Saša Dončić o sinu Luki: “Srečen sem zanj!”

Saša Dončić o sinu Luki: “Srečen sem zanj!” (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Story
13. 2. 2018

Že vse odkar je prvič stopil na košarkarski parket, mladi Luka Dončić navdušuje s svojimi predstavami in ob navdušenjem nad košarko, v vsakem intervjuju pa ne pozabi omeniti, kako veliko vlogo sta na njegovi športni poti odigrala njegova starša. Prav njegov oče Saša Dončić je pred časom postal športni ambasador tradicionalne akcije Podarite nam modro srce.

Športna pot je naporna, trnova in polna tako vzponov kot padcev, česar se dobro zaveda tudi oče našega košarkarskega asa Luke Dončića, ki je na sinovi poti odigral pomembno vlogo, čeprav si niti v najbolj divjih sanjah ni mogel predstavljati, da bo mladi košarkar slovenske zlate reprezentance stkal tako uspešno športno pravljico.

"Prepričan sem, da si tudi najboljši režiserji v Hollywoodu ne bi mogli predstavljati česa takšnega. Moram pa priznati, da sem si vedno želel, da ostane v športu. Njegovi sedanji uspehi so le plod večletnega truda, odrekanj in dela. Ne morem opisati, kako srečen sem zanj," nam je pred časom priznal Saša Dončić, ki danes opravlja vlogo trenerja ljubljanske Ilirije.

Kot očetu in trenerju se mu zdi pomembno, da otroci z vsem srcem občutijo košarko in se z veseljem podijo za žogo - tako je bilo v Lukovem primeru: "No, poleg izjemnega talenta, ki ga ni mogoče natrenirati, in košarkarske inteligence se mi zdi, da je njegova velika prednost v tem, da uživa v košarki. Rad ima ta šport. Zanemariti ne gre niti številnih treningov. Ne bom rekel, da dobesedno spi z žogo, a je bilo včasih tudi tako.

Saša Dončić: “Srečen sem zanj!”

Pomembno se mi zdi, da se otroci zaljubijo v šport, s katerim se ukvarjajo, in Luka to ljubezen goji še danes." Starši se po njegovem mnenju ne bi smeli pretirano vtikati v delo trenerjev, temveč zaupati delu strokovnjakov, vlogo staršev pa tako vidi predvsem v podpori, ki je ob uspešni športni poti nujna.

"Zelo sva se trudila, da bi mu omogočila najboljše razmere, za vse drugo pa je poskrbel sam," je priznal Saša in se ob tem spomnil številnih ur na parketu, odrekanj in trdega dela, saj je tudi nanj močno vplival Lukov odhod v Madrid: "Otroku seveda ni lahko se ločiti od staršev, vendar je to tveganje, ki ga vrhunski športnik mora sprejeti. Luku je uspelo, veliko pa je tudi takšnih, ki jim ne. Vesel sem, da mu je, in zelo sem ponosen nanj." Prav zato se mu zdi pomembno, da zgodbe uspešnih športnikov navdahnejo otroke, da se bodo s pogumom lotili uresničevanja talentov in sanj, kar je bistvo projekta Podarite nam modro srce, ki ga že 12. leto v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine organizira Nivea.

Besedilo: Nika Arsovski // Fotografije: Goran Antley, osebni arhiv

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story4/2018

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 4/2018

Story 4/2018, od 01. 02. 2018