Saška Lendero: Zapečkarica, ki osvaja svet

Saška Lendero (foto: arhi Nove) arhi Nove
Vir: Nova
17. 1. 2012

Priljubljena pevka je zaradi propada TV3 ostala brez oddaje Ljubezen na seniku, vendar ima kup drugih obveznosti, saj v duetu s portugalskim pevcem osvaja svetovne glasbene lestvice. Ja, za Saško Lendero se je leto začelo izvrstno!

Večina vaših kolegov tarna o krizi, vi pa očitno osvajate tujino!

Zelo vesela sem, da so v tujini opazili moje ustvarjanje. Gre za veliko priznanje, saj je tuji trg nepredstavljivo ogromen. Zato me to, da je pesem Boom Boom Yeah, duet s portugalskim zvezdnikom Axlom, tik pred novim letom prišla med top deset novih izdaj v ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi na iTunes, napolnjuje z novo samozavestjo in ustvarjalno energijo. Vseeno pa ostajam z nogami trdno na tleh in si ne delam nobenih utvar. Predvsem pa Slovenija ostaja 'moja dežela', kjer hočem živeti in delati. To je pravica vseh nas, ki nam 'kokoška' pomeni dom.

Vas je ponudba, da bi posneli duet, presenetila?

Zelo! Portugalske glasbe in glasbenikov nisem nikoli odkrivala in posledično nisem poznala tamkajšnjih izvajalcev. Axel me je poiskal zaradi priporočil glasbenih kolegov, tudi Andreja Babiča, ki je kot avtor sodeloval na njihovem izboru za pesem Evrovizije. Pravzaprav sem se tokrat najbolj presenetila, saj sem se – prvič po mnogo letih – na vabilo za sodelovanje odzvala. (smeh) Od Metulja in Mandolin naprej sem namreč vsako leto dobila vsaj eno ali dve vabili za nastope, gostovanja ali glasbena sodelovanja v tujini. Vedno se mi je zdelo, da je časovni in energetski vložek v bolj oddaljene kraje večji kot finančni in promocijski učinek … Če sem čisto iskrena, pa je verjetno vedno prevladalo moje – že skoraj pregovorno – zapečkarstvo. Nepopisno rada imam svoj dom ter družino in zvečer jih potrebujem kot vodo in hrano. Axel se je že prvega vabila k sodelovanju lotil tako organizirano in prepričljivo ter vse pripravil, da sem Mihu rekla: 'Hmmm, pesem mi je všeč, Axel bi pa rad samo, da jo posnamem. In ker mi zaradi napredne tehnike ni treba nikamor odpotovati, se mi zdi ideja zanimiva.' Ko je bila pesem posneta, mi je Axel poslal letalski vozni red, hotelsko rezervacijo in seznam televizijskih nastopov, radijskih intervjujev in drugih obveznosti, ki so od zgodnjega jutra do pozne noči zapolnili pet dni. In vprašanje – ne ALI, temveč KDAJ pred božičem najlažje pridem. Seveda je vse skupaj zaradi tukajšnjih obveznosti skoraj padlo v vodo, a sem se ob pomoči agentke res potrudila, saj sva bila povabljena v najbolj gledane oddaje v najbolj gledanem predprazničnem terminu.

Pred leti ste se udeležili nekaj festivalov na Hrvaškem, vendar posebne kariere tam niste ustvarjali, saj ste bili skoncentrirani na Slovenijo. Si boste zdaj vzeli več časa za tujino?

Majhni glasbeni izleti na tuje so v redu – tudi zato, da vidiš, kako tvoje ustvarjanje doživljajo drugod. Nekajkrat sem nastopila na hrvaških festivalih (na mednarodnem festivalu Marco Polo Fest sva v duetu z Miho pred leti osvojila Grand Prix), gostovala v Črni gori ter bila dvakrat sprejeta na Hrvaški radijski festival. Te izkušnje so bile lepe in zanimive, pa vendar je bila moja želja vedno ustvarjati doma, za svoje ljudi. Za nadaljnje korake v zvezi s tujino in o nastopih pa se z Axlom ravno dogovarjava.

Več v reviji Nova.