Simona Kern: Vse je možno z močno željo in voljo!

Simona Kern: Vse je možno z močno željo in voljo! (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Story
20. 5. 2016

Dober primer, da ženske zmoremo vse in še več, je Simona Kern. Športnica, ki je pred nekaj leti zajadrala v tekmovalne fitnes vode, je uspešna poslovna ženska. V svojem svetu tako združuje ljubezen do športa in ljubezen do mode, ki jo spremlja na prav poseben način. Mnogo žensk bi celo reklo, da ima sanjsko službo.

“Za kvalitetno življenje zagovarjam vsega po malo. Nobena skrajnost nikoli ni dobra. Treba je prisluhniti telesu, vse narekuje samo.”
Pred dvema letoma se je Simona prvič podala v tekmovalne fitnes vode.

Story: Simona, pred dvema letoma ste tudi našim bralkam zaupali zgodbo o športni poti. Ni skrivnost, da ste se dokaj pozno odločili storiti veliki korak in preoblikovati telo. Kaj vas je gnalo oz. kaj je bil razlog, da ste zajadrali v fitnes?

Uf, sploh ni res. (smeh) Začela sem že pred mnogo leti, ampak takrat kot 'samo' resen hobi. Niti ni šlo za velik korak. Od nekdaj sem živela aktivno in vedno stremela k fit in 'power' videzu. S čedalje večjim znanjem in izkušnjami sem si želela samo še večjo perfekcijo, zato sem se odločila sprejeti izziv - gremo na tekmovalni oder. (smeh)

Story: Kako pa ste tovrstno preobrazbo doživljali glede na svoja leta? Lahko omenim, da si veliko žensk misli, da v 40. letu niso zmožne svojega telesa narediti tako fit. Pa vendar to ne drži?

(smeh) To je čista neresnica. Vse, ampak res vse je možno, če imaš močno željo, voljo in disciplino. Brez tega ne gre in se moraš pač odločiti, kaj želiš. Čisto enostavno. Se pa strinjam, da telo pri štiridesetih ni več isto kot pri petindvajsetih. Že sam proces transformacije je na ta račun malce daljši, odvisno pa je tudi od predispozicije. Konec koncev, kaj se pa zgodi čez noč? Nobena stvar, ki je storjena s kvalitetnim namenom, nima slabih posledic!

Story: Mnogo žensk meni, da bodo videti precej možato, če se bodo preveč posvetile dvigovanju uteži. Kaj vi menite o fitnesu in kaj so dobre strani tovrstne vadbe?

To je ena od največjih zmot, kar jih je možno slišati. Veliko žensk se ob pogledu na mišičasto telo ustraši in se postavi v bran, da uteži ne bodo dvigovale, ker ne želijo imeti velikih mišic. Splošno povedano pa ženske zaradi fizioloških dejavnikov sploh nimamo možnosti izgraditi tako velikih mišic kot moški. Zelo redke so ženske, ki tekmujejo v bodibildingu ali fitnesu in imajo zares izrazito vidne mišice ali povečano mišično maso. Za doseganje take ravni je treba kombinirati genetiko, leta obsežnih treningov, stroge diete in različne dodatke. Povprečna ženska z intenzivnimi treningi ne more doseči ekstremne mišične mase in se zato ni treba bati, da se bo nekega jutra po napornem treningu z utežmi zbudila ekstremno mišičasta. (smeh)

Story: Kako vzdržujete kondicijo? Kateri športi so najboljši za ohranjanje telesa v dobri formi?

90 odstotkov dvigujem uteži, preostanek treninga pa imam vadbo HIIT. Fitnes je moj življenjski slog in ga živim vsak dan posebej. Od njega dobim samo vedno boljši rezultat. Nikoli me ne razočara in vedno je tam zame. (smeh) Od letošnje sezone imam tudi novega trenerja, Gregorja Tuša. Je nekdanji državni prvak v bodibildingu. Gregor kot certificiran trener Fitnes zveze Slovenije svoje delo vrhunsko opravlja že več kot 15 let in je prava enciklopedija znanja ter tekmovalnih izkušenj. Rezultati njegovih atletov govorijo zase. Začrtala sva resen in jasen načrt ter priprave tečejo s polno paro. Nekatere ženske najamejo trenerja zgolj zato, ker se to lepo sliši, a če želiš rezultate, to enostavno ni dovolj. Potrebuješ pravega, izkušenega, odločnega, zahtevnega in strogega trenerja, sicer le zapravljaš denar in svoj dragoceni čas. Najboljši način za doseganje rezultatov ni bil nikdar zares lahek, tudi ne preveč priljubljen, zato pa tudi ni vsak nadpovprečen. Med vama mora vladati spoštovanje.

Ko me Gregor resno pogleda, takoj vem, koliko je ura. (smeh) Seveda, jasno, pa je vse zaman, če tega ne jemlješ resno in ne daješ na vsakem treningu vsega od sebe! Tuš team smo pozitivni, motivirani in disciplinirani atleti in vsem nam je kristalno jasno, kaj hočemo. Garamo kot nori, vsi za enega, eden za vse. Vzdušje je fenomenalno! Vsak trening je pravo doživetje.

Story: Danes je ozaveščanja o zdravem načinu življenja več kot nekoč. Vzroke je verjetno treba poiskati v stresu, hitrem tempu življenja in posledično številnih boleznih, ki nas obdajajo. Kako vi skrbite, ob redni vadbi, še za svoje zdravje?

Se strinjam in všeč mi je, da nas na to vsakdanjo kruto resnico opozarja tudi literatura. Premalokrat se ustavimo, vdihnemo življenje in samo enostavno uživamo v trenutku. Za zdravje skrbim s pozitivizmom, vsak dan posebej. Rada sem tudi sama s seboj, mi paše.

