Sinova Mirana Rudana nastopila v njegovem videospotu

Sinova Mirana Rudana nastopila v njegovem videospotu (foto: Dejan Leva Bukovnik) Dejan Leva Bukovnik
Vir: Story
6. 2. 2019

Glasbenik Miran Rudan je te dni oboževalce presenetil s prav posebno izpovedno pesmijo, za katero sta v videospotu nastopila tudi njegova sinova Niko in Nino. 

Miranu družina veliko pomeni, zato mu je ta korak, ki so ga skupaj naredili, še toliko pomembnejši. 

Story: Miran, v teh dneh ste predstavili svojo novo pesem Ne joči. Kako je nastala?

Ves čas mi po glavi roji veliko idej, ki jih dobim, ko opazujem ljudi, ko vidim, kako se ljudje obnašajo drug do drugega, ko prebiram otrokom pravljice, ko sam doživim kakšen nož v hrbet … Vse to si zapomnim, in ko je čas, da napišem besedilo, poskušam te stvari spraviti na papir in jih kar se da smiselno oblikovati, da naredim kratko zgodbo, v kateri se lahko najde vsak.

Story: Vaše pesmi nosijo globoka sporočila. Katerega ste se dotaknili v tej pesmi?

Tokrat sem se nekoliko odmaknil od direktno ljubezenske tematike in se dotaknil zgodbe ljudi, ki so bili razočarani, izdani. Seveda gre lahko tudi za ljubezen, ampak tokrat ne neposredno. Glavno sporočilo te pesmi je, da moramo kljub vsemu vztrajati in seveda odpustiti tistim, ki so nas nekako razočarali, prizadeli. In tako kot pravi pregovor: Kar seješ, to žanješ ... Mislim, da se nam bo nekoč - morda ne takoj - slabo, ki smo ga storili drugim, vrne. In verjamem, kot sem zapisal v besedilu: Vse se vrača, plača za nazaj.

Story: Kje črpate ideje za pesmi? Od kod navdih? Je življenje samo navdih?

Preveč je med ljudmi laži, nesramnosti, hinavščine, zavidanja … in to sem poskusil strniti v nekaj vrstic. Vsekakor pa izhajam tudi iz svoje zgodbe, ki je vse prej kot pravljica. V življenju sem moral prek veliko ovir, moral preživeti veliko laži in nožev v hrbet ljudi, ki sem jih imel za svoje, veliko je bilo 'pljuvanja' po meni … Ampak vse to me je izoblikovalo v osebo, kakršna sem danes. Veliko lažje daš svojo dušo v besedilo pesmi, če doživiš to na lastni koži.Story: Ni skrivnost, da vam družina veliko pomeni. V pesmi Vzela si moje srce smo lahko prvič videli tudi vašo ljubezen Anito. Zdaj pa sta svojo pesem nekako 'dobila' tudi Niko in Nino. Kako sta sprejela idejo, da bosta sodelovala pri snemanju?

Nikoli nismo imeli v načrtu, da v spotu nastopijo moji bližnji. Že pri Vzela si moje srce je Anita čisto po naključju pristala v videospotu, saj je punca, ki bi morala zaigrati ob meni, zbolela. Pri pesmi Ne joči (da srce ne poči) je bil scenarij na začetku popolnoma drugačen, ampak nam ni najbolj ustrezal, zato je režiser Andrej Pratnemer podal idejo o otrocih v šoli, mi pa smo jo takoj zagrabili. Ko smo otrokoma omenili, da bi lahko nastopala v spotu, sta bila zelo vesela.

Story: Sodelovalo je več kot trideset otrok. Kako je potekalo snemanje?

Celotno snemanje je potekalo v OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, ki jo obiskujeta moja sinova. Od vseh naših videospotov je bil ta posnet v najkrajšem času. Otroci so zelo lepo sodelovali in presegli naša pričakovanja. Na začetku so bili radovedni in v pričakovanju, kaj se bo zgodilo in kako bo vse potekalo, ampak so se zelo sprostili, kar je mogoče opaziti tudi v videospotu, če bolj podrobno pogledamo dogajanje v ozadju.

Story: Kakšna sta Niko in Nino? Imate veliko dela pri vzgoji?

Otroka sta si zelo različna. Na eni strani starejši Nino, ki je zelo umirjen, in na drugi strani mlajši Niko, ki je poln energije in pravi zabavljač. Med njima velikokrat pride do trenja, a sta dovolj velika, da razumeta, kdaj je dovolj. Vsekakor sta pri vzgoji potrebna oba starša, najpomembnejše pa je, da se strinjava v stvareh in ni med nama nesoglasij, zato tudi otroka dobro funkcionirata.

Story: Kaj menite, je današnja mladina precej razvajena? In kako gledate pri tem na sinova?

Nekateri otroci so razvajeni, drugi ne. Vse je odvisno od staršev. Mislim, da Nino in Niko nista preveč razvajena. Ne rečem, da sta naša kot iz škatlice, vsekakor delava tudi midva napake, ampak skozi to se tudi starši marsikaj naučimo. Mislim pa, da delava vse najboljše v dobro svojih otrok.

Story: Kakšna sta Niko in Nino drug do drugega? Nino je imel v spotu glavno vlogo. Kako se je počutil?

Imata se zelo rada, ampak kakor hitro sta preveč skupaj, postane včasih med njima napeto, začneta si nagajati in hitro sta si v laseh. Ko pa se nekaj časa ne vidita, se pogrešata. Za spot smo morali določiti, kdo bo imel glavno vlogo. To sta želela oba, ampak tokrat smo dali priložnost starejšemu Ninu. Niko je dobil stransko vlogo, saj se nam je zdel bolj primeren za vlogo fanta, ki nagaja, kot Nino, ki je bolj umirjen in je lažje odigral vlogo žalostnega in razočaranega fanta. Bolj ko gledam videospot, čedalje bolj v Ninu vidim svojega starejšega sina Luka, saj je v šoli doživljal podobne stvari, kot smo jih želeli predstaviti. Po moji drugi nesreči z odpiranjem vrat in po nesreči s kolesarko ter vsej negativni aferi, ki je prišla v različnih medijih, je bil v šoli tarča grdega zmerjanja, čeprav ni bil ničesar kriv. Je pa moral takrat preživljati marsikaj.

Besedilo: Mihaela M. Kocbek // Fotografiji: Dejan Leva Bukovnik

Story

Brali ste prispevek, ki je povzet po članku iz revije

Story02/2019

Naročite se na revijo Story:

04 511 64 44 izpolnite spletno naročilnico

Ne spreglejte, revija je lahko tudi lepo darilo.
Podarite naročnino svojim najbližjim.


Nova Story že v prodaji

Story 02/2019

Story 02/2019, od 17. 01. 2019

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri