Sebastian Cavazza: "V civiliziranem svetu, kjer živimo, smo omamljeni in zastrupljeni!"

Sebastian Cavazza: "V civiliziranem svetu, kjer živimo, smo omamljeni in zastrupljeni!" (foto: Sašo Radej) Sašo Radej
Vir: Nova
12. 12. 2016

Današnji tempo življenja nas je prisilil, da po eni strani občutimo stres, ki ga narekuje okolica, po drugi strani pa varno lagodje, ki ga ponujajo štiri stene domačega doma.

Vse to je igralec Sebastian Cavazza pustil ob strani in se podal v nepozabno avanturo. Doživetje in preživetje v naravi v okviru programa SSFN, pod vodstvom certificiranega inštruktorja preživetja v naravi Braneta T. Červeka.

Pred Sebastianom so svoje zmogljivosti in moči preživetja v naravi preizkusili tudi Jernej Tozon in Dejan Zavec ter predstavnica nežnejšega spola Saška Lendero. Ni skrivnost, da imajo moški določene prednosti, ženske pa svoje. In kako se je odrezal Sebastian? Brane nam je razkril nekaj zakonitosti, ki so ključne za avanturo v naravi.

"Treba je poudariti, da je za surovo preživetje potrebna psihična moč, no, to včasih kroji tudi fizična moč, pa vendar to ni povsem nujno. Fizična moč je nekako prirojena moškim, ki je lahko v nekem trenutku odločilna, pa vendar je vse več žensk, ki prav nič ne zaostajajo po moči in v zdržljivosti. Za preživetje sta potrebna tudi načrtovanje in predvidevanje vnaprej. Vse, kar se pojavi na poti, pa je treba izkoristiti ali reševati takoj in kar se da prioritetno, saj včasih nastale škode ne bo mogoče več popraviti ali obvladovati. Na kratko: ženske so od hudiča, moški pa bi lahko bili bolj moški," nam je zaupal Brane T. Červek.

Civilizacija je hujša!

In res. Življenje nam ponuja različne kritične situacije, ampak nikoli ne pomislimo, da bi to bilo povezano z našim preživetjem. Brane zagotovo pozna pasti preživetja v naravi, čeprav bi včasih lahko rekli, da je civilizacija hujša od narave.

"V civiliziranem svetu, kjer živimo, smo omamljeni in zastrupljeni, spimo z odprtimi očmi in ne vidimo ničesar, razen tistega, kar ima naš sosed ... čista bedarija. Civilizacija je past, v katero smo ujeti, k sreči pa spoznavam, da živi tu vse več dobrih ljudi, ki se zavedajo, da si moramo pomagati in iskati rešitve v sebi, moč za to pa si moramo obvezno nabrati z bližanjem, sodelovanjem in vračanjem k naravi. Vsak zrezek, ki si ga privoščite doma, je bolj krvav, kot si mislite ..." nam zaupa sogovornik Brane. SSFN je prva profesionalna šola preživetja v naravi, z mednarodnim certifikatom, katera v Sloveniji deluje že vse od leta 1991, tako na civilnem kot vojaškem področju. Na usposabljanju vsak posameznik spozna sebe, svojo psiho, strahove in vrline.

Survival program je dober izziv. Komu ga priporočate in kakšna spoznanja ste odnesli od preživetja v naravi?

"Branetov program SSFN Survival priporočam prav vsakomur. Brane namreč programa preživetja ne izvaja samo za specialne vojaške in policijske enote, temveč ga lahko prilagodi tudi družinam z majhnimi otroki ali različnim skupinam kot priložnost za nepozaben teambuilding, ki je res unikaten in edinstven. Tokrat me je noro navdušila kava, ki sem si jo moral sam narediti iz želoda ... Fantastično!"

MIMA

Priporočamo