Saška Smodej: "Če je vaš kuža zavozlan, ga ne brijte 'na nulo'!"

26. 6. 2015

Glasbenica Saška Smodej je že od nekdaj velika ljubiteljica živali. Svojo strast pa je izkoristila, da kosmatincem pomaga tako pri posvojitvah kot pri njihovi oskrbi.

Saška že vrsto let dela v pasjem salonu, kjer skrbi za nego kosmatincev. "Veliko lastnikov psov sploh ne pozna dlake svojih ljubljenčkov in navadno jih preveč negujejo. Sploh ko gre za kopanje. Vsekakor je kopanje v salonu za lastnika lažje kot kopanje doma, zlasti zaradi pravilne opreme in znanja, ki ga ima pasja frizerka. Pozanimajte se o negi svojega pasjega ljubljenčka in negi njegove dlake, ki je odvisna od pasme. Številni psi ne prenašajo dobro tedenskega kopanja, ker se jim s tem razmastita koža in dlaka. To spet vodi do številnih nevšečnosti in razdraženosti kože. Nekateri pa pse kopajo kar s šamponi, namenjenimi človeku. To ni dobro. Šampon morate izbirati na podlagi kože in dlake svojega psa. Vsekakor izbirajte samo kakovostne s kakovostnimi sestavinami in prilagojene pasmi! Na voljo so tudi šamponi za pse, ki so občutljivi ali alergiki, torej imajo dermatološke težave. Nekateri psi, ki imajo dolgo dlako, potrebujejo še balzam," pojasni strokovnjakinja za pse.

Redna nega

Saška vsakemu lastniku, ki svojega ljubljenčka pripelje v njeno oskrbo, svetuje in pomaga. "Ob kopanju moramo biti pozorni tudi na striženje dlake, ki pa je seveda odvisna od pasme. Če je pes veliko zunaj, je lažje za lastnike, da ga strižejo, saj manj časa porabijo za domačo nego psa, obisk frizerja priporočam tudi vsem, ki vsaj trikrat na teden ne počešejo svojega ljubljenčka, saj kmalu nastanejo vozli, kar psa boli, posledično pa se koža vname! Če je vaš kuža zavozlan, ga ne brijte 'na nulo'. Nekateri psi imajo občutljivo svetlo kožo in jim britje lahko le škodi. Dlaka kožo zaščiti pred soncem in kužki, ki jih pobrijejo do kože, lahko dobijo tudi opekline! Če ima torej vaš kuža vozle in drugače ne gre, prosite pasjo frizerko, da ga poskuša obriti tako, da mu pusti vsaj nekaj dlake, če je mogoče, da kožo prekrije. Zmotno je mišljenje, da je treba psa pobriti, ker mu je vroče! Dlaka ga ščiti tako pozimi pred mrazom kot poleti pred soncem. Vsak, ki ima svojega ljubljenčka rad, naj vzame v roke krtačo ali glavnik, sicer pa naj ga pelje k frizerju vsak mesec. Pes mu bo zelo hvaležen. Ne pozabite, da jih imamo zato, da jih imamo radi in jih spoštujemo!"

Za posvojitev

Vse te izkušnje si je Saška nabrala z vzgojo svojih lastnih psov in muc kot tudi dolgoletnim delom v salonu. Pri njej doma so pred kratkim posvojili pet let staro čivavo z imenom Tay. "Njegovi prejšnji lastniki so se ga žal naveličali. Ne razumem takšnih zgodb in vedno znova poudarjam, naj si ljudje ne kupujejo živali, ampak naj jih raje posvojijo, saj jih je ogromno, ki iščejo ljubeč dom. Pri izbiri živali se pozanimajte o pasmi, ki jo kupujete, in ne izberite živali na podlagi videza. Razmislite o življenjskih razmerah, ki jih ta žival potrebuje. Ne pripeljite ljubljenčka domov iz dolgčasa ali ker ga imajo drugi, ampak ker si ga resnično želite. Vsaka žival potrebuje nego, gibanje in svoj prostor."

mucki

Značke: Saška Smodej