Sebastijan Matul in Primož P. Ram Siter: Rock je način življenja

Sebastijan Matul že vrsto let dela na radiu in Rock Radio je na Štajerskem zanj nov izziv. (foto: Darko Solina, Maša Kores) Darko Solina, Maša Kores
Vir: Story
4. 3. 2016

Pred kratkim je na Štajerskem na novih valovih zaživel Rock Radio, ki je zajel nov val poslušalcev in ljubiteljev starega roka. Njegovi ustvarjalci se dnevno trudijo za odličen izbor glasbe. Kaj jih žene v želji po uspehu, sta nam zaupala znana medijska obraza Sebastijan Matul in Primož P. Ram Siter.

Story: Dva žametna glasova Rock Radia, ki je pred kratkim imel pravo štajersko 'zabavo dobrodošlice'. Kakšni so občutki po oranju ledine na tem koncu Slovenije?

Sebastijan: Dobri. Fenomenalni. Delamo nekaj, o čemer smo še pred nekaj leti lahko samo sanjali. Po Ljubljani, Notranjski in Gorenjski nam je končno uspelo priti tudi na štajerski konec. Zmaga. Čista.

Primož: Napad na Štajersko je bil samo vprašanje časa, in ker bo vse, kar delamo, šlo, kot je šla uvodna fešta, se nam obeta čista zmaga.

Story: Ali Slovenci poslušamo rok glasbo?

Sebastijan: Različno. Od kraja do kraja. Ampak pri vsem je treba najprej povedati, da so stereotipi 'passe'. Rok ni prioriteta posameznikov z dolgimi lasmi in AC/DC majicami, če karikiram. Rok ni samo domena neke subkulture, kot se to največkrat domneva. Nekateri si ga sicer še vedno prisvajajo, kar pa ni niti prav niti v redu. Rok je način življenja, razmišljanja. Poslušalce najdete v vseh družbenih plasteh in v vseh poklicih. Povsod po svetu. Slovenija ni nobena izjema.

Story: Kljub vsemu Rock Radio pri nas ni neka novost. Kako sta spremljala razvoj tovrstnega radia na naših tleh? Ima prihodnost?

Sebastijan: Rock radio je novost. Mi smo novost. Sploh na Štajerskem. Na Rock Radiu sem od prvega dne, od septembra 2014. Sem eden tistih, ki smo ga postavili, ga urejali, poslušali, kreirali, nadgrajevali. Delamo ga. Vsak dan znova. Po zmožnostih seveda. Ali ima prihodnost? To niti ni vprašanje.

Primož: Sam sem sicer na Rock Radiu dober mesec, vendar sem ga poslušal že prej. Zanimiva se mi zdi slovenska unikatna kombinacija malega radijskega zemljevida in visoke stopnje naklonjenosti rokenrolu pri Slovencih. Programsko zelo specifičen Rock Radio je tako drzen podvig, ampak stvar, ki v prihodnosti ne more biti v skrbeh.

Story: Kaj pa, če se dotaknem predvsem Štajercev. So odprti za nove radijske valove? Nekako se mi zdi, da se na tem koncu poslušalci delijo na dva dela, dva radia. Kakšen delček boste zdaj poskušali dobiti v tej bitki za poslušalce? Je kakšen recept, kako privabiti na svoje valove?

Sebastijan: Ne vem, o kakšnih dveh delih govorite. Rock Radio smo. Prvi smo. In to bomo tudi ostali. Bitka je pa vsak dan, že sama po sebi, po naravi, z vsemi radijskimi postajami na trgu. Ne obremenjujem se s tem, kaj bodo poslušalci naredili, kaj bodo poslušali in kako jih privabiti. To je njihova izbira. Njihova stvar. In to je treba spoštovati. Tu nismo zato, da jim govorimo, kaj je prav in kaj ne, kaj je dobro in kaj slabo. Sami zase vedo najbolje. Poleg tega - o okusih se ne razpravlja ... Če jim je všeč, kar jim serviramo, če nas poslušajo, toliko bolje.

Story: Sebastijan, vi imate že precej izkušenj tako z javnim nastopanjem kot delom na radiu. Kaj vas pri ustvarjanju Rock Radia najbolj veseli?

Sebastijan: Da vrtim, kar mi je všeč. Da delam to, kar me dopolnjuje in definira. Da povem stvari take, kot so v resnici. Da mi ni treba leporečiti in utrujati. Povem, kot je. Če je dan 'zajeban', je 'zajeban'. Tu ni prostora za obligatorni optimizem pa zlizane klišeje. Poleg tega sem že v letih, ko mi je popolnoma vseeno, ali sem ljudem všeč. Če me marajo, kul, če ne, tudi v redu.

Story: Kaj pa vas, Primož?

Primož: V ustvarjanju medija je zelo pomemben 'mood-board' oziroma razpoloženje, naravnanost programa. Vsaka radijska znamka ima svoje smernice in zavore, na Rock Radiu pa si lahko privoščimo več. Rock brez spuščenih zavor je brez zveze.

Story: Primož, veljate za poznavalca rok glasbe. Prav tako ste pevec, glasbenik in avtor, predavatelj ... Je takšna kombinacija prednost za delo na radiu?

Primož: Radijsko delo predvsem terja vedno odprte oči in ušesa. Učni proces se nikoli ne konča in v mojem primeru, na več frontah ko sem buden, bolje je. Res pa je, da me rokenrol spremlja že od otroštva in da lahko zdaj v svojem radijskem delu združujem več svojih strasti.

Story: Kako pa kot oče dveh otrok najdete prosti čas za družino in kako usklajujete vse obveznosti?

Primož: Ne gledam televizije.

Story: Sebastijan, nekje sem prebrala, da so poslušalci komentirali vaše rokersko branje športa. (smeh) Verjetno za vas šport ni tako zanimivo področje kot glasba. Kaj menite?

Sebastijan: Je zanimivo. Je pa tudi utrujajoče. Šport ni več romantika. Šport je statistika. Biznis. In tako ga je treba vzeti. Faktično. Šport je ubil samega sebe. Jaz ga samo spravljam nazaj k življenju. Naredim ga zanimivega. Tudi za tiste, ki jim je to zadnje, kar jih zanima.

Story: Malo smo poklepetali o delu, zdaj pa me zanima, kaj počneta, ko končata delo na radiu?

Sebastijan: Kaj počnem v prostem času? Največkrat pijem. Kot normalno, razmeroma inteligentno, razsodno bitje, povsem trezen ne moreš preživeti. Sploh pa ne v tej državi.

Primož: No, jaz pa ne jamram in iščem rešitve. (smeh)

Napisala mima
Fotografije Darko Solina, Maša Kores

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story09/2016

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 09/2016

Story 09/2016, od 25. 02. 2016