Sara Rutar: "MasterChef je moja osebna zmaga!"

21. 6. 2017 | Vir: Nova
Deli

Eden najbolj gledanih kuharskih šovov pri nas – MasterChef Slovenija na POP TV-ju – je pred dnevi v tretji sezoni po dveh moških zmagovalcih Saši Miljuševiču (2015) in Darku Klemnu (2016) prvič okronal žensko za zmagovalko kuharskega šova. V neizprosnem finalu je mladega perspektivnega kuharja Elvisa Kudića s svojim kuharskim znanjem premagala 27-letna Primorka Sara Rutar iz Izole.

Mi smo simpatično Saro povabili na pogovor v koprski zaliv, kjer nam je razkrila ljubezen do kuhanja in športa ter nas za trenutek spustila v svoj družinsko zasebni prostor.

"Oče Janko je v prvi vrsti zaslužen, da sem že od malega velika navdušenka ustvarjanja v kuhinji. To najino kuharsko prepletanje še iz najstniških otroških let je bilo krivo, da sem začela sama ustvarjati, eksperimentirati. Največkrat, ko sem bila sama doma in sem si morala pripraviti hrano, ki je po moji odločilni telesni ženski preobrazbi izpred let, ko sem shujšala kar 30 kg, zahtevala na mojem krožniku zdrave sestavine. Obenem pa sem kot ženska z veseljem kuhano postavljala na krožnik in gledala, da je bilo tudi lepo videti," nam je v smehu razkrila Sara in ob vprašanju, ali je v zvezi s fantom tudi ona glavna v kuhinji, dodala: "Rada kuham in razvajam vse okoli sebe. Fanta imam, a ga ne omenjam, ker on ne želi biti medijsko izpostavljen, zato njegovo željo spoštujem. Doma sem v kuhinji res jaz glavna."

Primorka živi nadvse zdravo in je vpeta v dnevne telesne aktivnosti. Kot sama pravi, se le tako odlično počuti v svoji koži. "Sem zasvojena in zdravo obsedena s športom in tega ne skrivam, saj se ob redni telovadbi in rekreaciji odlično počutim. V fitnesu sem začela trenirati leta 2011, ko me je brat prepričal, da sem se prijavila na preobrazbo, ob strokovni pomoči odličnega obalnega fitnes trenerja Duška Madžaroviča pa sem dosegla popoln rezultat oz. cilj, kar je popolnoma spremenilo moj pogled na življenje. Brez zadržkov lahko rečem, da je športna aktivnost moj način življenja, brez katerega ne morem."

Sara Rutar

Kot tekmovalka v slovenskem MasterChefu je Sara pokazala veliko in se ni pustila zmesti, natančno je poslušala kritike odličnih sodnikov Luke, Alme in Karima. Te je vedno vzela za sveto.

"Moje vodilo v MasterChefu skozi tekmovanje je bilo, da bi rada premagala sebe. S tem sem želela dokazati, da sem sposobna, saj vsi vemo, da gre za šov, kjer ne manjka stresa in raznih obremenitev. In ravno skozi te faze lahko človek pokaže svoj jaz, svoj pravi obraz, znanje, kjer sta trdna volja do dela in jasna vizija zelo pomembni. Kot tekmovalka sem bila v oddajah vesela vsake pohvale, vsake kritike, saj mi je to nakazovalo, da grem v pravi smeri do končnega cilja. Zelo rada imam čiste linije okusov pri jedeh, kjer pa kreativnosti v mojem pogledu ne sme manjkati. Lahko bi rekla v stilu klasike, kjer si jo dovoliš lahko malce modernizirati. Moj največji kritik je od vedno oče in vesela sem, da mi ob kulinaričnih družinskih druženjih postavlja posebne izzive. Rad me pokritizira in jaz to sprejmem na resen način ter se iz njegove kritike rada kaj naučim. Menim namreč, da le tako lahko realno rasteš in ne stagniraš na neki točki. Skozi šov sem bila vedno usmerjena na svoje delo, krožnik in se nisem obremenjevala, kaj počne sosed pred oz. za mano. Vedno sem imela jasen cilj v glavi pri vsaki nalogi, saj sem dejansko padla v svoj kuharski element in pri skupnem oz. individualnem kuhanju nadvse uživala. Pri kuhanju je 80 odstotkov organizacije, in to drži kot pribito, zato zaradi časa nisem bila nikoli pod stresom, saj sem vsako nalog časovno v glavi razdelala in z nasmehom vedno poskušala pripraviti najboljše," pove Sara, ki je na naslov najboljše ponosna, saj ima ta zanjo veliko težo.

Sara Rutar

"Vesela sem zmage na MasterChef Slovenija, a na zadnji oddaji je bilo morje čustev, kjer so me na koncu oblile solze zaradi zmage ter bolečin v prstu, saj je bil boj do zadnjega res neizprosen in so o zmagovalcu odločale malenkosti. Skozi izziv so bila pri meni nihanja, a v glavi sem imela, da se moram pokazati v najboljši luči ter pripraviti jedi na najvišji ravni. Zgodilo se mi je, da sem se v začetku finalnega dvoboja močno urezala v prst in to je bilo krivo, da sem v določenem trenutku zaradi neznosnih bolečin malce popustila. Realno sem v finalu imela borbo sama s sabo. Ampak v zadnji odločilni zadevi, nalogi pri pripravi sladice, ko sem opazila svojo družino na balkonu, sem v sebi začutila neko moč, neopisljiv zagon in pokazala svoj pravi kuharski obraz ter sodnike očitno z okusi in postavitvijo nad vsemi pričakovanji prepričala v polno. Meni ta zmaga osebno veliko pomeni. Pustimo pokal in 50.000 evrov, saj gre v prvi vrsti za lastno zmago, da sem dokazala, pokazala sama sebi, kaj zmorem, in si nekako odprla vrata v svet kulinaričnih izzivov prihodnosti," je jasna Sara, ki ima natančno jasno vizijo, kako bo porabila denarno nagrado.

"Z nagrado bom v veliki meri pomagala svojim staršem, saj sta do danes skozi življenje veliko skrbela zame. Nekaj bi rada prihranila ter po natančno razdelanem načrtu vložila v kakšno svojo kulinarično zgodbo prihodnosti."

Alojz Petrovčič

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan