Savina Atai je prestavila poroko in nosečnost

Savina Atai je prestavila poroko in nosečnost (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
15. 5. 2017

Naročili sva matcha latte in tudi sama sem tokrat zabeležila malce drugačen pogovor ob kavi. Nazdravili sva in se, kot se za dve močni ženski spodobi, lotili pogovora o tem, kako ženska milina hodi ob boku z močjo in ponosom.

Le nekaj dni po velikem dogodku Gala zlata ženska, ki sta ga z Zvezdano Mlakar priredili na Gospodarskem razstavišču, in dan pred njenim odhodom na Kreto sva s Savino Atai poklepetali o vsem, kar se ji trenutno dogaja.

Story: Ženska energija je bila v ospredju dogodka Gala zlata ženska, pa bi lahko rekli, da je vašo ženskost vseeno spodbudil oziroma okrepil prav vaš izbranec?

Mislim, da ne. Ko smo ženske v stiku s sabo, lahko dobimo partnerja, ki nas absolutno podpira ter obožuje, in to energijo še dodatno prižiga. Meni Giorgos da tisto zdravo varnost, ki jo vse ženske potrebujemo. Tisto zdravo oboževanje. Podpira me z vsako celico svojega telesa, kar je dokazal tudi zdaj, na dogodku Gala zlata ženska. Imel je največjo tremo na svetu, saj še nikoli ni nastopil pred tako množico. Šel je čez sebe, da mi je pokazal, kako podpira to, kar počnem. In ja ... življenje je absolutno lepše, ko imamo ob sebi svojega kralja. Zato smo narejeni. Da delimo ljubezen.

Story: Če greva k vašim začetkom ... Rekli ste, da ste se dolgo počutili tako, kot da nikamor ne sodite. Kdaj ste našli svoje mesto?

Imela sem težko in naporno življenje, pa ne govorim v smislu nekega občutka žrtve. Res so vse te okoliščine - od spolnih zlorab do krstov in ver - vplivale na ugašanje mene. Morda se lahko tudi zaradi tega tako dotaknem žensk. Ker jih začutim in one začutijo mene. Bili so trenutki, ko sem popolnoma obupala nad vsem lepim v življenju. Začelo se je tako, da sem bila zdravstveno tako poškodovana in sesuta, da sem si samo želela preživeti, to pa zato, da bi lahko skrbela za druge. Potem sem začela delati jogo obraza, začela sem delati stvari, ki sem jih čez leta odkrivala z mami. Ugotovila sem, da sem jaz tista, ki lahko sama sebe zaceli, ne glede na to, kdo je razbil mene. To, da kot punčka nisem imela priložnosti in moči, da se začnem čuvati sama. In da jo zdaj imam. Teh stvari ni enostavno deliti ...

Story: Kaj pa je bilo ključno?

Ko sem začela skrbeti zase. To mi je bilo tuje, ker sem bila vajena skrbeti za vse druge. Vsi mislimo, da je to en trenutek in da je potem življenje lahko. Ampak to je trening. Skrb zase je trening. Sprememba življenja je trening. Tudi na dogodku Gala zlata ženska je Iza Login rekla, da smo vsi isti in da moramo trenirati samo mišice.

Story: Zdaj ste svoj dom našli na Kreti in zasledila sem, da je tudi vaše ime grško.

To je hecna zgodba. Ko sva se spoznala - ampak nisva bila še par - smo šli s skupino na farmo gledat superživila. Takrat sem pohvalila hišo, ki jo je kot arhitekt zgradil z veliko ljubezni, in se pohecala, da bom tudi jaz enkrat živela tako. Pol leta v takšni hiši, drugo polovico pa bom nekje učila. Pogledal me je in spontano rekel, da je to ta hiša. Spogledala sva se in se nasmejala.

