Sebastijan Studenčnik po polomu spet pleza na zeleno vejo

Sebastijan Studenčnik po polomu spet pleza na zeleno vejo (foto: sebni arhiv, Planet TV) sebni arhiv, Planet TV
Vir: Nova
26. 10. 2015

Sebastijanu, 32-letnemu izpadlemu akterju resničnostnega šova Kmetija: nov začetek, ki prihaja iz Zreč, nikoli ni bilo težko poprijeti za delo. In takšen, kot je bil v Kmetiji, je Sebastijan tudi v resničnosti, saj že vse od leta 2007 vodi svoje podjetje, ki pa po poslovnem polomu pred dvema letoma zdaj ponovno pleza na zeleno vejo.

Sebastjian, ki je sicer po poklicu natakar, že vrsto let dela v gradbeništvu. Pred skoraj devetimi leti je namreč odprl s. p., ki se ukvarja z vgrajevanjem stavbnega pohištva, v tem času pa je kot kooperant delal tudi z enim izmed večjih proizvajalcev oken in vrat pri nas, dolgolasi Sebastijan pa ima zadnje tri leta višje cilje. "Zdaj sodelujemo s tujino na področju avtoindustrije, vendar imam tudi nove načrte, ki si jih želim s to prepoznavnostjo, ki sem jo dobil, unovčiti," je povedal in dodal, da ima inovativne ideje za sisteme na področju gradbeništva. "Na teh stvareh delam že dlje časa. Idejo bi lahko prodal v tujino, vendar si želim, da bi s svojim delom prispeval k slovenskemu gospodarstvu. Ne želim 'gledati samo na svojo rit', hočem narediti nekaj boljšega za naše okolje in ljudi, ki v njem živijo," je povedal Sebastjian in ostal skrivnosten glede podrobnosti njegove poslovne ideje.

Poslovni polom

Zagon, ki ga ima v poslu in življenju Sebastijan, pa med drugim izhaja tudi iz slabe izkušnje iz preteklosti. "Povedal bom odkrito in ne bom ničesar skrival. Vsak podjetnik se znajde v slabih časih. Dve leti sem delal v Avstriji, ampak so me po domače povedano 'nategnili'. Niso mi plačali, jaz pa sem moral kriti stroške svojih ljudi. Denar sem si izposodil pri družini, od soseda in ene gospe. Vejo, da mi lahko zaupajo, in vejo, da jim bom denar vrnil. Skupaj so mi sicer posodili ogromen znesek, ampak edino tako sem lahko preživel," nam je iskreno zaupal Sebastijan in dodal, da je sicer nekaj denarja že vrnil. "Na žalost sta me sistem in nepravilnost pri sklepanju posla pripeljala tako daleč, da sem ostal brez tega, kar mi je pripadalo," je še dodal. Kot pravi, njegovo sodelovanje v šovu ni bilo povezano z njegovim dolgom, saj pravi, da tega tako ali tako ne bi poravnal tako. "Posel gre počasi proti zeleni veji, je pa res, da bi nagrado porabil za te ljudi, s katerimi sem delal. Ker vidim njihovo stisko in bi jim rad pomagal izboljšati njihovo situacijo. Želim si, da se ne bi več ukvarjali s takšni problemi in da bi lahko več časa namenjali družini," je dobrodušno zaključil Sebastijan.
■ KAJA MILANIČ