Sebastjan Cimirotić v boju proti rasizmu

Sebastjan Cimirotić (foto: revija Nova) revija Nova
Vir: Nova
6. 5. 2014

Nič kaj v športnem duhu se obnašajo nekateri nestrpni navijači, ki žalijo igralce s temnejšo poltjo. Eden takih incidentov se je pred kratkim zgodil na tekmi med Barcelono in Vilarrealom, ko je nekdo brazilskemu igralcu Daniju Alvesu pred noge vrgel banano.

On jo je nonšalantno pobral, na hitro olupil, pojedel in igral naprej. Nestrpnež verjetno tega ne bi storil, če bi vedel, kaj bo to potegnilo za seboj.

V podporo Alvesu zdaj banane jedo vsi in se z njimi tudi slikajo. To smo storili tudi sami tako, da smo za komentar poklicali enega od naših najboljših nogometašev, Sebastjana Cimirotića.

"Čeprav se z raznimi oglasi vsi trudijo zavreti rasizem na športnih igriščih, žal to ne uspeva najbolje. Rasizem je zelo grda stvar, ki se dogaja športnikom, ne le v nogometu, tudi v košarki in drugih športih. Alves je enkratno odreagiral na provokacijo, ko je pojedel banano," pravi Cimirotić, ki se je z rasizmom srečal že, ko je igral v italijanskem klubu Lecce.

"Imel sem soigralca iz Slonokoščene obale, ki je nekajkrat med tekmo šel dol z igrišča, smo pa zaradi provokacij morali tekmo kdaj tudi prekiniti," dodaja Cime in pravi, da je seveda težko kontrolirati celoten stadion.

"So pa provokatorji običajno zafrustrirani posamezniki, ki se jim v življenju ne dogaja nič lepega, pridejo na stadion in kažejo svojo nestrpnost ..."