Simona Kern: Ta šport je izredno drag

Simona kljub utrujenosti še nikoli ni izpustila treninga, ima pa seveda kakšen prost dan za počitek in regeneracijo mišic.  (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
Vir: Lea
6. 4. 2016

Simona Kern je uspešna poslovna ženska, ki se je pred tremi leti odločila za življenjsko spremembo. Čeprav je bila od nekdaj zelo športno aktivna, je ves svoj prosti čas namenila fitnesu. Ta jo je tako navdušil, da je šport hitro prerasel prostočasne okvirje.

Je na profesionalno raven prešlo po naključju ali namenoma?

Res ne vem, ali bi temu lahko sploh še rekla 'rekreacija'. Dejansko je to danes moj življenjski slog in v bistvu mi je že tako normalno, da niti ne razmišljam, ali bi šla na trening ali ne. Tu ni bilo nobenega naključja. Od nekdaj sem živela aktivno in si vedno prizadevala za fit videz. Z vse večjim znanjem in izkušnjami sem si želela samo še večjo perfekcijo, zato sem se odločila sprejeti izziv – gremo na tekmovalni oder. Ne morem reči, da sem na profesionalni ravni, ker ne živim samo od tega. Ta šport je izredno drag. Z letošnjim letom sem sklenila pogodbo z ASICS, ki me oskrbuje z vso športno opremo, in s tem ogromno prihranim. V moji garderobi skoraj ni več elegantnih oblekic. (smeh)

Že na svojem prvem tekmovanju ste dosegli zavidljiv rezultat, kajne?

Z rezultatom sem bila zadovoljna. Bila je moja prva tekma in temu primerna tudi forma. Zdi se mi, da je prva tista najtežja, ker se še vedno spoznavaš. Dejansko ne veš, resnično ne, kako bo tvoje telo odreagiralo na neko ekstremno situacijo. Zanimiv proces je, res, in ogromno sem se naučila. Marsikaj bomo to sezono spremenili, vse v želji po še boljšem rezultatu. S to motivacijo, ki je imam za izvoz, ni in ne bo nobene težave!

V prihodnjih mesecih vas čaka preizkus na mednarodni ravni. Nam poveste malo več o tem?

Tokrat so cilji precej višji, in sicer udeležba na prestižnem tekmovanju ARNOLD CLASSIC EUROPE, ki bo septembra v Barceloni. Če bo šlo vse po načrtih, se bom udeležila tudi naše tekme MAXXIMUM OPEN, ki je, mislim, oktobra v Ljubljani. Z osebnim trenerjem Gregorjem Tušem sva začrtala jasen načrt in priprave tečejo s polno paro. Je bivši državni prvak v bodibildingu. Gregor kot certificiran trener Fitnes zveze Slovenije svoje delo vrhunsko opravlja že več kot 15 let in je prava enciklopedija znanja ter tekmovalnih izkušenj. Rezultati njegovih atletov govorijo sami zase.

Kako potekajo priprave na takšno tekmovanje?

Kot pri večini stvari tudi tukaj velja, da se nič ne zgodi čez noč. Glede na to, da je tekma čez dobrega pol leta, ni več časa za 'zabušavanje'. Priprave tečejo v polnem zamahu, kar pomeni treninge najmanj štirikrat na teden in tudi obroki so precej obilni, vsaj zame, glede na to, da nisem strasten jedec. Trenutni cilj je pridobitev mišične mase, ki je je trenutno še premalo. Super bi bilo, če bi jo lahko dobil nazaj vsaj pol tako hitro, kot jo dejansko tudi izgubiš. Bolj se bo bližala tekma, bolj poostren in izbran bo jedilnik, cilj treninga pa ne več pridobitev mišic, ampak ohranjanje teh in izguba odvečne maščobe, kar je še ostane. Trening in dieta mi sploh nista težka. Še najtežja je okolica v tem svetu. Vsi se ukvarjajo s tabo: kaj boš jedla, kaj ne ... a samo tako malo ... pa kako se lahko sploh naješ od tega ... a spet trening ... Pa nobenemu nič nočeš, samo živiš po svoje, in to je to.

Koliko odrekanja je dejansko potrebnega, da lahko dosežeš konkurenco na profesionalni ravni?

Za večino ljudi najbrž ogromno. Zame nič! Niti ne dojemam tega kot neko odrekanje. Kvečjemu samo še en korak k želenemu rezultatu. Nobena stvar, ki je storjena s kakovostnim namenom, nima slabih posledic. Glede doseganja konkurence na profesionalni ravni, sem kar realna. Pa sej to niti ni moj cilj. Konkurenca s pedigrejem, ki se s tem profesionalno ukvarja, ima za seboj cel štab ljudi, od več različnih trenerjev, nutricionistov do svetovalcev, sponzorjev. Moja konkurenca je Simona s prve tekme in s tem sem popolnoma pomirjena. Absolutno pa se bom pripravila in absolutno bom dala od sebe svoj zadnji atom moči in volje!

Ko gre za fitnes, bodibilding, beseda hitro nanese na vse dodatke, ki jih športniki zaužijete v želji po boljših rezultatih. Na kaj prisegate vi?

Zatrjujem, da je ključnega pomena ravnovesje. Pravo razmerje makroživil skrbi, da telo normalno deluje, da ima dovolj energije, je dobro hidrirano, skratka, da vse poteka, kot je potrebno. Ker pa mi dieta ne zagotovi vseh potrebnih hranil, moram izgubo nadomestiti z dodatki. Na mojih policah nikoli ne zmanjka magnezija, kalcija, omega 3, vitamina C in železa. V času, ko 'delam na masi', rečemo mi, pa prisegam na DC 247. Je naravno prehransko dopolnilo, ki kuri maščobo in obenem zavira nastanek maščobnih celic. Preprečuje absorpcijo ogljikovih hidratov, zmanjšuje zaznavanje sladkega in obenem razstruplja. Da pa mi tudi odlično energijo za trening. Z DC 247 omogočim, da poleg pridobljenih mišic ne pridobim tudi preveč maščobe.

Se bojite, da bi ti pripravki imeli negativen vpliv na vaše zdravje?

Nikakor. So popolnoma naravne stvari in nimajo nikakršnih stranskih učinkov.

Na vaši poti vas spodbuja tudi partner Borut Bilač, ki se kot nekdanji atlet dobro zaveda vseh pasti profesionalnega športa. Se kdaj obrnete nanj za nasvet?

Borut je oseba, ki mi da vedno pravi nasvet ob pravem trenutku. Včasih malce trmoglavo nasprotujem, ampak se čez čas pokaže, da ima vedno, ampak res vedno prav. Njegovo znanje in izkušnje so neprecenljive. Neskončno sem vesela in hvaležna, da me razume in mi pomaga uresničevati to željo vsak dan posebej! Včasih ima bolj malo od mene, ampak pride nov dan in me ima še preveč. (smeh) Skupaj sva zagotovo sanjsko moštvo.

Značke: Simona Kern

Priporočamo