Sin Natalije Verboten se bo učil tujih jezikov

Natalija Verboten in sin Max (foto: Jernej Kogelnik/Cineplexx) Jernej Kogelnik/Cineplexx
Vir: Story
4. 7. 2014

Pevka Natalija Verboten se je odločila, da bo nadgradila svoje znanje iz nemškega jezika. Zato bo znova sedla v šolske klopi, kar je seveda navdušilo tudi njenega sina Maxa, saj se z mamico pridno učita tudi doma.

Pevka Natalija Verboten že nekaj časa obiskuje tečaj v okviru največje jezikovne šole na svetu. Berlitz je vodilno podjetje na področju jezikovnega izobraževanja za odrasle in otroke, ki je prisotno v več kot 70 državah. "Imajo več 550 jezikovnih centrov in v Sloveniji bodo prihodnje leto praznovali že 20. obletnico," pove Natalija, ki sicer tekoče govori angleško in hrvaško.

"Nemščino sem se učila štiri leta v srednji šoli, a ker nisem jezika ohranjala, sem veliko stvari pozabila. V podjetju Bumerang, ki ga imava z možem, imamo vedno več dela v Avstriji. Prav tako pa nujno potrebujem tekoče znanje nemščine v poslovne namene, kot tudi za nastope na nemško govorečem področju. Lani novembra sem v Hannovru nastopala za tuje poslovne partnerje slovenskega podjetja in seveda, ker na svojih nastopih tako doma kot v tujini animiram publiko, nujno potrebujem tekoče znanje nemškega jezika. Povabila za vodenje prireditev pa sem prejela tudi iz Avstrije. Tekoče znanje nemščine bom lahko s pridom uporabila," doda Natalija.

Jezikovna šola Berlitz pa ponuja učenje vseh jezikov, ki jih govorijo po svetu. "Ko sem se učila opernega petja, sem poleg nemškega jezika, v katerega sem se prek učenja opernega petja prav zaljubila, pela še v številnih drugih tujih jezikih, npr. italijanščini, španščini, ruščini in francoščini. Zagotovo se bom odločila še za kateri drugi jezik, ampak najprej intenziven tečaj nemščine, potem pa naprej s kakšnim drugim izborom," doda Natalija.

"Pred začetkom tečaja so me povabili na svetovalni pogovor. Področna direktorica Berlitza v Sloveniji Beatrice Šlamberger me je sprejela in se z mano temeljito pogovorila o mojih željah in potrebah pri znanju nemščine.

Natalija

Naredili sva tudi preizkus mojega predznanja in predlagala je meni najbolj primeren program. Ekipa Berlitza je izredno prijetna. Vsak jezikovni center ima svetovalce, ki so na voljo za izbor najboljšega programa. Navdušena sem nad posebno metodo poučevanja, kjer pouk poteka izključno v tujem jeziku - v mojem primeru torej samo v nemščini. Učitelji, kot je moja učiteljica Anita, so vsi skrbno izbrani in posebej usposobljeni rojeni govorci jezika, ki ga poučujejo. Zelo všeč mi je, da me na lep način učiteljica 'prisili' v to, da začnete razmišljati v nemščini. Prejela sem tudi Berlitzevo učno gradivo za utrjevanje znanja in s pomočjo zgoščenke že delam vaje za slušno razumevanje in izgovorjavo," doda Natalija.

"Za nastope v tujini mi bo zagotovo v prihodnje prišel prav tudi kakšen medkulturni trening - tovrstni treningi so namreč v pomoč pri dogovarjanju z nemškimi partnerji ali pa pri petju ..."

Nad tujim jezikom pa je navdušen tudi Natalijin sin Max, ki mamico redno spremlja, ko si predvaja in ponavlja določene stavke.

"Max je trenutno v fazi, ko vpija vse, kar sliši. Velikokrat me preseneti s kakšno nemško besedo, ki jo je očitno slišal med mojim učenjem. Skupaj gledava risanke v nemščini, pojeva pesmi v nemščini ... Zdi se mi pomembno, da se tudi otroci razvijajo v sporazumevanju v tujih jezikih. V tem ne vidim ničesar slabega. Tudi šole že ponujajo številne možnosti glede učenja tujih jezikov. Berlitz ima tako tudi tečaje za otroke, s katerimi se prilagodijo potrebam. Tako pri odraslih kot pri mlajših. Pomembno je, da te z učenjem ne odvrnejo in da te ne obremenjujejo s slovnico. Seveda se jo učiš, ampak na naraven način, popolnoma drugače, kot smo bili urjenja slovnice nekoč vajeni v šolah. Nemški jezik se malčki učijo v skupinah, skozi igro in smeh. Seveda pa Maxa ne želiva obremenjevati. Če bo sam želel, potem mu bova to omogočila."

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

StorySTORY 28/2014

Naročite se na revijo Story:

01 3000 780 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story Story 28/2014

Story Story 28/2014, od 03. 07. 2014