Story: Dotakniva se hrane. Zdrava prehrana je prav tako ključna za zdravje, ne samo za športne podvige. Kje ste vi dobili znanje s področja prehranjevanja?

Zatrjujem, da je ključnega pomena ravnovesje. Pravo razmerje makroživil skrbi, da telo normalno funkcionira, da ima dovolj energije, je dobro hidrirano, skratka, da vse poteka, kot je treba, v vsaki situaciji. Ker pa mi dieta ne zagotovi vseh potrebnih hranil, zaužitih s hrano, moram izgubo dopolnjevati z dodatki. Na mojih policah nikoli ne zmanjka DC 247, magnezija, kalcija, omege 3, vitamina C in železa. V moji prehrani prevladujejo beljakovine, sledijo maščobe ter OH-ji. Z Gregorjem sva do nedavnega veliko pozornosti posvečala moji prehrani, saj je bila ta toliko večji izziv, glede na to, da sem bila vegetarijanka. In to je redkost v tem športu. Ampak ne boste verjeli, 23. 4. 2016 sem si po dobrih 20 letih ponovno privoščila meso. Padel je piščanec na žaru. Bil je vrhunski in snedla sem ga za 'tren oka'. (smeh) Bilo je samo vprašanje časa, ker sem čutila, da mi telo kliče po mesu. Meso bo samo prispevalo k še boljši formi in počutju, zato sem prepričana, da sem se odločila pravilno.

Story: Kako usklajujete prehranjevalne navade? Kakšna hrana je po vašem mnenju za človeško telo najpomembnejša? Kakšne kombinacije hrane predvsem?

Redna vadba gre z roko v roki z urejeno in zdravo prehrano. Večina časa sem na dieti-enkrat 'loadamo' (se pravi pridobivam mišično maso oz. kilažo), drugič definiramo (izgubljam maščobo in hkrati ohranjam mišično maso) ... Tako da mi ni nikoli dolgčas. (smeh) Dieta mi ni bila nikoli problem, res ne. Nisem jedec, niti gurman, ki bi užival v hrani. Pojem zato, da sem sita. Absolutno si pa privoščim tudi kako pregreho. Tudi meni zapaše kakšen kos dobre tortice, tako kot vam. Samo s to razliko, da se meni ne sme prevečkrat. (smeh)

Story: Na trgovskih policah so zelo priljubljeni tudi bioizdelki. Kaj menite o tej potrošniški mrzlici?

Hm, dostikrat sem v dvomih, saj za vso to mašinerijo stoji mogočni marketing. Ne trdim, da vsi, večina pa. To super živilo ... ona super hrana ... bio in naravno ... Bioizdelek je zame samo ta, ki zraste na mamičinem vrtu.

Story: Sami ste pred dvema letoma na fitnes tekmovanju Maxximum Open zasedli šesto mesto. Se boste še odzvali na kakšno tovrstno tekmovanje?

Uuu, ja, tokrat so cilji precej višji, in sicer udeležba na prestižnem tekmovanju Arnold Classic Europe, ki bo septembra v Barceloni. Baje je čarobna. (smeh) Tekma in Barcelona. Če bo šlo vse po planu, se bom udeležila tudi naše tekme, Maxximum Open, ki pa mislim, da je oktobra v Ljubljani, in zagotovo še katere mednarodne. Jasno, vse te udeležbe so odvisne od tega, koliko čas bom lahko držala formo.

Story: V bistvu se moram dotakniti tudi vaše velike strasti. V podjetju Mass ste vodja modnega programa in tako že nekaj časa krmarite v tovrstnih vodah. Čevlji so tudi sicer vaša velika strast. Kako doživljate svoje delo, poslanstvo?

Jah, kaj naj rečem, sanje vsake ženske, kajne. (smeh) Cele dneve kupujem čevlje. (smeh) Sicer pa ni tako enostavno, saj moraš znati razlikovati osebni okus in prodajni ... Uživam vsak dan posebej! Osmo leto sem že pri Massu in zgradili smo vrhunsko ekipo, ki skupaj diha in ustvarja vsak dan. Ravno prav smo si različni, da pokrijemo vse stile. (smeh) Nepopisno sem vesela, da v službi lahko kreiram, in ne samo delam.

Story: Zaradi dela tudi veliko potujete. Hodite na sejme in izbirate obutve. Sanjska služba, bi rekle ženske ... (smeh)

Da, kar veliko sem na poti in med ljudmi, kar obožujem. Zame bi bila najhujša kazen izolirana pisarna, računalnik, številke in statistika. (smeh) Ampak ljudje smo si različni, za nekoga je tudi to zagotovo sanjska služba, kot je moja zame!

Story: Mi zaupate, koliko parov čevljev imate doma? In koliko je superg?

Ogromno, res ogromno! Točne številke ne vem, da ne naredim krivice tistim v kleti. (smeh) Včasih sem imela omare polne visokih petk, danes zagotovo prevladujejo superge in 'casual' obutev!

Story: V prostem času prisegate na klasično elegantno žensko modo ali ste raje v športnih oblačilih?

Ko se pogledam nazaj, skoraj ne morem verjeti, da sem to jaz. Včasih so bile moje omare polne elegantnih oblekic, kril ipd. Danes prevladuje šport, šport in še šport. (smeh) S športnimi oblačili lahko skombiniraš top stil in si popolnoma v koraku z vsemi modnimi smernicami, ki ta stil predstavljajo že vrsto let. Seveda se priložnostno oblečem tudi elegantno in obujem petke, saj se vsaka ženska rada počuti seksi. Je tako? (smeh)

Napisala: MIMA

Fotografije: Primož Predalič

Značke: Simona Kern
Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story20/2016

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story 20/2016

Story 20/2016, od 12. 05. 2016