Skubic v Daytoni že opravil kvalifikacije

Daytona vabi Skubica že 10 let. (foto: Bor Dobrin za Intoherm Yamaha team) Bor Dobrin za Intoherm Yamaha team
Vir: Govori.se
4. 3. 2010

Slovenec Boštjan Skubic, ki je te dni na svoji že deseti ponovitvi dirke 200 milj Daytone, je zadnji prosti trening končal na 22. mestu.


36-letni dirkač, ki se vsako leto udeležuje te spoštovane motociklistične preizkušnje, je danes v izjemno hladnem vremenu uspešno opravil z dvema prostima treningoma pred jutrišnjimi kvalifikacijami, ki se začnejo ob 9. uri zjutraj po lokalnem času. S svojo yamaho R6 je član Inotherm teama opoldne dosegel 27. čas.

»Začel sem nadvse previdno. Dolgo že nisem sedel na motorju in čez zimo se dirkači vsako leto nekoliko 'ohladimo'. Prvi prosti trening smo izkoristili za spoznavanje z motociklom, ki sem ga za letošnjo sezono dobil z angleškega prvenstva. S tem dirkalnikom še nisem odpeljal nobene dirke, in to seveda zahteva nekaj privajanja. Imeli smo tudi nekaj manjših porodnih težav, a na srečo nič dramatičnega nam je povedal Skubic.

Celotni dan so tudi danes zaznamovale predvsem nizke temperature ozračja, ki za Florido in obmorsko letovišče Daytona Beach niso ravno običajne. Kraj je namreč poznan po morju, soncu in večnem poletju.

»Zvečer, na nočnem treningu, je bilo še huje. Temperatura je še upadla in vozili smo v zares zimskih razmerah.  Ker na tako nizke temperature ni tukaj nihče pripravljen, imamo vsi dirkači nemalo težav. Sam sem vzel s seboj v Daytono samo kombinezon iz perforiranega usnja, ki ga načeloma uporabljam le za poletne dirke.
Na motorju me je tako ves večer pošteno zeblo, čeprav sem močno garal. Tudi z oprijemom gum smo imeli zaradi nizkih temperatur precej težav in motor je v vsakem ovinku nevarno drsel. Seveda pred jutrišnjimi kvalifikacijami nisem hotel tvegati padca, zato sem vozil morda nekoliko preveč previdno. Kljub vsemu sem še za dve sekundi popravil svoj čas in z izkupičkom dneva sem zadovoljen. Predvsem me veseli, da je motor zvečer deloval dobro. Sam imam pred jutrišnjim dnem še nekaj rezerve. Medtem ko sem danes dan zaključil z 22. časom, bi si jutri želel še nekoliko višje. Zadovoljen bi bil, če bi dirko začel med prvo petnajsterico tovarniško podprtih  dirkačev,
«  je po končanem dnevu povedal vidno utrujeni in premraženi Skubic, ki so ga v moštvu ob njegovi 10. obletnici nastopa v Daytoni presenetili z dvema posebej zanj obarvanima čeladama, na katerih je izrisan star kombi, kakršnega so nekoč vozili hipiji in deskarji, kar izraža tudi njegov način življenja.

»Fantje iz ekipe Inotherm Yamaha teama so me presenetili in brez moje vednosti so dve čeladi obarvali v enake barve, kot je moj veteran, ki stoji v domači garaži in čaka na tople poletne dni, da ga popeljem na prvi spomladanski izlet,« je presenečenje komentiral Skubic.

Priporočamo