč v ekipi, ki je skrbela za nas športnike. Ko me je po tekmovanju vprašal, kaj si želim, sem mu zaupala, da bi najraje od vsega pojedla domačo gobovo juhico. Jože si je to zapomnil in me nato res presenetil s to dobroto," se spominja Sara. Zato je bila še toliko bolj vesela, ko je po vseh teh letih znova srečala legendarnega kuharskega chefa. Po šestih letih je znova videla tudi oljarja Gorazda Kocbeka in njegovo partnerico Mišo Margan, ki sta jo obiskala tudi že v Ameriki. "Pogrešala sem slovensko družbo, zato sem bila obiska izjemno vesela," je priznala. "Sploh Jože je poskrbel, da smo se ves večer smejali njegovim zgodbam. Je prava zakladnica zgodb, ki jih lahko poslušaš do onemoglosti."

ZOJA AHLIN

Značke: Sara Isakovič