Simfonična ekstaza Roka Goloba pod večernim nebom

Simfonična ekstaza Roka Goloba pod večernim nebom (foto: Marko Delbello Ocepek) Marko Delbello Ocepek
Vir: Lady
18. 7. 2018

V poletnem večeru pod zvezdami je Rok Golob občinstvo popeljal v obljubljeno simfonično ekstazo, v kateri je povezal različne glasbene svetove. V drznem in ambicioznem projektu je pripravil sodoben in veličasten koncert za vse generacije, k sodelovanju pa je povabil enega najboljših hrvaških izvajalcev Gibonnija in izjemne slovenske izvajalce.

Orkester se je prikazal v novi luči že z uvodno skladbo, s katero sta Orkester Zagrebške filharmonije in zbor Perpetuum Jazzile poslušalce pripravila na glasbeno popotovanje, po katerem so jih vodili Omar Naber, Maja Keuc, Nuška Drašček, Nina Strnad, Lana Trotovšek, Katrinas, KiNG FOO in Tinkara Kovač. Rok je v ekstazo vključil tudi metal glasbo z nastopom Metalsteel, ki so izvedli gotsko-metalsko, družbeno-kritično skladbo, obdano z odličnim rapom dvojca Murat&Jose in temačnim orkestrsko-zborovskim zvokom. Na svoj račun so prišli tudi oboževalci roka, saj je Tomi Meglič z značilnim temačnim vokalom izvedel Siddhartino uspešnico Ledena in pesem Praslovan zasedbe Lačni Franz, v simfonični preobleki Roka Goloba. Vrhunec večera je zaznamoval Gibonni, eden najuspešnejših hrvaških glasbenikov in kantavtorjev s povsem novimi aranžmaji.

Posebej zanj jih je Rok ustvaril v sodelovanju z očetom, priznanim skladateljem Janijem Golobom. Gibonni je na oder stopil z duetom z odlično Nuško Drašček, v nadaljevanju se je predstavil še s Perpetuum Jazzile ter navdušil, ko se je sprehodil kar med množico in prepeval skupaj z občinstvom. Z dirigentsko palico je Rok ustvaril vrtinec čustev, ki so zbrane ponesli v oblak prelivajoče glasbe. "Posebnost takega koncerta je, da združuje generacije in prikaže orkester v novi luči. Simfonična ekstaza je eden izmed mojih velikih mejnikov," je o svoji viziji Simfonične ekstaze povedal Rok. 

"Želel sem ustvariti medgeneracijski dogodek in sporočiti, da orkester ni samo za starejše občinstvo in klasično glasbo. To je aktualna glasba." Mednarodno priznani slovenski skladatelj je že sodeloval s svetovno priznanimi glasbenimi imeni, za svoje delo pa je prejel številne nagrade doma in tujini. Na veličastnem cross-over spektaklu na Kongresnem trgu je spet dokazal brezmejnost glasbe v svoji edinstveni glasbeni viziji, ki se ne ustraši združevanja elementov in izvajalcev različnih glasbenih žanrov.

Foto: Marko Delbello Ocepek

Priporočamo