Sašo Miljuševič (MasterChef): Kuha egipčanskemu veleposlaniku

Sašo Miljuševič (MasterChef): Kuha egipčanskemu veleposlaniku (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Story
10. 5. 2017

Če smo ga po zaključku prve sezone oddaje MasterChef obiskali doma na slovenski obali, smo se tokrat dobili v rezidenci posebne vrste. Sašo Miljuševič je kuharski mojster, ki s svojimi umetninami že dva meseca razveseljuje egipčanskega veleposlanika in njegovo družino v Ljubljani. Kot je povedal, ne gre za delo, ampak za življenjsko šolo, od katere je odnesel veliko več kot le nov nabor kuharskih začimb.

Čeprav je v sistem življenja v zasebni rezidenci veleposlanika že dobro vpeljan, priznava, da še vedno ne verjame čisto, kako hitro se je znašel v svetu, ki se v številnih pogledih popolnoma razlikuje od našega. "Ta priložnost se mi je ponudila mimogrede. Vsi masterchefovci iz prve sezone imamo na Viberju skupino, v katero objavljamo ponudbe za delo, sodelovanja, če kdo kaj kupuje ali prodaja ... Tako je Tamara v skupini objavila povabilo, da se kuharski mojstri prijavijo za nabiranje novih izkušenj na egipčanskem veleposlaništvu. Prijavil sem se na ponujeni oglas, že čez pol ure pa me je klical veleposlanik in me že prihodnji dan povabil na poskus," nam je o začetkih v prestižni rezidenci nad Ljubljano povedal Sašo in dodal, da mu družina pri ustvarjanju njihovih kosil pušča proste roke.

"V resnici sploh niso zahtevni. Zanimivo je, kako nočejo in ne pričakujejo od mene, da bi jim kuhal egipčanske stvari, ampak mediteranske. To je sicer zelo širok pojem, obenem pa tudi kuhinja, ki mi najbolj ustreza," pojasnjuje Sašo.

Sašo Miljuševič

Dodal je, da se je na začetku spopadal le z vprašanjem, kako istrske recepte, ki velikokrat temeljijo na svinjskem mesu, prilagoditi muslimanskim zahtevam. "Hitro sem ugotovil, da se vse da. Da jedi dodam kakšno začimbo več ali pa da namesto svinjine v kuhi uporabim dimljeno papriko, ki ustvari podoben okus," nam je povedal Primorec, ki je v zasebni rezidenci večerjo pripravljal že za visoke goste iz Egipta. "Družino - moža, ženo in dva osnovnošolska otroka - navadno ne prepričajo lepi krožniki, ampak okusi. No, ko so na vrsti visoki obiski, pa mora biti mešanica vsega in takrat se mi v kuhinji pridruži še moj oče, ki je upokojeni gostinec," pravi Sašo, ki je družino do zdaj najbolj osvojil s svojim receptom za polpete v paradižnikovi omaki.

Poleg novih kuharskih trikov, ki mu jih je zaupala žena veleposlanika, pa Sašo pravi, da je spoznal tudi drugo plat njihovega življenja. "Priznam, da sem imel pred tem kar malce fobije pred neznanim, se pa zdaj prav nič ne zlažem, če rečem, da so v veliko primerih muslimani bolj kulturni kot Evropejci. Pa tudi bolj čisti se mi zdijo, saj pri njih, na primer, prej dobiš odpoved, če 'smrdiš', kot če zamudiš. Velikokrat bi to prišlo prav tudi v drugih službah v Sloveniji. Moram reči, da so mi muslimani zdaj veliko bolj pri srcu, kot so mi bili še pred letom dni," pravi zgovorni kuhar, ki je nad egipčansko družino navdušen. "Vzdušje je zelo sproščeno, čeprav seveda veljajo neka pravila. Jaz se tu počutim odlično, dobro sprejet in včasih imam kar malce slabe vesti, ker mislim, da je pri njih kuhar bolj pomemben kot kateri drugi član hišne ekipe. Zelo spoštujejo to, kar počnem, in zavedajo se, da je kuha zelo intimna zadeva," pojasnjuje in dodaja, da so poleg njega v rezidenci tudi čistilke, dve gospe, ki z njimi živijo, vozniki, vrtnarji ... Skratka vsi tisti, ki si jih predstavljamo iz filmov.

Sašo Miljuševič

Gospa in gospod veleposlanik oddaje ne poznata

Čeprav je Sašo slovenski javnosti znan kot zmagovalec prve sezone oddaje MasterChef, pravi, da gospa in gospod veleposlanik omenjene oddaje ne poznata. "Vedo sicer, da sem bil v tej oddaji, da sem zmagal in da sem prepoznaven, ampak jim to nič ne pomeni. Če sem čisto iskren, je to delo en velik dolgčas. Ni torej zanimivo s tega vidika, da bi dobil takoj povratne informacije, kot jih dobiš v restavraciji. Velikokrat jedo, ko se jaz že odpravim. Mi pa potem gospa naslednji dan namigne, kaj ji je bilo všeč in kaj ne, in to imam rad. Ne nazadnje ne morem vedeti, kaj jim je všeč, pa tudi od mene ne pričakujejo, da bi že poznal vse njihove običaje in okuse," še pravi Sašo.

Napisala: Kaja Milanič
Fotografije: Helena Kermelj

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story18/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 18/2017

Story 18/2017, od 26. 04. 2017