Sebastian Cavazza in Ajda Smrekar skupaj v filmu

Sebastian Cavazza in Ajda Smrekar skupaj v filmu (foto: Luka Karlin) Luka Karlin
Vir: Lady
23. 9. 2017

Ekipa filmskih ustvarjalcev, ki se podpisuje tudi pod dramo Prebujanja – na slovenskih filmskih platnih jo bomo gledali od konca oktobra –, je spet zavihala rokave. Z režiserjem Petrom Bratušo na čelu so se lotili mladinske romantične komedije z elementi kriminalke Gajin svet, v kateri se je spet znašlo kar nekaj znanih imen, tudi postavni Sebastjan Cavazza, ki bo tokrat v filmu nastopil skupaj s svojo izbranko Ajdo Smrekar.

Sebastian se bo prelevil v vlogo očeta 11-letne Gaje, ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa. Tako otrokom in najstnikom kot njihovim staršem bo zgodbo kot glavni lik filma pripovedovala pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ovir ne ustraši kar tako. Ker se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji, Gaja (Tara Milharčič) skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in 14-letno sestro Teo (Neža Smolinsky) živi v sveže razdrti družini, ki se poskuša spet postaviti na noge.

Film opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, in obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij. GAJIN SVET nosi v sebi tudi izobraževalno noto, zato bodo ob filmu igralci s kratkimi pozivi nagovarjali občinstvo k previdni in zreli uporabi spleta. "Vadili smo tri tedne. Skupaj z režiserjem smo se pogovarjali o likih in se skozi improvizacijo učili tehnik igranja. Nato smo vse prizore zvadili in pri tem razčlenili, kakšna je misel, ki jo nosi določen tekst.Pri igranju gre za timsko delo, igralci so odvisni drug od drugega, zato je pomembno, da so prisotni v trenutku, da se znajo zares poslušati. S tem in še z marsičim so se morali seznaniti mladi igralci. Na snemanju jim gre zdaj odlično," je povedala Manca Dorrer, ki je bila zadolžena za vaje z otroškimi igralci.

Režiser Peter Bratuša pa je ob začetku nastajanja filma povedal: "Kar ne morem prehvaliti ekipe, še zlasti mladih igralcev. Pomembno delo smo opravili že z njihovim izborom, med pripravami in na vajah. Samo delo na snemanju je zdaj res zabavno." Romantična komedija bo v slovenski kinematografih predvidoma na sporedu februarja prihodnje leto.

A. P. K.