Siddharta in Trkaj: Schengenfest je pred vrati

Siddharta in Trkaj: Schengenfest je pred vrati (foto: Žiga Mihelčič) Žiga Mihelčič
Vir: Story
31. 7. 2015

Po desetih studijskih albumih in 20 letih preigravanja na odru se eden najbolj uspešnih bendov pri nas nikakor še ne misli ustaviti. Siddharta bo v tem letu praznovala dve desetletji ustvarjanja in ob tem oboževalce razveselila z dvojim albumom, katerega prvi del je že na prodajnih policah. V živo jih lahko vidite prav kmalu, na festivalu Schengenfest, ki velja za enega od največjih v regiji. Tudi letos so organizatorji na dveh odrih združili sinergijo številnih svetovnih in domačih zvenečih imen, ki komaj čakajo, da se 'priključijo' na zvočnike ob reki Kolpi.

Pogovarjali smo se z vokalistom in kitaristom skupine Siddharta Tomijem Megličem, ki je tudi sicer velik oboževalec festivalskega dogajanja. Kot obiskovalec se je velikokrat odpravil na Rock Otočec, Metal Camp in tudi Schengenfest, kjer so s skupino nastopali že dvakrat, 2009 in 2012, tokrat pa zopet po treh letih.

Story: Kako vam je všeč Schengenfest?

Super, sploh zdaj, ko je vroče. Ambient je odličen, ker je blizu reka, pripeljejo dobre bende. Zame je to eden boljših festivalov, sploh po tem žanru, ker je dokaj podoben festivalu Metal days, tako da sem kar oboževalec.

Story: Se vaš repertoar za festival razlikuje od koncertnega?

Se, ker imaš ponavadi na festivalih manj minutaže. Se pravi, če imamo lasten koncert, si lahko privoščimo malo več, tukaj pa je zaželeno, da je vse skupaj malo krajše. Idealno bi bilo uro dvajset, kjer lahko v krajšem času bolj 'raztrgaš', bolj na polno.

Story: S katerim hitom ali s čim po vaših izkušnjah najbolj dvignete publiko?

Odvisno, ponavadi s starejšimi komadi, ker jih poznajo in lahko bolj uživajo, ker zraven sodelujejo. Z druge in tretje plate še najbolj, novejše pesmi pa nekateri poznajo, drugi manj. Se pravi, tisti, ki so bolj poznani in ki jih imamo mi včasih že kar čez glavo, najbolj 'palijo'.

Story: Vaša najbolj nora festivalska izkušnja?

Na odru je, kakor nas kdaj prime, kot obiskovalec pa vem, da je bilo treba enkrat predaleč iti odtočit, pa sem šel nekam za ograjo in ugotovil, da sem šel pred oči gasilcev, ki so me na polno zalili s cevjo. Na mojo srečo ali na nesrečo ostalih se je čez štiri ure vsulo in smo bili vsi mokri. Malo sem bil egoistično potešen sicer, ampak je bilo tako in tako vroče in je prav pasalo, da so nas malo 'zalili'.

Story: Po štiriletnem glasbenem zatišju znova pripravljate velik projekt - dvojni studijski album, prvi, Infra, je že izšel. Želite znova dokazati, da se Siddharta vedno loteva stvari na veliko?

To smo naredili, ker letos praznujemo 20 let obstoja, in na vsaki plati bo deset komadov, sicer pa smo vedno malo hodili po robu in poskušali, do kam gre, ker se moramo malo zabavati, ne sme nam biti preveč monotono. Ker smo veliko skupaj, imamo čas tudi za razmišljanje, potem pa se kdaj opečemo, dostikrat pa nam kar uspe in mislim, da je to dobro tako za nas kot za ljudi.

Story: Kot ste rekli, 20. obletnica je tik pred vrati. Zanima me, ali ste kaj retrospektivni ali nostalgični? Kako se spominjate začetkov in kaj vam je pri tem najbolj zabavno? Koliko ste se spremenili?

Takrat se mi zdi, da še nič nismo jemali resno, je bil bolj hobi. Potem pa, ko vidiš, da gre bolj zares, začneš tudi bolj razmišljati, včasih še celo preveč. Starejši si, postajaš, recimo temu, bolj moder in mogoče začneš preveč razmišljati in tehtati stvari, kar v rokenrolu dostikrat ni prav. Ko si mlajši, greš bolj na glavo in se ti večinoma, če si iskren in dovzeten za to, obrestuje. Veliko se moraš pogovarjati, narediš plafon, do kod bi lahko šlo, in nato dva koraka čez. Če bi bili mlajši in bolj 'blesavi', v pozitivnem smislu, bi se prej lotili kakšnih stvari. To je razlika.

Story: Sploh verjamete, da je minilo že kar 20 let?

V bistvu ne, ker je kar hecno ... To je več kot pol mojega življenja. Če bi šel gledati po poklicni karieri, bi bili že na pol poti v penzijo, čeprav se zdimo sami sebi še vedno kot smrkavci. Rokenrol je zelo resna stvar, ampak ne sme biti preresna.

Story: Če bi imeli priložnost, bi naredili vse tako, kot ste do zdaj?

Z veseljem. Upam tudi, da bo to trajalo, dokler bomo sposobni dihati. Bi, bi, brez skrbi. Kakšne stvari bi morda popravil, a potem mogoče ostale ne bi bile iste.

Story: Ampak gotovo je težko biti 20 let v zvezi. Kaj ni podobna ljubezenski?

Je, samo da v ljubezenski zvezi ponavadi alkohol stvari še poslabša, tukaj pa izboljša. Veliko stvari se zmeniš, ko si s prijatelji v bendu, pa si odpreš kakšno pivo. Tako se stvari rešijo, zgladijo, veliko idej pride, in to je ravno nasprotno tem ljubezenskim zvezam. Bolj se moraš držati nazaj, sicer ne 'teče'.

Napisala Manja Plešnar
Fotografije Žiga Mihelčič, Žiga Koritnik

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story30/2015

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 30/2015

Story 30/2015, od 23. 07. 2015