Zdaj vem, da sem hvaležna za vse, kar me je pripeljalo sem. Mislim, da v življenju ni porazov. Zdaj se je Giorgos tri mesece boril za življenje, in to niso lahke zadeve. Ampak karkoli se mi zgodi, vem, da to ni kazen. Da to ni poraz. Da moram zaupati življenju, ne glede na to, da se morda zdi, kot da me je spet nekaj doletelo. Gre za to, da začutiš svoje strahove, da začutiš svoje rane, da se ne delaš, da si dobre volje, če nisi. Da si priznaš, da te je strah. Meni je to veliko večja moč, kot da se delaš, da si v redu.

Story: Česa pa vas je strah?

Vedno me je bilo strah, da bom umrla prej, kot bom naredila stvari, za katere sem prišla. Toliko stvari imam, za katere čutim, da so v meni in da jih še nisem izživela ... Iz tega je izviral tudi strah pred letenjem. Ponosna sem nase, da kljub temu letim. Se mi zdi pa, da sem se sprijaznila oziroma spoprijateljila s smrtjo.

Zdi se mi, da vsi naši strahovi izvirajo iz tega, da ne zaupamo življenju in da ga želimo nadzorovati. Tudi za Giorgosa je v resnici čudež, da je preživel. Ko vidiš, da bi neka oseba, ki ti je tako pomembna, lahko umrla ... v takšnih trenutkih je najlažje reči, da nikoli več ne boš imel nikogar rad, ker to preveč boli. Ampak potem si rečem, da večja ko je ljubezen, večja je bolečina. Ampak tudi na to sem pripravljena, ker je ljubezen nekaj najlepšega.

Story: Najpomembnejša moška v vašem življenju sta Giorgos in vaš oče. Kako pa sta se spoznala? Kakšen je njun odnos?

Oči je bil prav tako na dogodku in ravno včeraj sta se skupaj odpravila na koncert Lada Leskovarja. Šla sta sama in po njem do enih zjutraj klepetala in se pogovarjala. Giorgos je tako odprt in tako srčen ... Očeta je bilo na začetku seveda strah, ker sem šla v drugo državo, saj je to pomenilo, da mene ne bo več toliko tukaj. Ampak ko je spoznal Giorgosa, je takoj videl, kako rad me ima. Prvič je prišel na Kreto pred dvema letoma, in ko je videl, v kakšni ljubezni sem tam, kako me imajo radi in kako lepo skrbijo zame, je bil seveda vesel.

Z očijem se zaradi mojega otroštva pet let nisva videla in imava zaradi tega veliko vrzeli v odnosu. Pri nas družina ni bila neka visoka vrednota. Na Kreti pa sva z očijem videla, da obstaja družina, ki je povezana. To je ganljivo gledati. Sta pa luštna in zelo dobro se razumeta. Giorgos zna z mojim očetom ...

Story: Prav na Kreti pa ste tudi začutili to željo, da bi postali mamica, kajne?

Ja. Na Kreti res začutiš, da je tam neko zdravilo za žensko energijo, kar se kaže tudi v zgodovini. Mislim, da me je življenje pripeljalo na Kreto zato, da sem res začela zdraviti svoje ženske rane. Na Kreti vidim res lepe odnose. Kako bi Giorgos vse naredil tudi za svoje sestre, nečake ... pa tudi zame. Nikoli ni bil ljubosumen ali da bi me kakorkoli omejeval. Popolnoma me čuva.

Story: Pa ste z njim prvič začutili, da je čas za starševstvo?

Poleti sva si že zares želela otroka in odločila sva se, da je čas, da začneva delati na tem. Potem pa se je Giorgosu decembra zgodilo to z zdravjem. Imel je hudo vnetje jeter - ima dve avtoimuni bolezni - in septembra bi se morala poročiti, ampak sva zaradi vsega tega zdaj vse prestavila.

Moram pa priznati, da se o tem ves čas sprašujem. Mislim, da ženski ni treba biti mama. Zadnjič mi je prijatelj lepo rekel; "Savina, ti si že mama. Ti izžarevaš materinsko energijo." In to se mi zdi zelo lepo. Da ženske, ki so želele biti mame, pa ne morejo, zaradi tega niso nič manj ženske.

