Sara Rutar: Bila je trmasta in shujšala za 30 kilogramov

23. 6. 2017 | Vir: Story
Deli

Priljubljeni kuharski šov MasterChef Slovenija je v tretji sezoni okronal najboljšo. Tako je kot prva ženska zmagovalka kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija v letu 2017 postala 27-letna Sara Rutar iz Izole, ki je poleg prestižnega pokala iz Steklarne Rogaška osvojila še 50 tisoč evrov denarne nagrade.

"Za to, da sem že od malega velika navdušenka nad ustvarjanjem v kuhinji, je v prvi vrsti zaslužen oče Janko. Zaradi najinega kuharskega prepletanja iz najstniško-otroških let sem začela sama ustvarjati, eksperimentirati. Največkrat, ko sem bila sama doma in sem morala pripraviti jedi, ki so po moji preobrazbi izpred let, ko sem shujšala kar 30 kg, zahtevale zdrave sestavine na mojem krožniku. Obenem pa sem z veseljem pripravljene jedi postavljala na krožnik in gledala, da je tudi sam krožnik videti lep," razkrije ljubezen do kuhanja Sara in doda, da jo je telesna preobrazba izpred let spremenila in ji dala drugačen pogled na življenje.

Sara Rutar

"Sem zdravo obsedena s športom in tega ne skrivam, saj se ob redni telovadbi in rekreaciji počutim odlično. S fitnesom sem se začela ukvarjati leta 2011, ko me je brat prepričal, da se prijavim na preobrazbo. Ob strokovni pomoči odličnega primorskega fitnes trenerja Duška Madžaroviča sem dosegla super rezultat, kar je popolnoma spremenilo moj pogled na življenje. Iskreno, za preobrazbo sem se odločila za hec. Brat me je besedno sprovociral do te mere, da si ne upam, da sem mu odgovorila zelo udarno. Upam si! Odločitev za popolno telesno preobrazbo ni bila težka, saj sem zelo trmasta in odločna. Ko sem vstopila v izziv, sem vedela, kaj moram imeti urejeno v glavi. Tako da mi ni bilo nič težko, saj sem imela pred sabo cilj in sem bila zelo motivirana. Vse skupaj pa me je zasvojilo, ker sem se po vsakem treningu počutila odlično," je dejala,

"Pred preobrazbo sem jedla vse in se nisem prav nič obremenjevala. (smeh) Nato pa so se zadeve obrnile in trening je zahteval disciplino tudi pri prehrani, zato sem postala pozorna na to, kaj vnašam v svoje telo in v kakšni količini. V treh mesecih sem z rednim treningom in pravilno prehrano spremenila telo in se začela udeleževati mednarodnih tekmovanj, na katerih sem dosegla kar nekaj vidnih rezultatov. Tako da lahko rečem, da je športna aktivnost moj način življenja, brez katerega ne morem. Veliko deklet me je po prihodu iz kuharskega šova, ko sem spregovorila o telesni preobrazbi, spraševalo, kako mi je uspelo. Vsem zato dajem koristen nasvet, da nič ne uspe čez noč ter da si je najprej treba urediti stvari v glavi. Osemdeset odstotkov je prehrana, ostalo pa športanje. S športno aktivnostjo namreč oblikujemo telo. Najbolje je, če se ne odločamo za neke diete, ampak s trezno glavo spremenimo način življenja."

Sara Rutar

Zmagovalka MasterChefa je jasna, da je s preobrazbo telesa naredila velik korak naprej ter ob intenzivnih treningih popolnoma spremenila prehrano.

"Moja prehrana ne vsebuje ogljikovih hidratov. Na krožniku sta najpogosteje piščanec in zelenjava. A z nekaj domišljije je tudi iz takšnih sestavin mogoče pripraviti zanimive krožnike. Odkar sem prišla iz MasterChefa, sploh ne znam več kuhati normalno. Rada ustvarjam, vsakič dodam še kakšen dodatek na krožnik, tako da ta ni le videti okusen, ampak vizualno popoln," v smehu pove Sara, ki je kuharske veščine osvojila povsem sama.

"Ne, nobenega kuharskega tečaja ali šole nisem opravila, rada pa spremljam kuharske oddaje, kjer dobim navdih za kakšno jed, ki jo nato pripravim po svoje. Ne maram pa kuhati po receptu. S kulinarično obarvanimi krožniki najraje razveselim domače in prijatelje."

Sara Rutar

Ob številnih obveznostih zaradi MasterChefa, ki jo čakajo poleti, saj ji povabil za kuhanje po zmagi ne manjka, Sara ne bo opustila dela v koprski trgovini s prehranskimi dodatki za športnike. Nas je zanimalo, kaj meni o svoji kuharski prihodnosti oz. svetu, v katerega je vstopila z zmago na MasterChefu Slovenija.

"Delo v koprski trgovini bo potekalo nemoteno. Ko bom odsotna zaradi obveznosti, povezanimi z MasterChefom, me bo kdo nadomestil. Sicer sem zelo organizirana, tako da bom poskrbela, da ne bo trpelo nobeno področje. Vesela sem, da sem si z zmago na MasterChefu Slovenija odprla vrata v svet kulinarike. Kako bom izkoristila to priložnost, je realno res odvisno od mene, a to nameravam storiti zelo premišljeno."

Alma Rekić o zmagovalki

"Zmaga je šla v prave roke"
Stroga, a pravična sodnica kuharskega šova MasterChef Alma Rekić ne mara kuharskega polovičarstva, zato je bila v šovu pozorna na vse tekmovalce in je spremljala njihovo kuharsko rast skozi kreativno ustvarjanje pri krožnikih. O zmagovalki je za Story zaupala: "Zagotovo je šla zmaga v prave roke glede na dogodke. V finalni oddaji je bila sladica odločilna, saj sta si bila finalista zelo blizu. Sladica je bila zahtevna in je bilo treba dobro slediti navodilom in biti zbran. Sari je to uspelo. Z Elvisom sta vrhunska kuharja in čaka ju lepa prihodnost, če jo bosta znala izkoristiti s pravilnimi odločitvami."

Napisal Alojz Petrovčič
Fotografije Alpe, Tomo Jeseničnik, osebni arhiv

Cosmopolitan

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Cosmopolitan25/2017

Naročite se na revijo Cosmopolitan:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 25/2017

Story 25/2017, od 15. 06. 2017