Saška Lendero: Pripravlja se na morje

“Manjše količine UV-žarkov so 
lahko koristne, saj vplivajo na 
presnovo vitamina D.”
 (foto: Goran Antley, osebni arhiv) Goran Antley, osebni arhiv
Vir: Lea
25. 5. 2016

V pričakovanju poletja je tudi že mamica in pevka Saška Lendero. Čeprav se vsako leto z družino odpravi na morje, se zaveda, kako nevarno je lahko sončenje in kako nevarni so že danes lahko sončni žarki. Zato že leta in leta uporablja naravno kozmetiko, s katero ustrezno zaščiti sebe in svojo družino.

Mala Aria obožuje morje in veliko časa preživi v vodi, kjer pa so sončni žarki najnevarnejši.
Z Mihom, ki je uspešni producent, že vrsto let prisegata na

Pevka Saška Lendero ima tip kože 2, kar pomeni, da je močno nagnjena k sončnim opeklinam. Zato se že pred poletjem pripravi in poskrbi za ustrezno zaščito. Kot mamica pa Saška pazi tudi na to, da se z družino ne izpostavljajo soncu ob najnevarnejših urah. "Ljudje se še vedno ne zavedajo, kaj pomeni sončenje v najbolj nevarnih urah. Tudi sama sem bila pred davnimi leti nepazljiva in se gibala na soncu, ne da bi se namazala s kremo ali primerno zaščitila. Danes sem bolj poučena in poskrbim za ustrezno zaščito," doda Saška. Dolgoletna izpostavljenost soncu oziroma UV-žarkom je vzrok za prezgodnje staranje kože. Koža postaja tenka, neprožna, nagubana in razbarvana. Nedvomno obstaja povezava med dolgoletno izpostavljenostjo UV-sevanju in pojavom kožnega raka.

"Nisem vedela, a kožni rak se v več kot 90 odstotkih primerov pojavi na delih telesa, ki so bili najbolj izpostavljeni soncu: na obrazu, vratu, ušesih, podlahteh, hrbtiščih rok, lasišču in hrbtu. Keratoze je treba odstraniti, saj so lahko izhodišče za poznejši razvoj rakavih sprememb."

Zaradi tanjšanja zaščitnega ozonskega plašča čedalje večja količina UV-žarkov sega do zemeljskega površja in tako tudi do naše kože. "Manjše količine UV-žarkov so lahko koristne, saj vplivajo na presnovo vitamina D, pomagajo tudi pri zdravljenju nekaterih kožnih bolezni, kot so luskavica, akne in atopijski dermatitis. Pretirano izpostavljanje pa lahko povzroči številne poškodbe kože. Nekatere so vidne takoj in se kažejo v obliki rdečine ali opekline, nekatere pa šele čez leta oziroma desetletja."

Varno na sonce

Poletje je pred vrati in Saška je že nakupila vso zaščitno opremo."Vsako leto poskrbim, da imam na glavi klobuk in sončna očala. Mogoče ne namenjamo vedno toliko pozornosti sončnim očalom, ampak ta so pomembna za primerno zaščitno naših oči. Nisem vedela, da imajo tudi očala tudi rok trajanja. Stopnja UV-zaščite pri novih očalih in starih se razlikuje glede na to, kako skrbno jih vzdržujemo. Sama že vrsto let prisegam na originalna očala, saj le tako vem, s čim si zaščitim svoje oči. Oba prisegava na originalna očala, saj veva, koliko škode naredijo ponaredki, ki lahko prepuščajo do 66 odstotkov UV-žarkov, kar lahko pusti trajne posledice. Da ne omenjam materialov, iz katerih so narejeni in vsebujejo zdravju škodljive snovi. Zato si vedno kupim očala v izbrani optiki in pazim na to, ali gre za originalni izdelek ali ponaredek. Prav tako sem pozorna, da imajo očala 100-odstotno UV-zaščitno, kajti dolgotrajno izpostavljanje ultravijolični svetlobi je za oči škodljivo in povezano z očesnimi boleznimi. UVB-sevanje je za oči in kožo bolj škodljivo v primerjavi z UVA-sevanjem. Plastične kot tudi steklene leče na sončnih očalih absorbirajo nekaj UV-svetlobe, vendar pa se absorpcija dodatno izboljša s kemično obdelavo v lečnem materialu ali pa z dodatnimi prevlekami na lečah."

Izbira zaščite

Saška ob primerni zaščiti za oči poskrbi tudi za kožo. "Včasih se res premalo zavedamo, kakšno vlogo ima naša koža in kakšni nevarnosti je izpostavljena. Sončni žarki imajo lahko na kožo in cel organizem pozitivne in negativne učinke. Zmerno izpostavljanje soncu ugodno vpliva na organizem, pretirano pa povzroči opekline in druge poškodbe kože. Sama zaradi tega že nekaj let za obraz uporabljam naravne zaščitne faktorje. Emulzijo, ki si jo nanašam vse poletje in s katero tudi lepo porjavim. Najbolje bi sicer bilo, da ne bi bili na soncu med 11. in 16. uro, a kaj, ko to ni vedno mogoče,"

doda Saška. "Vsako leto si tudi preberem teste, ki jih objavi ZPS (Zveza potrošnikov Slovenije, op. a.), in moram priznati, da sem bila nad rezultati presenečena. Nekatere kreme, za katere sem mislila, da so najboljše, so se izkazale kot neustrezne. Lani so se slabo izkazale pri vodoodpornosti. In znova se je dokazalo, da kreme, za katere ni bilo treba odšteti veliko denarja, vodijo pri kakovosti in sestavi. Skratka, tudi pri našem letošnjem počitnikovanju bo moje vodilo varno na sonce."

Skrb tudi za otroka

Saškina Aria, ki bo junija dopolnila sedem let, obožuje morje. In tako kot vsak otrok komaj čaka počitnice in igro med kopanjem v morju. Tudi ona je tako kot večina otrok izpostavljena nevarnim ultravijoličnim žarkom. "Ker se otroci ne zavedajo škodljivosti pretiranega izpostavljanja soncu, je naša odgovornost (torej staršev), da jih poučimo in zaščitimo. Aria ima po kopanju v morju precej izsušeno kožo. Tako od sonca kot tudi od soli, zato jo vedno negujeva z naravno emulzijo Munay in moram priznati, da nima več alergij, kot jih je imela nekoč," doda Saška.

Nevarno

Sonce oddaja različna sevanja in UV ne zaznamo. Je pa najbolj škodljivo za našo kožo in oči. Tako UVB- kot UVA-žarki povečujejo tveganje za razvoj melanoma in kožni rak. "Na strani SLORE (Slovenija in rak, register raka) lahko preberete veliko informacij o tem. Kožni rak je v Sloveniji med najpogostejšimi raki. Novih primerov na leto je več kot dva tisoč, in to ni zanemarljivo število." Sončenje in opekline v otroštvu lahko povzročijo veliko škode na otrokovi koži, saj povečujejo nastanek pigmentnih znamenj. "Nisem vedela, da lahko ena sama sončna opeklina v otroštvu podvoji verjetnost za razvoj kožnega raka v poznejših letih življenja," je presenečena Saška. In prav zaradi tega še toliko bolj skrbi, da svoji Arii privzgaja odgovorno obnašanje na soncu. "Če jih že zdaj, ko so otroci manjši, naučimo, da se bodo znali primerno zaščititi, jim bo ta vzorec ostal za vse življenje."

Značke: Saša Lendero