Spraševala sem se, ali si ne želim biti mama zato, ker sem imela slabo izkušnjo s tem, ali zato, ker imam neko poslanstvo, ki ga moram uresničiti. Giorgosu je družina smisel življenja in z njim sem res začutila, da je edini moški, s katerim bi imela otroka. Zato, ker je res tako predan družini in je narejen zato, da bi bil očka. Z njim sem res to začutila.

Potem pa sem se vprašala, kakšen znak vesolja je to? Ampak poroka bi se morala zgoditi septembra, v Grčiji pa je običaj, da se slavje začne že šest mesecev prej. Poleg tega da Giorgos zdaj ne sme spiti niti kapljice alkohola, ker lahko umre, je to zanj tudi ogromen napor. Ko imaš tako poškodovana jetra, se zelo hitro utrudiš. Zdaj mora veliko počivati in zdaj je res nesmiselno na silo delati poroko. Pa tudi za dojenčka zdaj ni čas. Verjamem v to, da se vse zgodi ob pravem času. Giorgos ima osem nečakov, julija bo dobil še enega in otrok je okrog nas veliko.

Story: Kako pa vas Giorgos razvaja?

Kako lepo vprašanje. Giorgos zjutraj vstaja pred mano in moj načrt je, da zdaj to spremenim. (smeh) Vedno, ko se zbudim, me vsako jutro čaka ljubezensko pisemce ali listek. Zadnjič je bil tako simpatičen, ker se mu je mudilo, pa je vzel listek od prejšnjega dne, prečrtal datum in samo napisal novega. (smeh) Ampak ja. To me vedno počaka zjutraj.

Crklja me tudi s hrano, ravno včeraj je na primer naredil čudovit veganski kolač s čokolado in bananami. Pa crklja me tudi s tem, ker me močno podpira. Zdaj se je že začela sezona v restavraciji, ampak je kljub temu prišel na dogodek Gala zlata ženska. Vsak dan mi pove, kako rad me ima, in vedno se hecam, da največ orgazmov z njim doživim s hrano in smehom ... Veliko se smejiva.

Story: S Krete pa oboževalke razveseljujete z nedeljskimi pismi. Nazadnje ste veliko pozornosti vzbudili s pismom o 'žadastih jajčkih'.

Žadasta jajčka se v kitajski medicini uporabljajo že štiri tisoč let in še več. Jaz jih redno uporabljam skoraj dve leti in res sem začela opažati spremembe. Na vseh področjih, zanimiva pa je ta emocionalna sprememba, ta učinek opolnomočenja ženske.

Sicer pa je vse to popolnoma razložljivo, saj imamo pet krožnih mišic, ki jim rečejo okna ali vrata življenja. Pravijo, da imamo toliko energije, kolikor so te mišice močne, saj je krožna mišica tista, ki prekrvavi organe in tkiva. Lani na primer, ko sem imela res težko obdobje in ko smo imeli tudi pravne mediacije in te stvari ... Preden sem šla na te zoprne zadeve, sem si dala noter jajček in človek dobesedno postane neprebojen. Že špartanski vojaki, ki so bili znani po svoji neustrašnosti, so stiskali krožne mišice, preden so šli v boj.

Story: Zasledila sem sicer, da si vi želite zlatega, kajne?

To mi bo morda Giorgos podaril za kakšno obletnico namesto prstana. (smeh)

Story: Prvič pa ste se srečali z njim pred dvema letoma?

Ne, s tem sem se srečevala že prej, pred dvema letoma pa je to postalo moj način življenja. Zdaj ga redno nosim nekaj ur na dan in včasih kar pozabim, da ga imam.

Besedilo: Kaja Milanič

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story19/2017

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 19/2017

Story 19/2017, od 04. 05. 2017